SKUPOCJENI PROJEKT

VIDEO: POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA NAJSUVREMENIJI SUSTAV ZA NADZOR PROMETA U OVOM DIJELU EUROPE Završen kapitalni projekt na 'Franji Tuđmanu'

 
 Neja Markičević/Damir Krajač / Cropix

Zagrebačka zračna luka od ovog je tjedna opremljena najsuvremenijim sustavom za nadzor prometa i vođenje zrakoplova na aerodromskim manevarskim površinama. Sustav A-SMGCS (Advanced - Surface Movement Guidance & Control) koji je pušten u rad vrijedan je čak 4,4 milijuna eura, od čega je s 85 posto troškova sudjelovao europski fond Instrument za povezivanje Europe. Isporučio ga je proizvođač, tvrtka SAAB, a predstavlja trenutno najmodernije rješenje za nadzor zrakoplova na pistama.

A-SMGCS posebno je značajan za uvjete smanjene vidljivosti koji su na području Zračne luke 'Franjo Tuđman' učestali i u kojima se aerodromski kontrolor zračnog prometa oslanja na prikaz prometne situacije na ekranima sustava, objašnjavaju u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe. Skupocjeni sustav sastoji se od novog primarnog radara (SMR) te multilateracijskog sustava.

SMR je radar relativno male snage i kraćeg dometa, namijenjen za detekciju svih zrakoplova, vozila i ostalih objekata na manevarskim površinama. Ima važnu sigurnosnu ulogu jer detektira sav promet, bez obzira na opremljenost transponderima ili njihovu operativnu ispravnost.

Drugi dio odnosi se na sustav MLAT koji dodatno pruža informaciju o prepoznavanju zrakoplova iz odaslanog signala iz uređaja transpondera. Taj se sustav sastoji od više prijemnika koji su prostorno razmješteni u krugu uzletno-sletne staze i primaju signale koji se odašilju sa zrakoplova. Na temelju tih signala i razlike u vremenu prijema sustav obrade podataka računa točnu poziciju zrakoplova.

Hrvatski kontrolori leta ističu kako im je ovaj sustav bio nužan s obzirom na nedavno proširenje aerodroma, stalan porast prometa te istovremeno odvijanje vojnog i civilnog prometa na Zračnoj dr. Franjo Tuđman. Provedba projekta trajala je oko tri godine i uključivala je operativnu i tehničku implementaciju sustava, licenciranje i školovanje osoblja, izgradnju infrastrukture te niz drugih aktivnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 19:27