PREIMENOVANJE

ZAGREBAČKI TRG MARŠALA TITA ZA 10 DANA ODLUKOM GRADSKE SKUPŠTINE ODLAZI U POVIJEST, SDP: Kad se vratimo na vlast, odmah vraćamo Titov trg

 Bruno Konjević/CROPIX

Trg maršala Tita definitivno odlazi u povijest idućeg četvrtka 31. kolovoza, potvrdili su za Jutarnji list suradnici gradonačelnika Milana Bandića, ali i dužnosnici Socijaldemokratske partije Hrvatske. I na jednoj i na drugoj strani uvjereni su kako nitko od gradskih vijećnika neće glasati protiv vlastitog tabora, a kako Bandićeva koalicija ima 26, a opozicija 25 mandata, rezultat je izvjestan.

Nema natrag

“Razumije se da ćemo svi glasati protiv ukidanja Titova trga, a vjerojatno i na slikovit način pokazati koliko je štetno ovakvo podilaženje desnici, ali teško možemo spriječiti da većina odluči po svojoj volji. No, jasno ćemo obećati da će SDP, kada dođe na vlast, vratiti naziv Trg maršala Tita”, rekli su u SDP-u.

I tako će za desetak dana, nekadašnji TMT, postati Trg Republike Hrvatske, što će potvrditi i iz Bandićeva kruga:
“Takav je dogovor i sada nema natrag. Osim toga, nismo vidjeli da se Zagrepčani jako protive preimenovanju trga, ako ne računamo nekoliko stotina ljevičara koji su uvijek tu kada se demonstrira. Imamo skupštinsku većinu i napravit ćemo što smo dogovorili”, drži gradonačelnikov suradnik.

Preimenovanje Trga maršala Tita u lipnju je predložio Bandić, koji je na taj način prihvatio uvjete koje su mu za sastavljanje većine u Skupštini postavili Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih. Potom je 21. srpnja i Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova, koji vodi Hasanbegović, podržao promjenu naziva najljepšeg zagrebačkog trga, uz protivljenje Rade Borić iz platforme Zagreb je naš. Bilo je još žestokih reakcija. Rajko Ostojić, SDP-ov potpredsjednik Zagrebačke skupštine, koji je podsjetio kako je desnica, uz slične argumente, “promijenila naziv Trga žrtava fašizma, pa je vraćen, a svi oni koji su to napravili su se postidjeli”.

“Ovo je epilog četvrtstoljetnog nastojanja da se to pitanje riješi i da se konačno i na simboličkom planu prekine svaka povezanost s jugoslavenskim komunističkim nasljeđem”, replicirao je Hasanbegović.

Pobuna udruga

U međuvremenu protiv Bandića se pobunilo i sedam antifašističkih udruga, na čelu s krovnom organizacijom, Zajednicom udruga boraca i antifašista Zagreba, koji su se prijavili na javne gradske natječaje i za svoje projekte dobili ukupno 55.000 kuna. Iako su se prijašnjih godina ta sredstva dobivala u lipnju ili srpnju, ove godine još ništa nije uplaćeno pa antifašisti smatraju da je to zato što su kritizirali Bandićevu odluku o promjeni imena Trga maršala Tita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:25