NESVAKIDAŠNJI PRIZOR

VIDEO: IZNENAĐENI TURISTI NA BRODU KOD ROVINJA 'Kraj nas pliva kit od 12 metara, blizu obale!'

 Screenshot

Gosti turističkih brodova u Rovinju jučer u večerašnjim satima doživjeli su nesvakidašnji prizor, javlja Regional Express. Naime u blizini brodica koje kreću na panoramsku plovidbu i često sreću delfine pojavio se kit! Grdosiju od 12-ak metara snimili su iznenađeni promatrači, a potom snimku objavili na YouTubeu.

Kasnije je stigla i potvrda o uočavanju skupine odt tri kita, najvjerojatnije ulješure latinskog naziva Physeter macrocephalus. Ovi kitovi stanovnici su dubljeg dijela južnog Jadrana a obitavaju na dubinama većim od 1000 metara. Dubine u sjevernom Jadranu nisu velike tako da je vrlo vjerojatno da se radi o jedinkama koje su dezorijentirane te pokušavaju naći put u duboko more. Ukoliko ga ne nađu prijeti im opasnost od nasukavanja i ugibanja.

U međuvremenu potvrđene su dojave o pojavi Ulješura, točnije tri.

Institut za istraživanje i zaštitu mora Plavi svijet u srijedu navečer je izvijesio kako je putem svoje Facebook stranice od obitelji Keller dobio fotografije skupine od najmanje tri ulješure (Physeter macrocephalus) snimljene u području ispred Rovinja.

- U slučaju opažanja molimo vas da napravite fotografiju i/ili video snimke životinja te da zabilježite točnu lokaciju, smjer kretanja i vrijeme opažanja. Informacije o ulješurama (po mogućnosti čim ih opazite!) dojavite nam na brojeve telefona Instituta Plavi svijet 051 604666 ili mobitel 091 4637424, email Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Dojavu je moguće obaviti i putem aplikacije dostupne na web stranicama Plavog svijeta. Unatoč svojoj veličini, ulješure su za ljude bezopasne ako im se ne približavaju. S obzirom da su životinje vjerojatno iscrpljene, dezorijentirane i uznemirene jer se nalaze u izuzetno plitkom moru, molimo Vas da im se ne približavate i ne proganjate ih kako svojim djelovanjem ne bi uzrokovali njihovo slučajno nasukavanje i ugibanje, apeliraju na kraju iz Plavog svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:39