POGORŠANJE VREMENA

VIDEO: DIJELOVE HRVATSKE ZAHVATILA SILOVITA OLUJA KOJU SU NAJAVLJIVALI METEOROLOZI Snažna kišna fronta obrušila se na Istru, prizori su zapanjujući

 
Nevrijeme u Istri
 Istramet

Najavljivana promjena vremena i snažne oluje praćene obilnim padalinama stigle su u četvrtak poslijepodne na područje Istre.

Olujno nevrijeme posebno je jako pogodilo sjeverni i središnji dio našeg najvećeg poluotoka pa je u vrlo kratkom razdoblju palo od 25 pa sve do 70 litara kiše na kvadratnom metru.

U Pazinu je tijekom nevremena padala i sitna tuča. Kako piše Glas Istre, ulice su doslovno zaplivale, naročito u starijem dijelu grada, što je pričinjavalo probleme u prometu, ali i onima koji se nisu na vrijeme sklonili.

Video: Istramet / Đelina Đeni Mogorović

No, stanje se vrlo brzo normaliziralo budući da je gradski odvodni sustav uspio progutati bujične vode.

Video: Istramet / Drazen Hrvatin

Uslijed obilnih padalina su se u istarskim mjestima stvorile bujice, a Istarski ipsilon kod Pazina je bio gotovo potpuno poplavljen, a većina vozila zaustavljena.

"Brutalno je", javila je čitateljica Istrametu.

Video: Istramet / Ivana Komorčec

Istramet javlja i da je temperatura na pogođenom području drastično pala.

Video: Istramet / Alen Macinić

Ovaj prilično jak grmljavinski sustav koji je pogodio Istru u međuvremenu je oslabio, preselio se prema Kvarneru i središnjoj Hrvatskoj, a u idućim satima ćemo vidjeti hoće li i u ostatku zemlje stvoriti jednake probleme kao i na najvećem hrvatskom poluotoku...

Video: Istramet / Alen Gržinić

Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, do kraja četvrtka kratkotrajne kiše i pljuskova s grmljavinom može biti u unutrašnjosti i na sjvernom Jadranu, osobito navečer i u noći. Zbog toga je cijela Hrvatska do kraja dana stavljena pod žutu uzbunu koju je DHMZ objavio putem Meteoalarma.

U petak na Jadranu pretežno sunčano i vruće. U unutrašnjosti će još u noći i rano ujutro prevladavati oblačno uz lokalne pljuskove i grmljavinu, osobito u Slavoniji. Potom će se razvedravati, no poslijepodne je u gorju lokalno moguć i poneki pljusak.

Vjetar u unutrašnjosti slab. Na Jadranu će ujutro puhati slaba do umjerena bura, potom sjeverozapadnjak i zapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od 15 do 20 na kopnu te od 22 do 27 na moru, a najviša dnevna uglavnom od 30 do 35 °C.

Za vikend će prevladavati sunčano i vruće. U kotlinama je noću i ujutro moguća kratkotrajna magla. Vjetar u unutrašnjosti slab, samo u nedjelju i umjeren sjeveroistočni, a na Jadranu ujutro slaba i ponegdje umjerena bura, potom sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. U ponedjeljak vruće i vrlo vruće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:10