NOVE MJERE

VODIČ KROZ 2019. Raste minimalac, padaju cijene hrane i lijekova, kreće mirovinska reforma

Ulaskom u novu godinu na snagu je stupio niz zakona koji se direktno tiču građana. Od povećanja minimalca, jeftinije hrane, lijekova, do promjena u mirovinskom sustavu – sve je to sa 1. siječnjem dočekalo hrvatske građane. Zato smo kroz ovaj vodič izdvojili najznačajnije promjene koje su počele s prvim danom nove 2019. godine.
 CROPIX

Minimalna plaća veća za 248 kuna

S 1. siječnja raste neto minimalna plaća sa 2752 na 3000 kuna, što je povećanje za 248 kuna ili devet posto u odnosu na 2018. Iz Vlade poručuju kako je ovo najveće jednokratno povećanje minimalne plaće od 2008. godine.

Jeftinije meso, riba, voće, povrće, jaja i pelene

Jure Mišković / CROPIX

S prvim danom Nove godine stupa na snagu i paket poreznih zakona. Riječ je o trećem krugu poreznog rasterećenja koje će u ovoj godini iznositi 3 milijarde kuna. PDV se tako snižava sa 24 na 13 posto za svježe ili rashlađeno meso, žive životinje, ribu, voće i povrće, jaja te dječje pelene. To će građani osjetiti u svojim novčanicima, jer je većina trgovačkih lanaca spustila cijene u prosjeku za 10 posto. Neki trgovci su spustili maloprodajne cijene za čak 2000 proizvoda, a procjenjuje se da će prosječnoj hrvatskoj obitelji zbog ovih izmjena godišnje ostati oko 1000 kuna više.

Bezreceptni lijekovi jeftiniji za 18 posto

Pixabay / Pixabay
Ilustracija

Budući da se spušta stopa PDV-a na bezreceptne lijekove sa 25 na pet posto, od 1. siječnja takvi su lijekovi u prosjeku jeftiniji 18 posto, čime se izjednačavaju s onima koji se izdaju na recept. Riječ je o više od 500 lijekova koje građani koriste svakodnevno, poput, primjerice, lijekova za prehladu i gripu, analgetika, kapi za nos, sirupa za grlo... Cijene analgetika, koji u prosjeku koštaju između 25 do 40 kuna, tako će se smanjiti na 20 do 30 kuna. Lijekovi za ublažavanje prehlade bit će jeftiniji za 10 kuna.

Veće plaće onima s većim primanjima

Porez na dohodak po stopi od 24 posto primjenjivat će se na sva primanja do 30.000 kuna, što znači da će plaće rasti onima koji imaju i veća primanja. Također, opterećenje doprinosa na plaću smanjuje se sa 17,2 na 16,5 posto, što znači da će poslodavcima ostati 950 milijuna kuna više, a sami odlučuju hoće li se to preliti i na plaće zaposlenih. Ukidaju se doprinosi za zapošljavanje i zaštitu na radu, no povećava se doprinos za zdravstvo, pa je ukupno rasterećenje 1,3 posto.

Veće božićnice, naknade za novorođenčad i stipendije

CROPIX

Neoporezivi dio za božićnice, uskrsnice i ostale naknade koje poslodavac može isplatiti radniku u jednoj godini diže se sa 2500 na 7500 kuna. Također, na snagu stupa pravilnik kojim se neporezivi dio naknade za rođenje djeteta diže na 10.000 kuna. Nova godina donosi izmjene i za studente i učenike, odnosno njihove roditelje. Bez obzira na to o kojem se iznosu radi, roditelji će moći ostvariti olakšicu za djetetovu stipendiju. Uz to, raste i minimalna satnica za posao studenata sa 21,5 na 23,44 kune.

Direktorima propisana osnovica za plaću

Izmjenama je regulirana osnovica za doprinose direktora odnosno članova uprave koja za ovu godinu iznosi 5491,20 kuna. Za direktore koji su prijavljeni na puno radno vrijeme, osnovica ostaje ista kao i dosad, a za one koji su prijavljeni na nepuno radno vrijeme, osnovica će se računati kao da su prijavljeni na puno radno vrijeme.

Teže u mirovinu

Goran Mehkek / CROPIX

Mirovinskom reformom predviđa se podizanje radnog vijeka na 67 godina od 2033., penalizacija prijevremenog umirovljenja od 0,3 posto po mjesecu, omogućavanje rada svim umirovljenicima do četiri sata dnevno uz zadržavanje mirovine, a korisnicima II. stupa omogućava se izbor u kojem će sustavu ostvariti mirovinu - samo u prvom uz dodatak od 27 posto za razdoblje do 2002. te 20,25 posto za kasnije uplate ili mirovinu iz oba obavezna stupa.

Majke ili posvojiteljice će pak imati uvećani radni staž za svako rođeno ili posvojeno dijete i to za šest mjeseci, što se odnosi i na očeve ako su koristili pretežni dio rodiljnog dopusta.

Veća naknada ročnicima

CROPIX

Ministarstvo obrane povećava mjesečne novčane naknade za dragovoljne ročnike sa 2000 na 3000 kuna. Mjesečni iznos naknade za dragovoljne ročnike bit će najveći od uvođenja dragovoljnog osposobljavanja do sada. U 2016., primjerice, mjesečna naknada ročnika iznosila je 1190 kuna, a od 1. siječnja 2017. do danas 2000 kuna.

