ROBERT PEŠUTIĆ

Vrhovni sud djelomično prihvatio žalbu splitskog suca osuđenog zbog mita

Robert Pešutić
 Tea Cimaš / CROPIX

Vrhovni sud djelomično je prihvatio žalbu splitskog suca Roberta Pešutića koji je u srpnju 2014. nepravomoćno osuđen na četiri i pol godine zatvora zbog primanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti i protuzakonitog posredovanja u sudskim postupcima.

Uz splitskog suca na osam mjeseci zatvora zbog poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti osuđeni su i gospodarstvenik i političar Gordan Bičak te Gabrijela Soldo. Drugi splitski sudac Ante Unković oslobođen je optužbi da je primio mito za donošenje oslobađajuće presude u jednom sudskom postupku.

Prema prvostupanjskoj presudi Pešutiću je zabranjeno obavljanje dužnosti na 10 godina od pravomoćnosti presude, ne uračunavajući vrijeme odsluženja kazne. Osim toga osuđen je i na povrat nezakonito stečenih 3000 eura, 600 američkih dolara i 3000 kuna, a Gabrijela Soldo na povrat 10.000 eura.

Vrhovni sud djelomično je prihvatio Pešutićevu žalbu i zatražio novo suđenje, ali samo što se tiče primanja mita. Stoga je preinačena i prvostupanjska odluka o kazni, odnosno prihvaćene su ranije izrečene pojedinačne kazne za koja je proglašen krivim pa mu je jedinstvena kazna za nedjela zbog kojih je osuđen određena na tri i pol godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:13