PODRHTAVANJE TLA SE NASTAVLJA

ZAGREB SE NE PRESTAJE TRESTI Žešći potres ponovno prodrmao hrvatsku metropolu, magnituda je 3.3! Bio je to jedan od najjačih udara

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 23.03.2020. u 11:14

Zagreb, 220320.
Dva snazna potresa uzdrmala su Zagreb i sjeverozapad Hrvatske.
Vojska pomaze ocistiti ulice i sanirati stete nastale potresom.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

 

U 11 sati i 12 minuta Zagreb je ponovno zatresao potres...

Hrvatska Seizmološka služba objavila je da je zabilježila umjeren potres s epicentrom u Zagrebu nedaleko od Markuševca.

Magnituda potresa iznosila je 3.3 prema Richteru, a intenzitet u epicentru IV stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice.

 

Područje grada Zagreba pogodilo je do ponedjeljka u podne 57 potresa, a prema podacima Seizmološke službe i Europsko-mediteranskog seizmološkog centra najjači je bio magnitude 5,5 po Richterovoj ljestvici, a najslabiji 2,0.

Najsnažniji potresi, koji su u dijelovima Zagreba prouzročili veliku materijalnu štetu, dogodili su se u nedjelju, počevši s prvim i najsnažnijim udarom u 06,24 sati od 5,5 po Richteru, drugi u 07,01 sati jačine 4,8 i posljednji jačeg intenziteta od 3,4 u 07,41.

Nakon toga uslijedilo je sedam slabijih potresa, počevši u 08,11 sati intenziteta 2,1 te posljednji jačine 3,0 po Richteru u 10,11 sati.

Do kraja nedjelje Zagreb su pogodila još dva potresa u 16,15 i 19 sati, kojima je intenzitet bio 2,8 i 2,9 po Richterovoj ljestvici.

Ni ponedjeljak nije prošao mirno, EMSC je od ponedjeljak kasno u noći zabilježio do podneva ukupno šest novih potresa.

Prvo podrhtavanje bilo je u 01,59 sati, a sat vremena poslije uslijedio je snažniji udar od 3,0 po Richteru.

Posljednji potres na zagrebačkom području zabilježen je danas u 11,12 sati te je bio jačeg intenziteta od 3,3 po Richterovoj ljestvici.

Dežurni seizmolog Tomislav Fiket za Hinu je rekao da slabiji potresi, u većini slučajeva magnitude do 3 stupnja po Richter, ne bi trebali strukturno oštetiti građevine, usporedivši ih s kamionom koji prolazi ulicom.

Nakon jačeg potresa u pravilu je moguće ponovno podrhtavanje tla, ali većinom slabije jakosti od glavnoga udara.

Izdvajamo