KONTROLIRANA EKSPLOZIJA

VIDEO: KOD PULE UNIŠTENA BOMBA IZ DRUGOG SVJETSKOG RATA Pogledajte trenutak kad je pod morem eksplodirala bomba teška 55 kilograma

 
 PU istarska / Screenshot/YouTube

Policija je u srijedu, 17. travnja 2019., u uvali Lakošaše na području Ližnjana kod Pule uništila zrakoplovnu bombu pronađenu u moru. Riječ je o njemačkoj zrakoplovnoj bombi koja je zaostala iz Drugog svjetskog rata, težine 55 kilograma, s masom eksplozivnog punjenja od oko 16 kilograma.

Zrakoplovna bomba uništena je na mjestu pronalaska kontroliranom eksplozijom. Složenu akciju uništenja zrakoplovne bombe uspješno su proveli ronioci specijalne policije iz Rijeke i Antiterorističke jedinice Lučko, djelatnici Protueksplozijskog odjela PU istarske, djelatnici Lučke kapetanije te policijski službenici pomorske i aerodromske policije, koji su osiguravali prilazak mjestu eksplozije s kopnene i morske strane, javlja Policijska uprava istarska.

Pritom su zahvalili građanima na razumijevanju i pridržavanju sigurnosnih mjera te ih pozivaju da ukoliko pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da o tome odmah obavijeste policiju.

Podsjećaju također da još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz Drugog svjetskog rata, tako i onih novijeg datuma. Takva sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice, u moru te na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova.

Ako pronađete takva sredstva, nemojte ih dirati niti donositi u policijsku postaju kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već o tome obavijestite policiju na broj 192. Tada će na teren izaći stručne osobe protueksplozijske zaštite koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti.

PU istarska

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:17