KONTAMINACIJA

Zagorski vodovod: Analiza vode u zakonskim okvirima, situacija se normalizira

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 16.02.2019. u 13:29

zagorje.com

"Situacija s pitkom vodom do kraja dana u potpunosti će biti normalizirana", izjavio u subotu za Hinu direktor "Zagorskog vodovoda" Mario Mihovilić, nakon što su posljednje analize vode u petak pokazale da su parametri u zakonskim okvirima.

"Jučer poslijepodne zadnji izvještaji ispitivanja kvalitete vode govore da nema ugljikovodika na ispitnim mjestima. Korisnike vodovoda pozvali smo da prijave vodu s mirisom kako bismo isprali cjevovode, a broj poziva smanjio se od sinoć do danas prijepodne", izjavio je Mihovilović te dodao da su cjevovodi ispravni, tek se preventivno ispiru neki manji ogranci.

"Lagano se vraćamo u normalu i tijekom današnjeg dana situacija s pitkom vodom u potpunosti će biti normalizirana. Pojačali smo ekipe i njihov angažman na terenu i najgore je iza nas", rekao je direktor "Zagorskog vodovoda" koji je poručio korisnicima da, ukoliko još uvijek zamijete miris vode, to prijave kako bi se interveniralo i pristupilo ispiranju cjevovoda.

U posljednjoj službenoj obavijesti korisnicima "Zagorskog vodovoda" navedeni su rezultati laboratorijskih ispitivanja koji pokazuju da u vodi nisu prisutni ugljikovodici, kao i uputa, ukoliko se ipak primijeti miris vode na naftu, da se iz mjera predostrožnosti ne preporuča njezino korištenje za piće, ali se može koristiti za pranje, tuširanje i kuhanje. Napominje se također da je voda bez mirisa zdravstveno ispravna.

Stanovnici s područja općina Lobor, Mače, Bedekovčina i Sveti Križ Začretje te gradova Zabok i Zlatar u utorak su osjetili neugodni miris vode iz vodovoda, a u srijedu im je iz "Zagorskog vodovoda" preporučeno da ne koriste vodu za piće, već samo za sanitarne potrebe, tuširanje i prokuhavanje. Analize vode napravljene su u nekoliko navrata, a posljednje analize vode u petak pokazale da su parametri u zakonskim okvirima.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo