DANIEL MARKIĆ

VIDEO: 'ONO ŠTO SE DOGAĐA U BIH JE ZANIMLJIVO, PA ČAK I ŠOKANTNO' Ravnatelj SOA-e priznao da je potpuno zbunjen bizarnim izjavama iz susjedstva

 
 Goran Mehkek / CROPIX

"Vrlo je zanimljivo, čak i šokantno, ono što se događa u Bosni i Hercegovini. Vjerujem da ćemo to što prije razjasniti. Nije mi posve jasno što se dogodilo. Dosad smo imali suradnju na području borbe protiv terorizma s OSA-om.", komentirao je novinarima u Saboru ravnatelj SOA-e Daniel Markić nedavne optužbe ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića da su hrvatski obavještajci bili uključeni u tajnu operaciju ne bi li pokazali da u BiH djeluju naoružane skupine radikalnih islamista-selefija.

Markić je u Saboru podnosio izvješće sigurnosnih službi za prošlu godinu, koje je na sjednici saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i prihvaćeno.

Pojasnio je kako je na dan kad je ta afera dospjela u javnost cijeli dan proveo s ravnateljem OSA-e na jednom skupu posvećenom borbi protiv terorizma. "Do tog dana, kao ravnatelj SOA-e, bio sam uvjeren da mi dobro surađujemo, čak smo na tom skupu donijeli odluke kako poboljšati suradnju. Nadam se da će se to realizirati čim pojasnimo ovu situaciju."

Negirao je da bi hrvatska služba vrbovala radikalne islamiste: "Naravno da je SOA razgovarala s tim osobama i nadalje ćemo razgovarati jer moramo radi vlastite i sigurnosti naših susjeda, i sigurnosti EU-a i NATO-a. Mi smo s H.Č. razgovarali, kontaktirali smo ga još ranije, te smo o tome obavijestili partnersku službu u BiH a oni su nam dali jasan odgovor.", kazao je Markić. Naglasio je kako je spreman "deklasificirati ako bude bilo koja istraga vezana za neki nadzor u BiH. Mi smo ukazali na tu osobu koja je za nas bila suspektna. Dobili smo jasan odgovor OSA-e, ali prepuštam njima da se izjasne".

Novinare je zanimalo misle li u OSA-i da su vrbovali njihove građane. Ravnatelj SOA-e tvrdi kako nije dobio takav stav. Tražili su novinari Markića i da komentira sumnje kako je SOA ljude navodno prisiljavala na suradnju pod prijetnjom izgona iz Hrvatske. "Negiram. Zabrinjava nas povratak boraca iz Sirije i Iraka, ne samo nas nego cijelu Europu i radimo po tome. To je jasno naša zadaća i tako će se nastaviti.", odgovorio je Markić i zaključio kako SOA "sama, bilateralno s drugim službama i u sklopu NATO-a i EU-a investira iznimno puno u borbu protiv terorizma, te da je što se tiče Hrvatske, prijetnja relativno niska. Napomenuo je kako su u regiji pod posebnom lupom oni koji su otišli na ratišta, a taj se broj u široj regiji vrti oko tisuću, "mislimo da se možda već vratilo oko 35 posto, da je 30 posto možda i poginulo."

Komentirajući tragediju na Novom Zelandu, Markić je naglasio kako u Hrvatskoj scena radikalnog desnog ekstremizma nije razvijena. Prema njegovim saznanjima ubojica s Novog Zelanda za kojeg se otkrilo da je boravio u Hrvatskoj, nije imao nikakav utjecaj, "nemamo ništa znakovito što bi moglo ukazati da je imao ikakvo negativno djelovanje u Hrvatskoj ili da je imao kontakte koji bi mogli ukazivati da će nešto počiniti".

Osvrnuo se i na činjenicu da je Mektić trenutno u Zagrebu zbog zdravstvenih razloga, odbio je mogućnost da bi se s njime sastao te je kazao da mu je "drago što je gospodin Mektić našao dobre doktore u Hrvatskoj i nadam se da će se izliječiti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:54