Bolje obrazovanje

Damir Krajač / CROPIX

S početkom godine primjena kurikularne reforme trebala bi biti u svim školama u Hrvatskoj, a od 1. siječnja na snazi je i novi Zakon o udžbenicima koji bi trebao utjecati na to da se cijene udžbenika smanje za oko 10 posto, on regulira i elektroničke sadržaje te smanjuje težinu školskih torbi.

Veći namet iznajmljivačima

Odluku o visini paušalnog poreza na dohodak za iznajmljivače u turizmu po krevetu ubuduće će donositi lokalne jedinice. Taj će se paušal moći kretati u rasponu od najmanje 150 do najviše 1500 kuna, a ako ga ne utvrde gradovi i općine sami do 15. siječnja, tada će on automatski iznositi 750 kuna.

Rasterećenje poduzetnika

HANZA MEDIA
Ilustracija

Na idućoj sjednici Vlade, koja će se održati sutra, ministar gospodarstva Darko Horvat trebao bi iznijeti novi paket administrativnog rasterećenja poduzetnika koji je težak 626 milijuna kuna. Neki će se parafiskalni nameti potpuno ukinuti, neki smanjiti, smanjit će se broj obveznika, učestalost ispunjenje obveze ili opseg dokumentacije koju poduzetnici trebaju dostavljati, te će se digitalizirati postupci.

Veće plaće sucima

Na snagu stupaju izmjene Zakona o stečaju potrošača kojim će se omogućiti deblokada računa dijelu insolventnih građana koji su u dugotrajnoj blokadi za relativno male iznose duga. Zakon se odnosi na oko 80.000 do 100.000 građana koji imaju blokirane račune neprekidno dulje od tri godine, a čiji iznos glavnice duga iznosi do 20.000 kuna. S početkom godine slijedi i spajanje prekršajnih i općinskih sudova, a povećava se i osnovica za plaće sudaca i državnih odvjetnika za šest posto.

Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti

Duje Klarić / CROPIX

Na snagu je stupio i novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, kojim se uređuje rad u domovima zdravlja, donose promjene u organizaciji hitne pomoći, funkcionalno povezuju bolnice i osnažuje palijativna skrb. Zakon predviđa dežuranje liječnika koncesionara u domovima zdravlja vikendima i blagdanima, u zakup će se moći ići po određenom redoslijedu, liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i onima koji su bili koncesionari, a sada su nositelji ordinacija, novi zakon otvara mogućnost zapošljavanja još jednog liječnika koji će moći, kada prethodni liječnik ide u mirovinu, na javnom natječaju i dalje ostati nositelj. Zakonom se osnažuje i preventivna zdravstvena zaštita, rješava radno-pravni status zakupaca u domu zdravlja, uređuje pružanje palijativne skrbi na primarnoj te na sekundarnoj i tercijarnoj razini zdravstvene djelatnosti.

Lakše do nekretnina, prijevoznicima olakšice

Od 1. siječnja na snagu stupaju izmjene Zakona o porezu na promet nekretnina čime se stopa poreza smanjuje s četiri na tri posto. U vidu olakšica za prijevoznike, omogućen im je povrat trošarina na dizelsko gorivo za komercijalni prijevoz robe i putnika.

Također, poduzetnici će po novome moći odbiti 50 posto pretporeza za nabavu ili najam osobnih automobila bez obzira na vrijednost auta.

Rastu naknade udomiteljima

Udomitelji koji su dosad primali mjesečno između 300 do 500 kuna, sada će primati 2500 kuna, a za udomitelje djece i odraslih s posebnim potrebama one će iznositi između 5000 i 6000 kuna.

Dobra godina za poljoprivrednike

Mirkovac, 290316.
Na ratarskim povrsinama Belja u Mirkovcu predstavljena je najmodernija poljoprivredna proizvodnja u regiji u kojoj se koriste satelistski navodjeni traktori i dronovi. Belje dronovima snima ratarske povrsine za detaljnu analizu i ucinkovitu prihranu gnojivima.
Na fotografiji: satelitski navodjeni traktori Belja.
Foto: Vlado Kos / Cropix
Vlado Kos / CROPIX
Ilustracija proizvodnje gnojiva

Od 1. siječnja na snazi je Zakon o uzgoju domaćih životinja, kojim se želi unaprijediti uzgoj domaćih životinja i stočarska proizvodnju u Hrvatskoj, a njime je osigurano dvostruko više sredstava za uzgojna udruženja. Na snagu je stupio i Zakon o poljoprivredi kojim se poboljšava i pojednostavljuje trenutni okvir za provedbu zajedničke poljoprivredne politike za programsko-financijsko razdoblje 2014. - 2020. Novi pak pravilnici donose i administrativna rasterećenja za poljoprivrednike.

Mirovine i pripadnicima HVO-a

Pripadnici HVO-a, od 1. siječnja prema Zakonu o hrvatskim braniteljima mogu ostvariti pravo na invalidsku mirovinu ako im je rješenjem u BiH priznat status RVI I. do IV. skupine po osnovi bolesti i ozljede, ranjavanja ili zatočeništva, a dosad nisu ostvarili pravo na invalidsku mirovinu jer nisu na vrijeme podnijeli zahtjev. I članovi njihovih obitelji imaju pravo na obiteljsku mirovinu, a invalidske mirovine moći će dobiti i “novi” invalidi HV-a, koji dosad nisu regulirali svoj status.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:29