SVJETSKI DAN ROMA

VIDEO: GOVOR MRŽNJE NA SVAKOM KORAKU Romi otkrili s čime se suočavaju na društvenim mrežama, prijete im smrću, najbolji komentar dao je Ćiro Blažević

    AUTOR:
    • Tomislav Kukec

  • OBJAVLJENO:
  • 08.04.2019. u 13:11

Cakovec, 240518.
Romsko naselje Kursanec.
Reportaza o Romima koji zive u Romskom naselju Kursanec.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / HANZA MEDIA

Danas, 8. travnja obilježit ćemo još jedan Svjetski dan Roma, pa očekujte brojne fotografije nasmiješenih političara i prigodnih medijskih obilazaka romskih naselja.

No, kada svjetla reflektora zamru, a političari u odijelima povuku se na ručak u fine restorane, naši će Romi i dalje nastaviti živjeti onako kako žive ostatak godine. Teško, siromašno, nerijetko u krajnje neadekvatnim uvjetima.

Doprinesimo promjeni

Ono što ih najviše boli jest da će nastaviti živjeti kao građani drugog reda, izloženi porugi, uvredama, prijetnjama i nasilju svake vrste.

Upravo na to ove je godine odlučilo ukazati Romsko nacionalnoi vijeće (RNV) osmislivši jedinstvenu kampanju kojoj je cilj upozoriti na govor mržnje s kojim se svakodnevno suočavaju pripadnici romske nacionalne manjine.

- Od prošle godine položaj Roma u Hrvatskoj pogoršao se i zbog niza incidenata koji su imali veliku pažnju javnosti. Kao posljedica značajno se povećala prisutnost govora mržnje usmjerene prema Romima, posebno na društvenim mrežama odnosno internetu. Obilježavanje Svjetskog dana Roma prilika je da ukažemo na taj ozbiljan problem i uz pomoć medija, civilnog društva i svih zainteresiranih doprinesemo promjeni. Stoga, Romsko nacionalno vijeće pokreće Kampanju PROMIJENI protiv govora mržnje - priopćili su danas iz RNV-a.

U sklopu nacionalne kampanje proizveli su tri vrlo kreativna kratka videa koji jasno objašnjavaju probleme s kojima se suočavaju Romi u Hrvatskoj. U prvom videu, kroz poznatu metaforičku sliku "tri majmuna" objašnjavaju kako se na internetu svake minute objavi, podijeli ili komentira nešto što je kažnjivo zakonom i ulazi u govor mržnje i što, još bitnije, povrijedi nekoga, a da javnost na to nikako ne reagira.

Ćiro Blažević zgrožen

Drugi je video naročito zanimljiv jer u njemu sudjeluju građani. Autorica videa zaustavljala je građane na ulicama Zagreba te ih zamolila da pročitaju neke od komentara usmjerenih protiv Roma, a koji uključuju izuzetno pogrdne izraze, pa čak i prijetnje kako ih sve treba pobiti. Građani su, što ulijeva optimizam, uglavnom sa gađenjem reagirali na takve komentare, rekavši kako im je žao što su to morali pročitati, a ekipa videa na Trgu bana Jelačića zatekla je i legendarnog nogometnog trenera Miroslava Ćiru Blaževića, koji se također zgrozio vidjevši što se sve piše Romima.

- Ni jedan civilizirani čovjek ne može napraviti ovakvu deformaciju. Trebamo bojkotirati ljude koji su skloni ovakvom rasizmu! - kratko je poručio Ćiro nakon što je pročitao nekoliko gnjusnih komentara na račun romske manjine.

No, autorski tim RNV-a dokazao je i da nije sve tako ružičasto kada je odnos građana prema Romima u pitanju. Nasumce odabrane Zagrepčane pitali su što misle o Romima i odnosu prema njima, ima li tu kakvih problema i slično. Rezultati su dosta poražavajući.

U videu se tako jasno vide klasične predrasude o Romima kao "onima koji ne žele raditi", te onima koji "ne bi imali toliko djece da im država ne daje novac", aludirajući na to kako Romi, po mišljenju nekih, ne žele raditi jer je ugodnije živjeti "na socijali" i dječjem doplatku.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo