VLADA ISPLATILA 142,9 MILIJUNA KUNA Čobanković 2005. odbio nagodbu, 2014. stigla ovrha od 81,3 mil. kuna

Od ukupnog troška svih sudskih sporova u prošloj godini, više od polovice otpada na slučaj koji je pokrenut još 2005. godine
 Danijel Soldo/CROPIX

Država je tijekom 2014. godine zbog izgubljenih sudskih sporova iz proračuna morala isplatiti 142,9 milijuna kuna. Taj je podatak vidljiv iz izvješća o korištenju proračunske zalihe u 2014. U navedenu svotu ulaze ne samo dosuđeni iznosi nego i troškovi sudskih postupaka pred domaćim i međunarodnim sudovima koje je stranka koja izgubi spor, u ovom slučaju hrvatska država, također dužna platiti.

Najveće presude

Najveći dio svote od 142,9 milijuna kuna isplaćene iz proračuna u prošloj godini odnosi se na presudu koju je izgubilo Ministarstvo poljoprivrede. Ministarstvo Tihomira Jakovine lani je Osječko-baranjskoj županiji ovrhom moralo isplatiti ogroman iznos od 81,351.806,19 kuna. Ta je županija još 2006. protiv države pokrenula sudski spor u kojem je dokazivala da Vlada nije imala pravo oprostiti dug poljoprivrednom kombinatu Belje koji je taj kombinat dugovao za višegodišnje korištenje državnog poljoprivrednog zemljišta u Baranji, a kad je to već učinila, dužna je na temelju Zakona o poljoprivrednom zemljištu iznos oproštenog duga nadoknaditi Županiji. U trenutku pokretanja sudskog spora Županija je od države potraživala 28 milijuna kuna. Nakon petogodišnjeg sudskog procesa, u listopadu 2011., Županijski sud u Osijeku donio je pravomoćnu presudu kojom je utvrdio da je Osječko-baranjska županija u pravu i da joj država mora isplati traženi iznos uvećan za kamate.

Slomile ih kamate

Međutim, tadašnjem ministru poljoprivrede Petru Čobankoviću i Vladi Jadranke Kosor nije se žurilo u zadnjim mjesecima ministarskog mandata izvršiti tu neugodnu presudu, pa je njezino izvršenje dočekalo Milanovićevu Vladu. Ni novom premijeru Zoranu Milanoviću i njegovu ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini nije se, međutim, žurilo platiti dosuđeni iznos Osječko-baranjskoj županiji, a zatezne kamate su rasle. I na koncu je Osječko-baranjska županija 2014. ovršila državu za 81,3 milijuna kuna. “Prije pokretanja sudskog spora 2005. predstavnici Osječko-baranjske županije”, prisjeća se sadašnji župan Vladimir Šišljagić, “pokušali su se s državom nagoditi, ali država nije pokazala nikakav interes za nagodbu”. Te 2005. na čelu Ministarstva poljoprivrede bio je Petar Čobanković. Kad je 2014. Vlada na temelju tri godine stare pravomoćne presude morala isplatiti trostruko veći iznos od onoga koji je Osječko-baranjska županija tražila 2005., ministar Čobanković je na obiteljskom imanju u Iloku mirno uživao u dužnosničkoj mirovini. Ceh su platili porezni obveznici. Liburnia riviera hotelima lani je na temelju pravomoćne presude iz proračuna plaćeno 9,559.388,47 kn.

Isplata ZET-u

Država je lani na temelju pravomoćne presude Zagrebačkom holdingu - Podružnici ZET isplatila 3,877.701,84 kune. Tvrtka Izo-montaža d.o.o. ovršila je lani državu za 3,361.197,34 kn također na osnovi sudske presude. Branko Škorić lani je državu ovršio za 2,861.994,93 kn. Hrvatska zastupnica pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu, Štefica Stažnik, kazala nam je da je u prošloj godini za presude koje je RH izgubila pred tim sudom iz proračuna plaćeno 2,654.077,45 kuna.

Ostalih četrdesetak milijuna kuna plaćenih lani iz proračuna zbog presuda koje je država izgubila odnose se na naknade građanima zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku (sporosti sudova) te drugih sporova manje vrijednosti koje je država izgubila.

Ministarstvo odbijalo dati informacije

Pokušaji da od Ministarstva financija koje vodi središnju državnu riznicu dobijemo podatke za koje je to presude Hrvatska u prošloj godini ovršena za 142,9 milijuna kuna trajali su puna dva tjedna. Glasnogovornica Ministarstva financija, Sanja Bach, prvo nas je uvjeravala da u Ministarstvu te podatke nemaju, da bi nas nakon naših višekratnih upita preusmjerila na Ured zastupnice pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu. Kad smo je suočili s podatkom da su izgubljene presude u Strasbourgu tek manji dio lani isplaćenog iznosa, ponovno je ustvrdila da Ministarstvo tim podatkom ne raspolaže, da bi nam naposljetku ipak proslijedila podatke najvećim kaznama u 2014.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:03