PRIDE 2002.

VIDEO: EVO KAKO JE IZGLEDALA POVORKA PONOSA PRIJE 18 GODINA Degutantno vrijeđanje, nacistički pozdravi, suzavac... Scene kakve ne možete zamisliti

 
Scene s prve Povorke ponosa 2002.
 Oleg Moskaljov / Arhiva Cropix

Hrvatska Radiotelevizija iz arhive je iskopala prilog emitiran 2002. godine povodom prvog Pridea održanog u Zagrebu. Središnji Dnevnik HRT-a vodila je Nensi Brlek, a scene na terenu pokazuju sasvim drugačiju sliku od ovih koje gledamo 18 godina kasnije.

- Budući da je organiziranje povorke ponosa u Hrvatskoj ove godine ‘doživjelo punoljetnost’, za vjerovati je da nasilnih scena iz 2002. godine neće biti. Pogledajte kako je to onda izgledalo - napisali su u statusu uz video koji su objavili na Facebooku.

Prva Povorka ponosa u Hrvatskoj održana je 29. lipnja 2002. godine u Zagrebu. Sudjelovalo je tek dvjestotinjak ljudi među kojima je i tad bilo poznatih osoba poput Šime Lučina, tadašnji ministar unutarnjih poslova, kao i Đurđa Adlešić, tadašnja potpredsjednica HSLS-a.

Sudionici su bili izloženi brojnim verbalnim uvredama i premda su povorku osiguravale jake policijske snage, na kraju povorke ipak je bačen suzavac. Organizatori su na kraju rekli da su zadovoljni iako je dio sudionika bio napadnut, što za vrijeme povorke, što nakon završetka kad su ih ‘pronalazili’ po gradu.

- Izlaskom na ulice rušimo gomile mitova i predrasuda. Prestajemo biti opskurna grupa i postajemo prijatelji - kazala je tada Sanja Juras iz Udruge Kontra. Dorino Manzin, predstavnik Udruge Iskorak, rekao je da su sve predrasude pale u vodu jer se pokazalo da je taj skup bio jedan od najobičnijih, kao i svaki drugi, piše HRT.

FOTOGALERIJA: Prva Povorka ponosa u Zagrebu 2002.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:53