POVRATAK NAKON POLA GODINE

VIDEO, FOTO: EMOTIVAN DOČEK HRVATSKIH VOJNIKA IZ AFGANISTANA Ceremonija protekla u znaku tugovanja za poginulim hrvatskim vojnikom Josipom Briškim

 
Povratak 10. hrvatskog kontingenta iz misije Resolute Support u Afganistanu
 Željko Puhovski / Hanza Media

U vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu danas su svečano dočekani pripadnici X. kontingenta Hrvatske vojske (HRVCON) koji su se netom vratili iz misije Resolution support u Afganistanu. Vojnike je dočekao ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Zvonko Petener, te vojni vrh na čelu s načelnikom Glavnog stožera OSRH, generalom zbora Mirkom Šundovom.

Unatoč svečanoj atmosferi, doček je protekao u znaku sjećanja na skupnika Josipa Briškog, pripadnika upravo ovog kontingenta, koji je život izgubio u napadu bombaša samoubojice u Afganistanu, kada je teško ozlijeđeno još dvoje hrvatskih vojnika. Stoga je svečanost dočeka započela minutom šutnje za Briškog, ali i sve poginule hrvatske vojnike i branitelje.

- Nakon šest mjeseci provedenih u misiji u Afganistanu, X. kontingent vratio se u domovinu, zaključivši još jednu uspješnu misiju HV-a. Dokazali ste sebi i svijetu kako za hrvatskog vojnika nema nesavladivih prepreka i izazova. Djelovanje X. kontingenta visoko je cijenjeno u NATO savezu i među partnerima, kao i partnera sa agfanistanske strane. Ova misija, na žalost, nije protekla bez poteškoća. Doživjeli smo napad, ranjavanje i najgoru moguću situaciju, pogibiju jednog od nas. Još jednom, ovim putem, izražavam najdublju sućut obitelji našeg Josipa. Skupnik Josip Briški istinski je živio život hrvatskog vojnika, bio istinski ponosan noseći hrvatsku uniformu i bio ponosan na pripadnost posebnoj skupini ratnika, specijalnih postrojbi u Oružanim snagama. Laka ti bila hrvatska zemlja, skupniče Josipe Briški - rekao je u dirljivom obraćanju zapovjednik X. kontingenta brigadir Dragiša Konsa.

Uručeno je i 18 pohvala vojnicima, dočasnicima i časnicima koji su se istaknuli tijekom misije u Afganistanu. Vojnicima se potom obratio general zbora Šundov.

- Sve vas srdačno pozdravljam i želim dobrodošlicu. Dobrodošli svojim obiteljima, prijateljima i kolegama koji su vas željno iščekivali i strepili nad vama. Vaše sudjelovanje u misiji, na žalost, nije bilo lako i trajno je obilježeno terorističkim napadom i pogibijom skupnika Briškog, vašeg i našeg kolege i prijatelja. Suosjećam sa svima vama. Josipov odlazak sve nas je teško pogodio i znam koliko je teško biti ovdje, veseliti se povratku svojim kućama i obiteljima, znajući da je ta radost uskraćena njegovoj obitelji. Unatoč tomu, moramo biti hrabri i ići dalje. Ovo je teško iskustvo. Josip više nije s nama, ali će živjeti u našim mislima. Njemu u čast, Središte za međunarodne vojne operacije od 1. listopada nosit će ime Josipa Briškog - otkrio je general Šundov.

Zagreb, 170919.
Vojarna 91. zrakoplovne baze Pukovnik Marko Zivkovic, Pleso.
Svecani docek 10. hrvatskog kontingenta iz misije Resolute Support u Afganistanu.
Na fotografiji: vojnici s obitelji.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Željko Puhovski / CROPIX

Izraze sućuti obitelji Briški još je jednom uputio i ministar Krstičević, koji je istaknuo kako je X. kontingent zadaće obavio na najprofesionalniji mogući način, na što je Hrvatska ponosna.

- Dobrodošli kući. Čestitam vam na profesionalno odrađenoj misiji u Afganistanu. Znamo da vam nije bilo lako, ali odradili ste ovu zahtjevnu zadaću časno i ponosno kako smo očekivali od vas, onako kako to radi pobjednička Hrvatska vojska. Hvala vašim obiteljima na razumijevanju i potpori koju imate za vojni poziv svojih najmilijih. Na žalost, nakon 16 godina sudjelovanja u ovoj misiji imali smo prvu žrtvu. Skupnik Briški izgubio je život, a dvoje naših vojnika teško je ranjeno. Oni se, hvala Bogu, odlično oporavljaju i na nama je da im pružimo svu moguću potporu. Iz poštovanja na žrtvu Josipa Briškog, Središte za međunarodne vojne oepracije preimenovali smo po njemu i svečano ćemo ga otvoriti 1. listopada - poručio je Krstičević.

Zagreb, 170919.
Vojarna 91. zrakoplovne baze Pukovnik Marko Zivkovic, Pleso.
Svecani docek 10. hrvatskog kontingenta iz misije Resolute Support u Afganistanu.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Željko Puhovski / CROPIX
Arhiva

Svečanost su uveličali i pripadnici vojnih snaga Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore, koji su sudjelovali u misiji Resolut support uz vojnike iz Hrvatske. Nakon kraće ceremonije pripadnici kontingenta napokon su, nakon pola godine na teškoj zadaći izvan domovine, zagrlili članove svojih obitelji koji su ih dočekali na Plesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:31