REFORME

VLADA UKIDA UPORABU PEČATA Uz Hrvatsku, pečat u poslovanju koriste još samo dvije članice Europske unije, a jedna od njih je bankrotirala

 Dragan Matić / EPH

Na dnevnom redu sjednice Vlade u srijedu naći će se jedna od najavljenih reformskih mjera - ukidanje uporabe pečata čime bi se trebali olakšati uvjeti poslovanja i stvoriti bolja investicijska klima.

Vlada smatra da će ukidanje upotrebe pečata iz poslovne prakse doprinijeti modernizaciji poslovnih procesa i poboljšanju usluga tijela državne uprave građanima, uz istodobno podupiranje gospodarstva kroz stvaranje jednostavnijeg poslovnog okruženja.

Implementacijom ove mjere predviđene su višestruke uštede u javnom i privatnom sektoru u procedurama koje u praksi zahtijevaju upotrebu pečata.

Prema prikupljenim podacima iz izvještaja Doing Business Svjetske banke za 2017. godinu, u postupku Pokretanja poslovanja, od svih članica Europske unije, pečat uz Hrvatsku još jedino koriste Irska i Grčka, što govori u prilog nužnosti provođenje mjere kao jednog od preduvjeta modernizacije sustava državne i javne uprave te nastavku izgradnje elektroničkih usluga prema građanima i poslovnim subjektima.

Obzirom na cilj reformske mjere ukidanja obaveze upotrebe pečata nužna je koordinacija svih mjerodavnih tijela uz istodoban nadzor provedbe reformske te je u skladu s tim donesena odluka o osnivanju Radne skupine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:24