POKRET OTOKA

VRUĆE ISPRED SABORA ZBOG ZAKONA O KONCESIJAMA Otočani ponijeli su ručnike i legli ispred Sabora. Pridružio im se i zastupnik Miro Bulj

 Damjan Tadic / HANZA MEDIA

NOVO 10:20 Sabor je u svoj dnevni red dopunio sa 18 novih točaka među kojima je i prijedlog za iskazivanje povjerenja Mariji Burić Pejčinović za dužnost potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih poslova.

Burić Pejčinović, koja treba naslijediti Davora Ivu Stiera, koji je dao ostavku na spomenute dužnosti i vratio se u saborske sklupe, u Saboru bi trebala biti potvrđena već u ponedjaljak u 15 sati.

Prije toga, proći će 'saslušanje' na zajedničkoj sjednici nadležnih saborskih odbora za vanjske i za europske poslove, najavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Sabor je u dnevni red uvrstio i prijedlog da se za potpredsjednika Sabora izabere Furio Radin, zastupnik talijanske nacionalne manjine o čemu bi se, također, odlučivalo danas.

Među 18 točaka koje su se našle u dnevnom redu je i prijedlog strategije nacionalne sigurnosti koji je predložila Vlada.

---------------------

10:00 Tek što je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio da će se, ionako opširan saborski dnevni red, dopuniti sa 18 novih točaka, četiri kluba zastupnika zatražila su stanku kako bi mimo dnevnog reda govorili o temama koje drže bitnijima.

O predloženom zakonu o koncesijama, zbog kojega je u ponedjeljak ispred saborske zgrade prosvjedovao Pokret otoka koji se protivi njegovu donošenju, žele govoriti klubovi oporbenog Mosta i vladajućeg HDZ-a.

Najnovije izvješće EUROSTATA o životnom standardu u Hrvatskoj bit će tema kluba Živog zida, a "mnogobrojne unutarnjopolitičke nelogičnosti" tema SDP-ova kluba.

Prije nego su otišli na stanku, Jandroković je zastupnicima uspio i najaviti da će od utorka u Sabornici biti novi raspored sjedenja, te da će tijekom dana dobiti infromacije o rasporedu.

---------------------

ZAGREB - U ponedjeljak od ranog jutra živo je i u Hrvatskom saboru i ispred – dok u saborskoj zgradi zasjeda Klub HDZ-a na koji je došao i premijer Andrej Plenković, ispred zgrade prosvjeduje inicijativa Pokret otoka i to protiv zakona o koncesijama.

Zagreb, 190617.
Trg sv. Marka.
Prosvjed inicijative Pokret otoka protiv Zakona o koncesijama.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / HANZA MEDIA

Zagreb, 190617.
Trg sv. Marka.
Prosvjed inicijative Pokret otoka protiv Zakona o koncesijama.
Na fotografiji: Miro Bulj i Nikola Grmoja.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / HANZA MEDIA

Zagreb, 190617.
Trg sv. Marka.
Prosvjed inicijative Pokret otoka protiv Zakona o koncesijama.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / HANZA MEDIA

Predstavnici Pokreta otoka traže da ih se uključi u donošenje odluka koji se tiču otoka i morske obale, te da se zakon o koncesijama, o čijem bi konačnom prijedlogu Sabor trebao odlučivati u ponedjeljak, vrati na javnu raspravu.

Saborskim zastupnicima dijele svoje zahtjeve i amandmane na spomenuti zakonski prijedlog, čijem se donošenju protive jer ga smatraju štetnim.

Prosvjednici su donijeli ručnike i legli na Markov trg. Priključio im i Mostov zastupnik Miro Bulj, koji je s njima sjeo na pločnik ispred Sabora. "Ovo je pljačka nacionalnog dobra. Naše pomorsko dobro koristi se kako tko želi", rekao je Bulj.

Ministar financija Zdravko Marić u čijem je resoru spomenuti zakon, u nedjelju je poručio da "apsolutno" nema potrebe za još jednu javnu raspravu, jer se zakon gotovo godinu i pol nalazi u javnoj raspravi. Naime, prvi nacrt zakona izrađen je još krajem 2015., u vrijeme tehničke vlade Zorana Milanovića, javna rasprava provedena je u veljači i ožujku 2016., potom su usuglašeni svi komentari, te je predloženi zakon poslan u Vladinu proceduru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:35