KONTRA SAVJETA

VIDEO: LJUDI, SAD VIŠE NIJE ŠALA, BUDITE ODGOVORNI I SLUŠAJTE PRAVILA! Na opustjelim splitskim ulicama najviše je građana koji ondje ne bi smjeli biti

 
 Paun Paunović / CROPIX

Da kvartet Beroš, Božinović, Markotić i Capak stane nasred Rive ili Pazara, pa Splićanima "zapjeva" i zaprijeti kaznama, uvjereni smo da bi ih rijetki poslušali.

Uz neizbježan komentar "ma tko nama šta može, nije nas ubija ovi ili oni, pa di će korona", u utorak ujutro u središtu grada moglo se vidjeti starije ljude, dakle upravo one koji bi zbog svoje dobi i pretpostavljenog zdravstvenog stanja trebali biti prvi na braniku samozaštite, piše Slobodna Dalmacija.

I dok su njihovi mlađi članovi obitelji očito poslušali savjete o izbjegavanju prevelikih kontakata i socijalnih interakcija, pogotovo u zatvorenim prostorima, ili se u to vrijeme naprosto još nisu probudili, u Marmontovoj i Svačićevoj ulici, oko Starog Placa i glavne tržnice bili su deseci vremešnijih Splićana, s tek vrećicom-dvije u rukama.

(Svako)dnevna spiza, rekli bismo, a to bi se u uobičajenim okolnostima moglo smatrati normalnim, ali u aktualnoj situaciji riječ je o potpuno nepotrebnim i rizičnim ritualima.

Slično je i s autobusima. Više su prazni nego puni, školaraca i studenata nema, a polasci su reducirani. Međutim, ni to ne priječi ljude u zlatnim godinama da se vozikaju okolo, pri čemu bismo se okladili da neki to čine iz puke navike i bez prijeke potrebe, pogotovo ako se zna da su i bolnice smanjile "broj okretaja" za redovite pretrage i slične postupke.

Svi imamo starije članove obitelji kojima pogotovo u aktualnoj situaciji moramo biti pri ruci. "Kvaka" je samo u tipičnom splitskom mentalitetu gdje je pravilno (samo) ono što je u stvarnosti potpuno suprotno pravilima, što se dokazuje i ovojutarnjim pokusom. Dok se mladi drže preporuka, veterani ih - krše, piše Slobodna Dalmacija.

Naravno da nije namjera soliti pamet starijim sugrađanima i poticati ikoga na njihovu socijalnu izolaciju, ali situacija se, podsjetimo, od utorka drastično mijenja nakon što je ministar zdravstva Vili Beroš i službeno apelirao na starije građane da iz svojih domova izlaze samo u nuždi, a obećano im je i kako će u okviru Kriznog stožera biti organizirano da se lijekovi dostavljaju starijima i nemoćnima.

Ministar Davor Božinović bio je nešto i stroži te je najavio kako će Stožer dobiti veće ovlasti nego dosad, a jedna od odluka koje će se odmah početi sprovoditi jest i ograničavanje kretanja starijih osoba.

- Učinit ćemo sve da oni bez prijeke potrebe uopće ne napuštaju svoje domove. To je posao s kojim ćemo krenuti odmah - odlučno je poručio ministar unutarnjih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:29