ODLUKA BANSKIH DVORA

ZA NOVINE KOJI IMAJU VIŠE OD 25 TISUĆA RIJEČI PDV 5 POSTO Vlada mijenja Zakon o PDV-u

ZAGREB - Izdavači tabloida ubuduće će plaćati viši PDV od izdavača ozbiljnih dnevnih novina. Najvažnija je to novina koju donosi konačan prijedlog novog Zakona o PDV-u, a kojeg je Vlada s današnje sjednice napokon, nakon višekratnog oklijevanja, uputila u saborsku proceduru.

Sukladno formulacijama iz konačne verzije Zakona o PDV-u, sniženom stopom PDV-a od pet posto oporezivat će se dnevne novine koje spadaju u općeinformativni tisak i koje objavljuju novinarske autorske tekstove u opsegu od najmanje 25.000 riječi u izdanju.

Time se zapravo zaobilazno kaže da se odredba o stopi PDV-a od pet posto ne odnosi na tabloide: njima će država PDV obračunavati po stopi od 10 posto, koja će se primjenjivati i na ostale časopise i medijske publikacije. Sniženom stopom PDV-a neće se oporezivati ni tiskovine koje prvenstveno služe oglašavanju.

Uvođenje snižene stope PDV-a od pet posto za ozbiljne medije ministar financija Slavko Linić obrazložio je teškim stanjem u kojem se nalazi medijska industrija. Novi Zakon o PDV-u donosi se radi usklađivanja s pravnom stečevinom EU.

Po novom, plaćanja PDV-a više neće biti oslobođeni samostalni umjetnici: oni će, pod uvjetom da njihov godišnji promet iznosi barem 230.000 kuna, morati voditi poslovne knjige.

Plaćanja PDV-a više neće biti oslobođene ni vjerske zajednice, kao ni branitelji, dok taj porez i dalje neće plaćati bolnice, ustanove u kulturi i druge institucije koje djeluju bez namjere ostvarivanja dobiti.

Kako 1. srpnja Hrvatska ulazi u EU i postaje dijelom jedinstvenog tržišta s preko pola milijarde potrošača, novim se zakonom precizira i naplata PDV-a u EU-kontekstu.

Vlada je novim zakonskim prijedlogom prihvatila i zahtjeve obrtnika, kojima će se do kraja 2014. godine PDV naplaćivati po realizaciji, a od 2015. po izdanim računima. Od 2015. će svi poduzetnici PDV plaćati po izdanim računima.

S dnevnog reda u posljednji trenutak izbačena točka o Ini

Vlada je u posljednji trenutak izbacila s dnevnog reda današnje sjednice točku o davanju ovlaštenja za prihvaćanje odluka na Glavnoj skupštini Ine, koja će se održati 5. lipnja.

Prema objašnjenju premijera Zorana Milanovića, ta je točka usred današnje sjednice povučena s dnevnog reda „radi dodatnih konzultacija“. Neslužbene informacije iz Vladinih krugova kažu da je povlačenje te točke tražio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:58