NEČOVJEČNO POSTUPANJE

VIŠE OD 200 HRVATA ČEKA ISPLATU IZ CRNE GORE Zatočenima i mučenima u logoru u Boki Kotorskoj u roku od 10 dana mora biti isplaćeno 1,43 milijuna eura

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 22.11.2017. u 22:00

Dubrovnik, 011091.
ARHIVSKE FOTOGRAFIJE
Danas je 24.godine od napada JNA na Dubrovnik i okolicu. U sest sati ujutro Dubrovcane su probuduli projektili ispaljeni sa polozaja iznad grada.
Na fotografiji: Branitelji u Konavlima.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Vojko Basic / CROPIX

Dubrovački branitelji

Vlada Crne Gore u narednih deset dana mora isplatiti odštetu po tužbama više od 200 Hrvata koji su bili zatočeni i mučeni u logoru Morinj u Boki Kotorskoj 1991. i 1992., javljaju u srijedu crnogorski mediji.

Nakon što su presude za naknadu štete postale pravomoćne, Crna Gora će žrtvama logora Morinj morati isplatiti oko 1,430.000 eura.

Odvjetnik logoraša iz Morinja, Zdravko Begović je rekao za list Dan da je isplata u velikom broju predmeta već počela. On je najavio i reviziju odluke o iznosu odštete logorašima i to pred sudom u Strasbourgu.

Država je usvojila skoro sve tužbene zahtjeve žrtava, zbog čega je donijeta odluka o isplati.

Vlada ima rok od deset dana da isplati odštetu po presudama koje su u međuvremenu postale pravomoćne.

U vojnom centru Morinj bivše JNA, koji je bio pretvoren u logor, bilo je zatvoreno oko 250 državljana Hrvatske nakon srpsko-crnogorske agresije na dubrovačko područje 1991.

Nakon što je prizivni sud odbio žalbe Vrhovnog državnog tužilaštva i branitelja Iva Gojnića, Špira Lučića, Iva Menzelina i Bora Glizića osuđenih za nečovječno postupanje prema ratnim zarobljenicima nekadašnji logoraši iz Morinja podnijeli su tužbe.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo