NEVIN IZA REŠETAKA?

VIDEO: Nakon tri i pol godine iz beogradskog zatvora pušten bosanski Hrvat Ilija Jurišić

Bio je optužen za napad na kolonu JNA u Tuzli 1992. Sud je utvrdio kako je optužba da je Jurišić izdao naredbu za napad - 'Na vatru odgovoriti vatrom' u suprotnosti sa izjavama svjedoka. Bit će održan novi prvostupanjski postupak
 YouTube

BEOGRAD - Žalbeni sud u Beogradu ukinuo je presudu bosanskom Hrvatu Iliji Juršiću, koji je u prvostupanjskom postupku osuđen na 12 godina zatvora za ratni zločin nad kolonom pripadnika JNA u Tuzli 15. maja 1992. godine, javlja Sarajevo-x.com.

Ilija Jurišić je od danas slobodan čovjek, a bit će održan novi prvostupanjski postupak. Ukinut mu je pritvor i dužan je javiti se na poziv suda kada to bude potrebno.

Jurišić će u pratnji veleposlanika BiH u Srbiji Boriše Arnauta oko 14 sati krenuti prema Tuzli. Očekuje se da će u svom gradu biti u kasnim poslijepodnevnim satima gdje mu se priprema doček.

Predsjednik sudskog vijeća, sudac Siniša Važić, rekao je da je sud poslije održanog glavnog pretresa usvojio žalbe Jurišićevih odvjetnika i naložio prvostupanjskom sudu - Odjeljenu za ratne zločine da ponovo utvrdi činjenično stanje po nalozima iz rješenja Žalbenog suda.

Žalbeni sud odluku je obrazložio time što u prvostupanjskoj presudi nije izveden određeni broj dokaza kojim bi bila potvrđena optužba za nedozvoljenu upotrebu sredstava borbe.

U obrazloženju je navedeno da nedostaju dokazi koji bi potvrdili ili oborili navode optužbe ili obrane, te da je nejasno zašto i po čijoj naredbi se povlačio garnizon JNA iz Tuzle 1992. godine.

Važić kaže da su kontradiktorni dokazi da je optuženi znao za plan napada na kolonu JNA, koji su izvršile tuzlanske vlasti. Ona kaže da je tvrdnja u optužnici da je Jurišić izdao naredbu za napad - "Na vatru odgovoriti vatrom" u suprotnosti sa izjavama svjedoka.

Izricanju presude nazočna je bila Jurišićeva obitelj, veleposlanik BiH u Srbiji Boriša Arnaut, te predstavnici nevladinih organizacija iz Tuzle.

Podsjetimo, Jurišić je uhićen u svibnju 2007. godine na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla" na osnovu naloga za uhićenje MUP-a Srbije i od tada se nalazi u pritvoru u Beogradu.

U rujnu 2009. godine pred vijećem za ratne zločine nekadašnjeg Okružnog suda u Beogradu osuđen je na 12 godina zatvora jer je, kako je u presudi navedeno, naredio napad na kolonu JNA koja se povlačila iz Tuzle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:26