BITKA ZA GLASAČE

VELIKO PRESTROJAVANJE NA DESNICI Branitelji nisu jedinstveni, bivši šef veterana gardijskih postrojbi kaže: 'Škoro nije taj za koga se predstavlja'

 
 CROPIX

Procjene mnogih iz tabora Kolinde Grabar-Kitarović i Miroslava Škore, baš kao i trendovi relevatnih istraživanja popularnosti predsjedničkih kandidata ukazuju na to da će se između njih dvoje voditi velika bitka za ulazak u drugi krug izbora.

O pobjedniku tog sraza moglo bi presuditi nekoliko tisuća glasova. Njih dvoje veliku bitku vodit će za glasove desnih birača, ali i za glasove branitelja koji bi zbog svoje brojnosti mogli presudno utjecati na ishod tog dvoboja.

Budući da je Grabar-Kitarović na zadnjim izborima pobijedila Ivu Josipovića s razlikom od samo 32 tisuće glasova, možda su je upravo glasovi branitelja “pogurali” na Pantovčak. Naime, ona je prije pet godina u bici protiv “crvenog” Josipovića imala gotovo unisonu podršku braniteljskih udruga. Posebno vođa braniteljskog prosvjeda iz šatora koji je mjesecima stajao ispred zgrade Ministarstva branitelja u središtu Zagreba uperen protiv tadašnje Vlade Zorana Milanovića.

Dubinske promjene

U međuvremenu su se stvari dubinski promijenile, a dio branitelja već u ovoj fazi kampanje aktualnoj predsjednici okrenuo leđa.

- Branitelji u ovoj kampanji ne dišu kao jedan. Rekao bih da je veći dio mojih suboraca za Škoru, a da je manji ostao uz aktualnu predsjendicu. I sam sam sklon podržati i glasati za Škoru na predsjedničkim izborima. Predsjednica je svoju priliku imala - nešto je napravila dobro, nešto loše - a njemu treba sada dati priliku. Vjerojatno će vodstvo HVIDR-e kao i inače biti uz HDZ i njihovu kandidatkinju Grabar-Kitarović, ali obični članovi udruge podijelit će se između nje i Škore. Slično je i u drugim velikim braniteljskim udrugama - kaže za Jutarnji list jedan od utjecajnijih vukovarskih branitelja. To što Škoro nije bio branitelj našem sugovorniku očito ne smeta: “Pa ni ostali predsjednički kandidati nisu bili branitelji!”

Da će vodstvo HVIDR-e, najveće braniteljske udruge na čelu koje je HDZ-ov saborski zastupnik Josip Đakić, i ovog puta gotovo sigurno podržati HDZ-ovu kandidatkinju potvrdio nam je i predsjednik zagrebačke HVIDR-e Ante Tandara.

- Odluku koga će HVIDR-a podržati na predsjedničkim izborima tijela udruge donijet će u devetom mjesecu. Ali zasad informacije kojima raspolažem govore da ćemo podržati Kolindu Grabar-Kitarović - tvrdi Tandara.

Aktualna predsjednica imat će podršku i donedavnog predsjednika Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Miljenka Kolobarića. Međutim, to ne znači da ima podršku svih članova te udruge i da će ju “gardisti” i službeno podržati.

- Sigurno ću glasati za Grabar-Kitarović. Miroslav Škoro nije taj za koga se predstavlja, a to će narod ubrzo i shvatiti - rekao nam je Kolobarić. Napomenuto je da podršku aktualnoj predsjednici daje isključivo u svoje ime, a da Zbor udruga veterana gardijskih postrojbi vjerojatno nikoga neće službeno podržati.

Važan kotačić

- Mi se nikad na taj način nismo miješali u izbore - tvrdi Kolobarić.

I dok će čelnici HVIDR-e, kao i Kolobarić, podržati kampanju predsjednice RH, počasni predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Željko Sačić - koji će prema našim informacijama biti važan kotačić u Škorinoj kampanji - tvrdi kako mnogi njegovi kolege podržavaju Škoru, ali da udruga specijalaca neće službeno podržati nijednog kandidata.

- To nikada ne radimo, na taj način u politiku se ne petljamo. Međutim, mnogi moji dečki su uz Škoru, mi smo analizirali njegove nastupe i poruke, imali smo i sastanak s njim i zadovoljni smo odgovorima koje smo od Škore dobili - kaže Sačić.

Dodaje kako treba razlikovati stav vođa nekih braniteljskih organizacija poput HVIDR-e ili Hrvatskog generalskog zbora od svih članova tih organizacija.

- Poznato je da će vrh HVIDR-e i Generalskog zbora podržavati Kolindu Grabar-Kitarović. I na prošlim izborima Generalski zbog je podržao HDZ-ovu kandidatknju. No, to što vođe HVIDR-e i Generalskog zbora navijaju za aktualnu predsjednicu ne znači ništa za obične članove tih udruga. Članstvo će glasati po svojoj savjesti jer nisu svi poput vođa tih udruga politički vezani uz HDZ - tvrdi Sačić.

Predsjednik udruge specijalaca Zoran Maras kaže da će njegova podrška ovisiti o kvaliteti programa predsjedničkih kandidata, a da će onda tijela udruge odlučiti koga će i hoće li uopće ikoga podržati u utrci za Pantovčak.

Aktualna predsjednica i Škoro sasvim sigurno računaju i na potporu nekih desnih stranaka koje se zasad nisu javno opredijelile koga će podržati na predsjedničkim izborima.

Dok neki naši izvori smatraju da će Škoru, nakon Suverenista, podržati i Most, iz te stranke su nam poručili da će “Most o svom kandidatu odlučiti u rujnu”.

Za koga Hasanbegović

U rujnu će službenu odluku donijeti i HDSSB, ali već sad je jasno da će njihovu podršku najvjerojatnije imati Škoro.

- Hrvatska treba novog predsjednika, a HDSSB će odluku donijeti sredinom rujna - rekao nam je čelnik HDSSB-a Branimir Glavaš.

Dok naši izvori tvrde da će Marijana Petir podržati aktualnu predsjednicu, a Zlatko Hasanbegović njenog protukandidata Škoru, njih dvoje se zasad ne žele službeno opredijeliti. Liderica U ime obitelji Željka Markić odluku o tome hoće li podržati Škoru ili predsjednicu RH donijet će, kaže, ujesen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:01