ODLUKA BANSKIH DVORA

VLADA OBJAVILA MJERE ZA SPAS PRORAČUNA Linić: 'Ovo je zadnje veliko rezanje ove godine'

Zagreb, 170414.Sjednica Vlade Republike Hrvatske na cijem je dnevnom redu prijedlog zakljucka o prihvacanju dodatnih mjera fiskalne konsolidacije za ovu godinu.Na fotografiji: Slavko Linic.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matic / CROPIX

ZAGREB - Povećanje trošarine na gorivo za 20 lipa po litri prva je od dodatnih mjera kojima Vlada kreće u borbu protiv prevelikog proračunskog manjka, a koju će građani osjetiti na svojim džepovima.

Odluku o tome Vlada je donijela na današnjoj sjednici, na kojoj je izmijenila dosadašnju Uredbu o visini trošarine na motorne bezine, plinsko ulje i kreozin za pogon.

Nova bi mjera državnoj blagajni na godišnjoj razini trebala donijeti oko 480 milijuna kuna, odnosno oko 350 milijuna kuna do kraja ove godine, s obzirom da nova uredba na snagu stupa danom objave u Narodnim novinama.

Povećanje trošarina na gorivo samo je jedna od mjera kojom Banski dvori nastoje smanjiti proračunski manjak za dodatnih 1,3 milijarde kuna, ili 0,4 posto BDP-a, odnosno srezati proračunski minus za ukupno 2,3 posto BDP-a u ovoj godini. To je na tragu zahtjeva Europske komisije, budući da je Hrvatska, zbog velikog deficita i javnoga duga, ušla u Proceduru prekomjernog deficita, koji je Bruxelles osmislio za članice Unije koje muku muče s fiskalnom disciplinom.

Prošlu je godinu Hrvatska, prema podacima koje je iznio ministar financija Slavko Linić, zaključila s proračunskim deficitom od 16,17 milijardi kuna, ili 4,9 posto BDP-a, dok se javni dug popeo na 66,8 posto BDP-a. Po pravilima igre EU, proračunski manjak ne smije prelaziti tri posto BDP-a, a javni dug 60 posto BDP-a.

- Ovo je zadnje veliko rezanje ove godine, poručio je ministar Linić, a prenosi RTL .

PREMIJER MILANOVIĆ 'Poruka je jednostavna: ljudi, previše trošimo! Taj novac nismo zaradili'

"Godinama previše trošimo i taj novac negdje moramo pozajmiti. Jedino srednjoročno i dugoročno rješenje je smanjenje rashoda. I deficit od tri posto BDP-a je velik i neodrživ. Ljudi, previše trošimo, taj novac nismo zaradili!", poručio je premijer Zoran Milanović.

Vladine dodatne mjere, kako je i najavljeno, kombinacija su zahvata na prihodnoj i na rashodnoj strani proračuna. Osim povećanja trošarina na gorivo, one uključuju i povećanje naknade za radio frekvencije, koje će Vlada razrezati telekomima, a na dnevnom redu u Banskim dvorima ta bi se mjera trebala naći na sljedećoj sjednici. Ta bi mjera proračunu trebala donijeti dodatnih 350 milijuna kuna u ovoj godini.

Na rashodnoj strani, pak, Vlada planira uštedjeti na subvencijama. Najviše će se rezati na stavkama Ministarstva financija, i to 150 milijuna kuna (HBOR), zatim po 100 milijuna na stavkama ministarstava gospodarstva i poljoprivrede, te 40 milijuna kod Ministarstva poduzetništva i obrta. Na investicijama Hrvatskih cesta Banski dvori u ovoj godini planiraju uštedjeti dodatnih 250 milijuna kuna.

Nove mjere Vlada će do 24. travnja uputiti u Bruxelles. Te se mjere nadovezuju na one koje su planirane u nedavnom rebalansu ovogodišnejg državnog proračuna. Očekuje se da će nove mjere opdatno usporiti gospdarsku aktivnost u Hrvatskoj, pa u Vladi sada očekuju nultu stopu gospdarskog rasta u 2014. Milanović je upozorio kako EU od Hrvatske u prvoj godini provedbe EDP-a traži veću fiskalnu prilagodbu nego što je tražila od drugih članica.

Pogledajte što se događalo na sjednici Vlade (FOTO: Dragan Matić/Cropix)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:46