NAGRADA HMPS-A

VELIKO PRIZNANJE Naša novinarka Petra Plivelić nagrađena za najbolji socijalno osjetljiv tekst 2018.

 
Petra Plivelić
 Neja Markičević / CROPIX

Ispravno izvještavanje o socijalno osjetljivim temama izazov je za novinare jer zahtijeva dubinsko poznavanje etičkih načela struke, ali i određene karakterne osobine - senzibilnost, empatiju i razumijevanje drugih.

Novinarka Jutarnjeg lista Petra Plivelić uspjela je zadovoljiti sve te kriterije pa je u utorak za svoj članak o prvom ljetovanju sedmeročlane obitelji Jeremić dobila nagradu Svjetionik, koju treću godinu za redom dodjeljuje Hrvatska mreža protiv siromaštva. Nagrada odlazi najboljim novinarskim radovima koji na dostojan način izvještavaju o siromaštvu, a Petrin je članak nagrađen u kategoriji najboljeg tiskanog i online priloga.

Tekst je objavljen u tiskanom i online izdanju Jutarnjeg lista u lipnju, pod naslovom “Napokon trenuci sreće - Darku je umrla supruga, sam brine o šestero djece. Zaklada Hrvatska za djecu poslala ih je na prvo zajedničko ljetovanje”. U članku je tata Darko Petri ispričao na koje se načine njegovih šestero djece zabavljalo na prvom odlasku na more, kako inače organiziraju svoju svakodnevicu, ali se prisjetio i teških životnih uvjeta u kojima se s njima našao nakon što im je majka umrla od raka dojke.

- Svaki članak koji uključuje ljudsku ispovijest izrazito je teško napisati jer su takve teme vrlo emocionalne, kako za sugovornika, tako i za novinara koji piše priču. Možda novinari s godinama prakse oguglaju na teške ljudske sudbine, no ja još nisam na toj razini. Zato mi je bilo teško pisati, napraviti emocionalnu distancu i profesionalno odraditi posao, odnosno čuti cijelu priču gospodina Darka, sabrati se i izvući u članku od nekoliko tisuća znakova ono najbitnije - prisjeća se Petra. Važnost takvih tema u medijima, smatra, nemjerljiva je.

- Stvarne priče o ljudima koji žive u siromaštvu iznimno je bitno objavljivati, i to ne samo, primjerice, sada u prosincu kada su svi nekako mekšeg srca, kada mnogo ovakvih priča iziđe na površinu. Ova moja priča objavljena je krajem lipnja, kada je započela euforija oko Svjetskog nogometnog prvenstva. Priča se nije izgubila u moru sličnih, a unatoč tome što u njoj ne pozivamo građane da humanitarno djeluju, čim je tekst objavljen, krenuo mi je zvoniti telefon.

Javilo se desetak ljudi koji su se raspitivali kako mogu pomoći. Zato mi je neizmjerno drago što sam napisala ovakvu priču. U novinarskoj svakodnevici svako toliko nađe se neka priča koja me podsjeti zašto sam upisala novinarstvo te da ponekad svojom pričom doista možeš utjecati na nečiji život i nešto promijeniti - kaže Petra, kojoj će nagrada uz druge dobitnike biti uručena u ponedjeljak, 17. prosinca, u 14 sati u kinu Europa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:11