NAKON BUKTINJE

VLASNICA GLASOVITE VINARIJE I JEDNA OD NAŠIH NAJPOZNATIJIH GLUMICA POKREĆU PROJEKT 'Pošumit ćemo Orebić rogačima i tako ga spasiti od novih požara!'

Na poluotoku Pelješcu, koji često i apokaliptično gori, uskoro će posaditi rogač koji je poznat kao teško zapaljiv te da odlično podnosi sušu i zaustavlja vatru
 Ante Cvitanović

Katastrofalan požar koji je nedavno zahvatio područje oko Orebića na poluotoku Pelješcu, polako, ali sigurno pao je u zaborav kako odgovornih institucija i pojedinaca, tako i hrvatske javnosti. No, ne i za stanovnike Mokala, malog naselja nekoliko kilometara udaljenog od Orebića, koji su u nedavnom požaru izvukli najdeblji kraj.

Čak su dva puta tijekom petodnevnog požara stanovnici bili evakuirani, a danima su golim rukama branili obiteljske kuće i polja. Upravo je ta priča o preživljavanju spojila dvije zanimljive, jake žene, Mariju Mrgudić, vlasnicu glasovite vinarije Bura-Mrgudić, te Tihanu Lazović, poznatu hrvatsku glumicu. Odlučile su, naime, saditi rogače!

Prva faza

“S Tihanom sam se upoznala na nedavnoj premijeri filma ‘Aleksi’ u Orebiću. Film je sniman na Pelješcu, a dijelovi koji su u filmu zeleni, bajkoviti, u stvarnosti su danas izgoreni. Zajedno smo posjetile opožarene lokacije i dogovorile smo se kako ćemo izgorena područja pošumiti rogačima. Oni jako teško gore i zaustavljaju vatru. Tihana kaže da će postati kraljica rogača!”, objasnila je Marija Mrgudić.

Inicijativa o pošumljavanju rogačima krenula je od Marije i njenog desetogodišnjeg susjeda Marka Tolja kojeg Marija ističe kao glavnog partnera u projektu. Mokalo se nalazi iznad ceste, na većoj nadmorskoj visini te uvijek na udaru vatre, a rogač je teško zapaljiv, odlično podnosi sušu i zaustavlja vatru, što su znali još i stari Grci koji su sva opožarena područja u prošlosti pošumljavali ovim zimzelenim, mediteranskim stablom.

Mariju i Marka podržat će cijelo Mokalo, svaka će kuća kupiti i donirati najmanje jednu sadnicu rogača, a udruga Za Orebić donirat će 50 sadnica. Prvu fazu pošumljavanja odradit će djeca iz Mokala na čelu s Marijom, koja je već dugi niz godina jedno od vodećih imena hrvatske enologije.

Briga o šumama

“U srijedu imamo sastanak na kojem se nadamo našu akciju proširiti na ostala opožarena područja diljem Pelješca. U planu nam je povezati se sa Savezom izviđača Hrvatske koji pošumljavaju diljem Hrvatske tijekom cijele godine te zajedno s njima rogače posaditi na cijelom brdu iznad Mokala i Orebića. Sadnice rogača jednako je lako, ili teško, posaditi kao i bilo koju drugu sadnicu”, ističe Marija.

Kako nam kaže Marija, na Pelješcu, koji često i apokaliptično gori, ne vodi se dovoljna briga o šumama. Svi požari su uglavnom šumski, a gospodarenje šumama za hrvatske je odgovorne institucije strani pojam.

Pelješac, kao i otok Korčula, puni su guste borove šume i neprohodnog niskog raslinja, makije, što je iznimno pogodno za širenje požara. Nakon katastrofalnog požara na Pelješcu i Korčuli 2015. godine, Hrvatske su šume posjekle stabla na područjima u svojem vlasništvu, a država je poklonila veliki broj sadnica masline s kojima su pošumljena opožarena područja. Maslina, a još manje bor nisu idealna prevencija protiv požara.

Ali zato jest rogač kojeg ćemo za koju godinu, ističe Marija, gledati kako se njiše iznad Mokala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:29