OHRABRUJUĆI POTEZ

Vlada smanjuje PDV na novine! Moguće i smanjenje PDV-a na neke prehrambene proizvode na 10 posto

 Goran Mehkek / CROPIX

Vlada je na kraju ipak uvažila zahtjeve novinskih izdavača i odlučila im smanjiti stopu PDV-a sa sadašnjih 10 na pet posto.

Proizlazi to iz novog Zakona o PDV-u, kojeg je Vlada usvojila na današnjoj sjednici. Hrvatska tako neće spadati među članice EU koje najviše oporezuju izdavače tiskanih medija. Taj je potez ministar financija Slavko Linić obrazložio teškim stanjem u tiskanim medijima.

S tim se složio i premijer Zoran Milanović , koji je istakao da pomoć jednoj gospodarskoj grani ima ekonomske, ali i političke aspekte. Ipak, Milanović je izdavačima tiskanih medija poručio kako je to posljednji potez koji njegova Vlada može povući da pomogne medijskoj industriji, a dalje je sve na njima.

„To je zadnja stvar koju Vlada može učiniti za izdavaštvo, dalje je sve na njima“, zaključio je premijer.

Novim Zakonom o PDV-u uvodi se i niz drugih novina, kojima se hrvatski sustav PDV-a u cijelosti usklađuje s propisima EU-a. Tako će se, primjerice, ukinuti slobodne zone, a od 2015. PDV će se obračunavati i na građevinsko zemljište, što će vjerojatno za posljedicu imati i povećanje cijena stanova.

Branitelje će, pak, zanimati da im se prilikom ulaska u EU ukida oslobođenje od plaćanja PDV-a pri uvozu automobila. PDV će plaćati i vjerske zajednice za uvoz dobara koja im služe za obavljanje vjerskih poslova.

Linić je najavio i mogućnost sniženja stope PDV-a za još neke prehrambene proizvode. Oni se sada oporezuju po stopi od 25 posto, a ubuduće bi se oporezivali po stopi od 10 posto. Nije, međutim, kazao o kojim se proizvodima radi jer se o tome još pregovara.

Obrtnicima PDV na račun koji su izdali

Novi Zakon o PDV-u donosi i izmjene u poslovanju obrtnika. Od 2014. PDV će obračunavati po izdanim, a ne kao dosad po naplaćenim računima. To će, upozorili su danas u HOK-u, nanijeti velike štete obrtnicima i dovesti u pitanje njihovu likvidnost. Mnogi imaju velik broj nenaplaćenih računa za obavljene poslove, a na sve te nenaplaćene račune, koji su s godinama dosegli astronomske iznose, državi će sada morati platiti PDV.

- Ovaj potez Vlade dodatni je udarac obrtnicima i zatvorit će velik broj obrta - kažu u HOK-u i dodaju da on nema veze s direktivama EU. (A. M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:33