SLAVI SE BOŽIĆ

VIDEO, FOTO: DRŽAVNI VRH NA MISI U ZAGREBAČKOJ KATEDRALI Stigli Plenković, Jandroković i Božinović, premijer nije htio pričati o politici

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 25.12.2019. u 14:12

Damjan Tadić / Hanza Media

Božićna misa u zagrebačkoj katedrali

 

Premijer Andrej Plenković čestitao je u srijedu građanima Božić poručivši da će Vlada nastaviti predano raditi kako bi učinila društvo boljim i kvalitetnijim, smanjila tenzije i podjele te da kršćansko načelo solidarnosti uđe u sve javne politike.

- Mislim da je jedna od glavnih teza s kojom smo krenuli u mandat prije nekoliko godina truditi se da država i naše institucije dobro fukcioniraju, da se gospodarstvo unapređuje, da kršćansko načelo solidarnosti bude prožeto kroz sve javne politike - rekao je Plenković nakon božićnog misnog slavlja u zagrebačkoj Katedrali.

FOTOGALERIJA: Božićno misno slavlje u zagrebačkoj katedrali

 

Čestitajući Božić, izjavio je kako je to veliki kršćanski blagdan, vrijeme koje svi želimo provesti s obitelji i posvetiti se upravo tim vrijednostima.

- Vjerujem da će svi naši sugrađani Božić i dane koji predstoje provesti u lijepom i zadovoljnom obiteljskom ozračju - rekao je Plenković.

Političke teme kao niti ankete uoči drugog kruga predsjedničkih izbora nije želio komentirati.

 

- Danas je dan kad bih se ipak malo suzdržao od politike. Nova utakmica je krenula i mi ćemo odigrati maksimalno do kraja - izjavio je Plenković.

Na upit je li predsjednica u kampanji s obzirom da je pozvala novinare na Dolac i na polnoćku, a tvrdi da se u ovo blagdansko doba želi suzdržati od politike, premijer je odgovorio kako "treba razlikovati kampanju od zbivanja na Badnjak i Božić".

Bozanić: 'Pretjerani individualizam izobličuje obiteljske veze'

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić poručio je u srijedu s božićnog misnog slavlja u zagrebačkoj Katedrali da se pred suvremenim obiteljima nalaze mnogi izazovi te da sve veću opasnost predstavlja pretjerani individualizam koji "izobličuje obiteljske veze".

Predvodeći misno slavlje Bozanić je rekao da su hrvatske obitelji hrabro tijekom svih minulih razdoblja, često ne pitajući za cijenu, čuvale Božić kao najveće bogatstvo.

- Njihova vjernost Božiću naša je baština. Zato nije pretjerano reći da je odnos Božića i obitelji uzajaman jer obitelji čuvaju Božić, a Božić čuva obitelj - izjavio je.

Naglasio je da je Božić obiteljski blagdan jer se upravo u svjetlu Božića okuplja obitelj koja u obiteljskom zajedništvu slavi rođenje Isusa Krista, ali istodobno i sama svetkovina Božića ima obiteljski karakter. "To nam govori o uzajamnoj povezanosti obitelji i Božića", dodao je.

- Pred suvremenim obiteljima nalaze se mnogi izazovi. Sve veću opasnost predstavlja pretjerani individualizam koji izobličuje obiteljske veze i u konačnici promatra svakoga člana obitelji kao jedan od, što ima za posljedicu da u određenim slučajevima prevladava poimanje pojedinaca kao osobe koja izgrađuje samu sebe prema vlastitim željama koje se shvaćaju kao neka apsolutnost - poručio je Bozanić.

Također je poručio da nijedna obitelj nije prepuštena sama sebi u suočavanju sa životnim izazovima jer je "u našoj sredini prisutan Bog koji se u Isusu rođenom u Betlehemu približio svakoj ljudskoj osobi".

- Kad bi bilo suprotno tad se pred Božić ne bi pojačavala želja članova obitelji da budu zajedno. Božić se ne odriče čovjeka, ne odriče se obitelji i društva u cjelini, nego ga nježno dotiče. Božić je darovan svim ljudima - poručio je Bozanić.

Božićnom misnom slavlju u zagrebačkoj Katedrali nazočio je najviši državni vrh predvođen premijerom Andrejem Plenkovićem. Uz njega su bili i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Željko Reiner, ministri u Vladi i brojni drugi.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo