HRVATSKI LOVCI

VIDEO: NAPOKON STIGLI IZ UKRAJINE U ovim kamionima je prvi MIG-21 koji se vratio s remonta

 MORH

ZAGREB - Prvi zrakoplov MIG-21 BIS koji je bio na remontu u ukrajinskom Zavodu u Odessi, stigao je danas 12. travnja 2014. u zagrebačku zrakoplovnu bazu Pleso, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Utovaren na dva kamiona, u popodnevnim je satima prešao mađarsku granicu i ušao u Republiku Hrvatsku.

U Zagreb u utorak stiže i ukrajinski tim od 11 inženjera i tehničara koji će s hrvatskim kolegama ponovno sastaviti zrakoplov i pripremiti sve za završna testiranja i na kraju primopredaju HRZ-u i PZO-u.

Drugi remontirani MIG 21 BIS utovaren na kamione krenuo je jučer iz Ukrajine i njegov dolazak u Hrvatsku očekuje se sredinom idućeg tjedna.

Ostala tri remontirana zrakoplova MIG 21 BIS uspješno su završila s testiranjima i u tijeku je njihova priprema za transport u Hrvatsku.

Svakih nekoliko dana, ovisno kako koji završi s preliminarnim pregledom u Ukrajini, utovarit će se u kamione i krenuti za Zagreb.

Također, prošlog su tjedna u Ukrajini uspješno završeni i testni letovi MIG-a dvosjeda. Sada slijede završna podešavanja, bojanje u jedinstvenu crveno-bijelu boju i pregled remontne dokumentacije, a nakon toga i pripreme za transport u Hrvatsku.

Podsjećamo, ukrajinska strana, kao isporučitelj, odgovorna je za zrakoplove sve do potpisivanja dokumenta o završnom prijemu u Hrvatskoj.

Sukladno potpisanom ugovoru, MORH će platiti remontirane zrakoplove tek nakon njihovog završnog prijema u Zagrebu, uz primjenu svih elemenata ugovora, navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:59