PRONATALITETNA MJERA

ZAGREB POTROŠIO SAV NOVAC ZA ODGOJITELJE, A STIŽU NOVI ZAHTJEVI Trenutačno 3137 roditelja s troje ili više djece prima naknadu

 
Milan Bandić, Nikolina Ribić (u krugu)
 Ranko Suvar / CROPIX

Kada je Grad Zagreb lani u listopadu donio odluku o statusu roditelja odgojitelja, Nikolina Ribić nije razmišljala ni trenutka.

Majka je četvero djece, u tom trenutku bila je nezaposlena i zagrebački model pronatalitetne politike činio joj se kao izvrsna prilika. Prema toj mjeri, nezaposleni roditelj s troje ili više djece, od kojih je najmlađe predškolske dobi, od Grada može primati mjesečnu bruto naknadu od 5250 kuna sve dok najmlađe dijete ne napuni 15 godina.

- Novac uredno sjeda na račun, najkasnije do 21. tako i sada očekujemo predbožićnu isplatu. Dobili smo i povrat poreza za prvu godinu, odnosno onaj dio koji smo imali status - objašnjava Nikolina Ribić.

Novi korisnici

Ona je jedna od prvih majki sa statusom odgojiteljice, a u gradu Zagrebu, prema podacima Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, takvu naknadu prima još 3137 korisnika.

- Prema posljednjoj isplati, koja je bila 21. 11. 2017., primilo ju je 3138 korisnika, a iznosila je 3882,33 kune - navode iz tog ureda.

Uskoro bi naknadu trebalo dobiti još 100 roditelja s obzirom na to da je do jučer izdano 3238 pozitivnih rješenja. U proračunu Zagreba za 2017. godinu za mjeru “novčana pomoć za roditelje odgojitelje” osigurano je 200 milijuna kuna, a identičan iznos predviđa se u prijedlogu proračuna za 2018. godinu.

Međutim, gotovo je sigurno da će taj novac morati biti podebljan.

Naime, 3138 korisnika ove mjere mjesečno dobiju 5250 kuna, što znači da se godišnje za sve one koji imaju status odgojitelja izdvoji gotovo 196 milijuna kuna.

To, pak, znači da je ostalo oko četiri milijuna kuna za nove korisnike.

Budući da je još 100 roditelja, majki ili očeva dobilo pozitivno rješenje, ispada da će Gradu trebati još 6,3 milijuna kuna, odnosno 2,3 milijuna kuna više od predviđenog.

Isto tako, prema statistikama, u Zagrebu živi oko 7000 roditelja koji imaju troje ili više djece, od kojih je barem jedno u vrtiću, pa je vrlo lako moguće da zahtjeva za roditeljem odgajateljem bude i više.

Punjenje proračuna

A time će biti potrebno osigurati i više novca u gradskoj blagajni.

S druge strane, sam proračun Grada Zagreba, prema podacima o izvršenju do listopada pokazuje kako gradska blagajna što se tiče prihoda i ne stoji najbolje. Prihodi su, naime, planirani na 7,45 milijardi kuna, a do kraja listopada u blagajnu se slilo tek 5,4 milijarde kuna. Iako se radi o slabijem punjenju proračuna, u Gradu jasno odgovaraju kako se mjera roditelja odgojitelja neće reducirati ili ukinuti.

- Grad Zagreb na prijedlog gradonačelnika osigurao je novac u proračunu za tekuću godinu, a isti su predviđeni i za 2018. godinu. Ne postoji mogućnost odgode ili ukidanja mjere - jasni su u zagrebačkoj Gradskoj upravi.

Sve više prvašića

Da će uistinu tako biti vjeruje i Nikolina Ribić koja vodi jednu od najvećih Facebook grupa za roditelje odgojitelje, s gotovo 2000 članova. Tvrdi kako je upućena u sve probleme kojih, tvrdi ona, sada gotovo da i nema.

- Nijedna isplata nikada nije zakasnila. Otkako koristim ovu mjeru mnogo sam sretnija jer više vremena provodim s djecom - zaključila je Nikolina.

Isplata plaća za roditelje odgojitelje dosad je išla preko Ureda za obrazovanje, kulturu i sport, a u 2018. taj posao preuzet će novoosnovani Ured za demografiju.

Pronatalitetnu politiku Grad je počeo 2009. kada je odlučeno kako će roditeljima za prvo dijete isplatiti 1800 kuna, za drugo 3600 kuna, a za treće 54 tisuće kuna u šest godina. Prema gradskoj upravi, takva politika dala je rezultate.

- To se posebno ogleda u broju učenika prvih razreda u zagrebačkim osnovnim školama. U odnosu na 2009. godinu imamo 1500 prvašića više - navode u Gradu Zagrebu.

Uspješna mjera

3238 pozitivno riješenih zahtjeva

3138 roditelja odgojitelja prima naknadu

3882 kuna neto iznosi naknada

5250 kuna iznosi bruto mjesečni iznos

200 milijuna kuna za mjeru u proračunu Grada

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:27