APSURD (2)

Vlasnica farme: Da su piloti čekali zapovijed, stradalo bi svih 1300 krava

Vladimir Ivanov/CROPIX

Posada kanadera reagirala je u pravi trenutak, inače bi bilo prekasno, tvrdi vlasnica farme

ZAGREB - “Samo brzom intervencijom zadarskih vatrogasaca i posade kanadera moja je farma spašena od požara. Da nije bilo kanadera nemoguće bi bilo zaustaviti vatru koja se farmi približila na stotinjak metara”, kazala nam je jučer Elvira Sterle, vlasnica farme Vigens u Ninskim stanovima.

Uzaludna objašnjenja

Kao što je Jutarnji list jučer objavio, posada kanadera - brigadir Ivan Selak i bojnik Marijan Batarilović, 15. lipnja, nakon što su ugasili požar kod Zatona, primijetili su požar u blizini farme te su bazu u Zadru obavijestili da kreću u gašenje. Kada su se vratili na aerodrom dočekao ih je zapovjednik 855 protupožarne eskadrile bojnik Davor Turković koji ih je oštro ukorio što njega osobno nisu obavijestili o požaru i od njega tražili dopuštenje za gašenje. Potom je Turković protiv Selaka i Batarilovića podnio stegovnu prijavu Vojno stegovnom sudu zbog kršenja vojne stege i linije zapovijedanja. Sva objašnjenja da je požar bio pred vratima farme i da se nije moglo čekati na formalno odobrenje zapovjednika nije urodilo plodom.

Farma od strateškog interesa

Elvira Sterle pojašnjava kako je Vlada farmi dala status strateškog interesa za Republiku Hrvatsku pa ima prioritet u gašenju požara i zaštiti.

- U trenutku požara na farmi je bilo 1300 krava i da je vatra zahvatila farmu posljedice bi bile katastrofalne. Krave bi sigurno u panici probile ogradu, razbježale se u okolicu, možda došle do obližnje prometnice. Tko bi odgovarao da je neki automobil naletio na krave, pita se gđa Sterle.

Radnici su bili nemoćni

Priča kako je tog dana bilo jako vruće, vatra je izbila u gustoj i neodržavanoj borovoj šum, a vjetar ju je “gurao” prema farmi gdje su radnici vodom iz hidranata napravili pojas zaštite, no vatra je ipak došla na stotinjak metara od objekata. Najugroženiji je bio dio farme s nekoliko stotina junica.

“Posada kanadera je reagirala u pravi trenutak jer bi svaka kasnija akcija stigla prekasno”, tvrdi vlasnica farme. Naime, goruće borove šiške mogle su doletjeti na sjenike i zapale farmu, što bi bilo nemoguće ugasiti. Kaže da ovaj slučaj pokazuje kako se ne smije robovati birokratskim formama već treba munjevito djelovati u zaštiti imovine. Stoga je izuzetno zahvalna posadi kanadera koja je ugasila požar.

Zapovjednik ne zna prioritete

Povodom stegovne prijave protiv brigadira Selaka i bojnika Batarilovića oglasila se i Hrvatska poljoprivredna komora. U svom priopćenju navode kako im nije jasno da je zapovjedništvu promaklo da je farma Vigens strateški objekt za Dalmaciju koji ima prioritet u zaštiti od požara. Zapovjednik, naime, mora znati koji su strateški objekti na njegovom području i koji imaju prvenstvo u borbi s vatrom. Prema mišljenju komore “ugrožavanje ljudi, životinja i imovine, pogotovo u velikim razmjerima, trebalo bi imati prioritet pred procedurom. Dovođenje ljudi koji rade u službama od javnog interesa u etičke dvojbe ili kažnjavanje zbog poštivanja općih etičkih i moralnih načela nije uredu. Stoga brigadiru Selaku i bojniku Batarilu dajemo potporu, a nadležnima savjetujemo da razviju praktičnije procedure”.

Izdvajamo