NEVRIJEME

VIDEO: DIJELOVI DALMACIJE I OTOKA POD VODOM ZBOG CIKLONALNE PLIME Iznenadan porast razine mora potopio rive i prometnice, pogledajte kaos na Čiovu

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr,
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 14.12.2019. u 11:32

Dalmacija Danas / YouTube

 

U više mjesta u Dalmaciji u noći s petka na subotu zbog porasta razine mora voda se izlila na rive ili na niska priobalna područja, a najizraženije izlijevanje bilo je u Starom Gradu na Hvaru, u Kaštelanskom zaljevu, Trogiru i na prometnici na Čiovu, doznaje se u udruzi Crometeo za praćenje i prognoziranje vrijemena.

"Zbog izrazito niskog tlaka na površini mora digla se njegova razina i do nekoliko desetaka centimetara, a ta pojava zove se ciklonalna plima, te se morska voda izlijevala na na rive ili niske dijelove kopna", rekao je za Hinu Rade Popadić iz Crometea.

Objasnio je kako se u noći s petka na subotu dogodilo duboko ciklonalno pomicanje iz smjera sjeverne Italije prema Otrantu i zahvatilo je i hrvatski dio Jadrana. Ono je uzrokovalo ciklonalnu plimu, to jest porast razine Jadranskog mora.

Podsjeća kako je ovo drugi put u zadnjih mjesec dana da se podiže razina Jadranskog mora.

"U studenom ove godine u Splitu i Pločama izmjerena je najviša razina Jadranskog mora otkad se njegova razina mjeri u tim gradovima", kazao je Popadić.

Snimku plime na Čiovu objavio je portal Dalmacija Danas:

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo