MINISTAR PRAVOSUĐA

VIDEO: BOŠNJAKOVIĆ O GRUPNOM SILOVANJU U ZADRU 'Ono što je objavljeno o tom događaju zvuči veoma loše... Potpuno razumijem uznemirenost javnosti'

 
Dražen Bošnjaković
 Bruno Konjević / CROPIX

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković obratio se danas javnosti vezano uz slučaj grupnog silovanja maloljetnice u Zadru, nakon kojeg su mladići osumnjičeni za to pušteni da se brane sa slobode. Na tu je odluku Državno odvjetništvo u Zadru podnijelo žalbu.

'Ocjenjivati je li sud pogriješio ili nije neću, to bi bilo ulaženje u zonu neovisnog pravosuđa. Ako je sud pogriješio, postoji postupak po pravnim lijekovima. Državni odvjetnik je podnio žalbu, očekuju se i još neke žalbe, a nakon žalbi će izvanraspravno vijeće suda odlučiti o pravnim lijekovima. Sudac je donio svoju odluku i obrazložio je, ja nemam pravo u to ulaziti niti gledati spise, ali ono što je objavljeno o tom događaju zvuči veoma loše i treba pokušati osigurati mir radi maloljetnice, radi žrtve, a sve ovo što se događa, objavljuju se tajni podaci, to jako šteti isključivo žrtvi. Treba pustiti sud da odradi svoj posao. Odluka je donesena i obrazložena. Postoje mehanizmi da se reagira na pravi način', rekao je Bošnjaković i dodao da vjerojatno neće biti potrebe da on osobno ide u Zadar te da će sud sigurno donijeti odluke koje treba povodom pravnih lijekova.

Novinari su ministra Bošnjakovića upitali i o mogućnosti da se ovaj slučaj iz Zadra prebaci drugdje.

'Za to bi morao doći prijedlog od strane DORH-a i morao bi biti obrazložen. Mislim da bi Vrhovni sud bio nadležan da o tome odluči, ali nema spoznaje da je netko za sada uputio taj prijedlog. Izvršna vlast nema te ovlasti', kaže Bošnjaković.

Osvrnuo se i na stegovnu odgovornost.

'To je jedna od ovlasti koje ja imam, ali u ovoj fazi postupka ne vidim element da bih takvo što napravio. Mnoge odluke u pravosuđu su se mijenjale po pravnim lijekovima, zamislite da u svakom postupku idemo sa stegovnom odgovornošću, bitno bismo ugrozili sustav neovisnosti pravosuđa.'

Upitan koliko dugo bi postupak mogao trajati, Bošnjaković kaže da ne zna, no ističe da će postupak sigurno biti složen. Tu je maloljetna žrtva, sedam eventualnih počinitelja, moraju biti saslušani svjedoci i provedena vještačenja...

'Ne mogu kalkulirati koliko bi to bilo, ali ovaj predmet po složenosti izvođenja dokaza je složeniji', rekao je ministar.

Novinari su ga upitali o usporedbi s dva druga nedavna slučaja: onom Damira Škare, koji je optužen za silovanje, kao i o slučaju Kristiana Vukasovića koji je preminuo u zatvoru. Ministar kaže da nije dobro uspoređivati takve slučajeve. Uznemirenost javnosti, kaže, razumije, no poziva medije na oprez.

'To su različiti predmeti, ja ne bih podvlačio paralele. Svaki predmet ima svoju strukturu, drugačije je konstruiran. Potpuno razumijem uznemirenost javnosti, ali moramo se suzdržati od harange, pustiti da državna tijela utvrde sve relevantne činjenice. Sve ovo je na štetu upravo maloljetnice, žrtve. Nakon svega što se govorilo, kako je toj djevojci teško živjeti i kako je u teškoj poziciji. Hodaš ulicom i nosiš stigmu cijelog tog događaja. Budite osjetljivi u izvještavanju, nemojmo raditi štetu mladoj osobi. Poštujem postupke i vijesti gdje su mediji otkrili mnoge stvari koje inače ne bi bile otkrivene, a ovo je jedan specifičan postupak. Ponekad mediji donose presudu bez činjenica, a to je loše. Ovo je posebno osjetljiv predmet, ali to se reflektira na žrtvu. I sudac koji je donio ovu odluku je primao vrlo ozbiljne prijetnje i za njega je zatražena zaštita. Moramo sačuvati mir i racionalnost. Treba pustiti sud da odradi svoj posao', zaključio je Bošnjaković.

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru u utorak je izvijestilo da je podnijelo žalbu protiv rješenja suca istrage kojim nije prihvaćen njihov raniji prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv petorice osumnjičenika za grupno silovanje maloljetnice, već su im određene mjere opreza.

Na svojoj internetskoj stranici državno odvjetništvo je objavilo kako postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici počinili teška kaznena djela protiv spolne slobode, bludnih radnji, iskorištavanje djece za pornografiju, prijetnje i tjelesne ozljede. O žalbi će odlučivati izvanraspravno vijeće zadarskog Županijskog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:46