STOPAMA ANTONIJA TAJANIJA

VIDEO: SRAMOTAN ISTUP U RIJECI Nepoznati mladići izvjesili talijansku zastavu na Trsatsku gradinu, pa snimku postavili na Youtube

 
 Youtube / screenshot

Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija, živjeli esuli, živjele vrijednosti naše domovine”, rekao je predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani na komemoraciji Dana sjećanja na žrtve fojbi u Bazovici, u veljači ove godine.

Čini se da pojedinci dijele njegovo mišljenje, pa svojataju i Rijeku. Da se bar neki slažu da je Rijeka talijanska, dokazuje video koji je nedavno osvanuo na YouTubeu, piše Novi list.

Zamućenih lica i s ruksakom, dečki su sjeli na stoljetne zidine i rekli da „predstavljaju Italiju“.

Iz ruksaka su zatim izvadili talijansku zastavu i nakon nekoliko minuta – ista je obješena na Trsatskoj gradini.

'Čast Talijanima'

Nisu niti komentari ništa bolji, jer prvi komentar spominje riječi iz uvoda uz dodatak imena - D'Annunzio. Njega kroz povijest Rijeke poznajemo po „sitnici“ koju su stručnjaci i povjesničari nazvali okupacijom Rijeke 1919. godine, a smatra ga se i protofašistom.

Video od nekoliko minuta počinje s „dobar dan“ i uglavnom prikazuje dogovor mladića oko toga na koju će stranu i kako objesiti zastavu.

„Dečki su danas u Rijeci“ i „predstavljaju Italiju“ može se čuti tijekom uvodnih sekundi.

Nakon nekoliko minuta, dogovoreno je da će se zastava objesiti na „stranu gdje je cesta“.

„Eto, to je Rijeka – Italija“, ponavljaju dečki dok se s Trsata vijore zelena, bijela i crvena boja, ističe Novi list.

U komentarima ispod videa može se pročitati: „Čast Talijanima, velika gesta!“, kao i poveća količina „srca“ uz naziv „Fiume“.

Nekome se gesta ipak nije svidjela pa je napisao: "To što ste stavili lava na vrh Austro-Ugarske zgrade, ne čini grad talijanskim. Pravilno pročitajte povijesne knjige".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:23