IZBORI

VRH HDZ-a SASTAVLJAO KONAČAN RASPORED IMENA ZA IZBORNE LISTE Tu su Ivo Lučić i general Filipović, a za drugu izbornu jedinicu imaju posebni adut

Kako doznajemo, u subotu bi se trebao održati sastanak užeg vodstva stranke sa šefovima županijskih organizacija i svim nositeljima izbornih lista
Ante Deur, Ivo Lučić, Miljenko Filipović
 CROPIX

Na HDZ-ovoj listi za predstojeće izbore, kako doznajemo, trebao bi biti i Ante Deur, bivši savjetnik za branitelje Kolinde Grabar-Kitarović dok je bila predsjednica. Deur bi, prema nekim informacijama iz HDZ-a, trebao biti visoko na listi u drugoj izbornoj jedinici.

Kako kažu HDZ-ovci, Deur uživa veliko povjerenje među braniteljskom populacijom pa je logično da ga je šef stranke Andrej Plenković odlučio uključiti u izbornu utrku. Navodno je razgovor s njim obavljen još prije tjedan dana. Neko vrijeme u stranačkim se kuloarima spominjalo i da bi se u toj jedinici mogao naći general Mladen Markač, ali ta je varijanta, očito otpala.

Izborna iznenađenja

Iz vrha HDZ-a zadnjih su se dana mogle čuti informacije da će na listama biti i nekih iznenađenja, a jedno od njih je, čini se, povjesničar Ivo Lučić, koji bi trebao biti na listi u prvoj izbornoj jedinici. Lučić je, inače, član HDZ-a još od 1989. godine, ali od 2000. godine nije bio aktivan u stranci. U međuvremenu je na Filozofskom fakultetu, na Odsjeku za povijest, magistrirao i doktorirao, a trenutačno radi u Hrvatskom institutu za povijest. Na listi HDZ-a za dijasporu, koju nosi potpredsjednica stranke Zdravka Bušić, kako doznajemo, trebao bi se naći umirovljeni general Miljenko Filipović, predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a “Gojko Šušak”. Mediji su o Filipoviću dosta izvještavali prije dvije godine, kad se otkrilo da je on bez natječaja postavljen na mjesto direktora korporativne sigurnosti HEP-a.

Prema nekim informacijama iz stranke, drugo mjesto u šestoj izbornoj jedinici trebao bi dobiti Krunoslav Katičić, državni tajnik u Ministarstvu državne imovine. Katičić je, inače, blizak prijatelj šefa HDZ-a Andreja Plenkovića. Na listi bi se trebao naći, govore HDZ-ovci, i šef HDZ-ove Mladeži Ivan Vidiš, a većina je uvjerena da će na listi u 9. izbornoj jedinici biti i Božidar Kalmeta, kojeg je predložio tamošnji županijski odbor stranke.

Na listi u sedmoj izbornoj jedinici navodno će biti i bivša ministrica Nada Murganić, a za očekivati je da će pozicije imati i svi ministri.

Sastanak vrha

HDZ-ov potpredsjednik Oleg Butković za N1 je u četvrtak izjavio da će se izborne liste raditi tijekom vikenda te da će se u ponedjeljak nakon konzultacija sastati Nacionalno vijeće i Predsjedništvo stranke i donijeti konačnu odluku. No, prema našim informacijama iz HDZ-a, o listama se raspravlja već dva dana, a o njima je bilo riječi i u četvrtak na višesatnom sastanku koji je održan u Vladi. Iako su neki HDZ-ovci u četvrtak govorili da tema tog sastanka nisu izborne liste, nego aktivnosti za sljedeći tjedan te da su se liste spominjale načelno, zanimljivo je da je na taj sastanak pristigao niz HDZ-ovaca koji nisu članovi Vlade, poput Tomislava Čuljka ili Marija Kapulice.

Kako doznajemo, u subotu bi se trebao održati sastanak užeg vodstva stranke sa šefovima županijskih organizacija, a na sastanku bi trebali biti i svi nositelji listi. Očekuje se da bi izborne liste tada mogle biti kompletirane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 23:00