NOVI SUKOB

Zaposlenici u zdravstvu traže isplatu veće plaće već u siječnju

 Miroslav Kiš

Liječnici traže da se odluka Vrhovnog suda prema kojoj se prekovremeni sati trebaju plaćati po istom izračunu kao i oni u redovitom radu primijeni već za plaću za prosinac, a o načinu isplate zaostataka teških najmanje 1,5 milijardu kuna može se razgovarati, ali ne dolazi u obzir da se odustane od toga.

No, na jučerašnjem sastanku na kojem su predstavnici Hrvatske liječničke komore, Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatskog liječničkog sindikata razgovarali s ministrom Milanom Kujundžićem takvo jamstvo nisu dobili. “Isprika” je bila da se čeka “odluka Vrhovnog suda i njezino obrazloženje koje u Vladi još nisu vidjeli”.

Slijede tužbe

“Očekujemo da će se već u sljedećoj plaći, onoj za prosinac, sukladno odluci Vrhovnog suda, obračunavati prekovremeni sati onako kako je to trebalo činiti i dosad, odnosno da budu uračunati odgovornost i uvjeti rada. Ne bude li se poštovao pravorijek suda, liječnici će i za sve buduće isplate, bez tih dodataka, sudski tražiti ono što im pripada. To znači da bolnice neće plaćati samo glavnicu, već i kamate na dug”, rezolutna je predsjednica HLS-a dr. Renata Čulinović Čaić.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Krešimir Luetić upozorio je na još jedan problem s prekovremenim satima. “Prije svega potrebno je da prekovremeni rad liječnika bude zakonit. Naime, liječnici godišnje odrade 3 milijuna prekovremenih. Zbog toga smo pokrenuli akciju prikupljanja izjava o povlačenju suglasnosti za tjedni rad dulji od 48 sati koja će potrajati ukupno 60 dana. Očekujemo da će se dotad uspjeti dogovoriti s Ministarstvom zdravstva da se krene u izradu zakona o plaćama liječnika kako se te izjave ne bi aktivirale jer je sigurno da bi to smanjilo dostupnost i kvalitetu zdravstvene skrbi za građane”, kaže dr. Luetić.

Naime, zasad su u igri tri mogućnosti za rješavanje problema s prekovremenima: promjena Zakona o reprezentativnosti, koja bi omogućila liječnicima da sudjeluju aktivno u donošenju odluka koje se odnose na njihov status, zatim sklapanje posebnog strukovnog kolektivnog ugovora samo za liječnike te donošenje već spomenutog zakona o plaćama liječnika. Navodno je ministar nastojao prolongirati rješenje ovog problema.

Što se pak tiče odluke Vrhovnog suda, i tu se pokušava prolongirati rješavanje. “Mi ne možemo utjecati na Vrhovni sud niti smo pokušali utjecati, kao što nismo mogli utjecati ni na ono što je radila prethodna Vlada. Dakle, ovo je zbroj djela prethodne Vlade i buduće presude Vrhovnog suda. Koliko je to ukupno, sa sigurnošću nitko ne zna, spekulira se s oko milijardu, milijardu i pol. Mi ćemo od svih bolnica tražiti da izračunaju svaka zasebno koliki bi to bio iznos pa ćemo napraviti zbroj. Tog novca u ovom trenutku, nažalost, nema, ali ako je takva presuda Vrhovnog suda, tražit će se rješenje u nekakvom roku”, rekao nam je ministar Kujundžić.

Na nedostatak kuna ukazao je jučer i ministar financija Zdravko Marić. “U proračunu nema skrivenog novca za zdravstvene djelatnike koji imaju pravo na povećanje isplata za prekovremeni rad. Normalno, ako to ima određene financijske reperkusije na državu, znamo kako to ide”, rekao je Marić na upit hoće li se odluka Vrhovnog suda odraziti na državni proračun. Napomenuo je da ne može komentirati odluku suda jer je nije vidio. No, da bi se ubuduće isplaćivali prekovremeni sati prema odluci Vrhovnog suda, nužna je promjena u sustavu Centralnog obračuna plaća (COP), a za to netko mora dati i nalog Fini. Na naš upit Ministarstvu uprave o tome tko to treba učiniti loptica je prebačena na Ministarstvo zdravstva.

“U sustavu centraliziranog obračuna plaća, plaće se obračunavaju sukladno važećim propisima, što uključuje i pravomoćne sudske presude po kojima su poslodavci obvezni postupati. S obzirom na to da se radi o presudi Vrhovnog suda vezano uz radne sporove zaposlenika iz sustava zdravstva, promjene u sustavu centraliziranog obračuna plaća napravit će Fina na zahtjev i po uputi Ministarstva zdravstva, koje je nadležno za sustav plaća zaposlenika iz svog resora”, jasno piše u odgovoru Ministarstva uprave.

Retroaktivna isplata

“Moramo pričekati presudu Vrhovnog suda. Naime, ovo je tek najava. Kada dobijemo presudu, naravno da ćemo odmah postupiti po njoj i poslati u Finu zahtjev za izmjenu obračuna u COP-u. Dakle, prvo ćemo riješiti buduće isplate, a nakon toga će se pronaći model za retroaktivnu isplatu”, rekao je ministar i dodao da je sve nastalo u vrijeme Vlade iz 2013. godine, a do sada zbog tužbi nisu mogli rješavati problem!? No, liječnici su revoltirani s obzirom na to da sve ide njima u prilog, ali rješenja nema već šest godina.

“Što se tiče isplata liječnicima koji su tužili poslodavce, oni koji imaju pravomoćnu presudu trebaju dobiti novac, a oni kojima je tužba u tijeku također će očito dobiti pozitivno rješenje. Ova situacija potaknut će i ostale na tužbe, ali nadam se da će se prije ipak uspjeti nagoditi s poslodavcem. Već godinu dana traje razgovor oko prekovremenih na kojima upozoravamo da će se stvoriti nepotrebni trošak, ali bez rezultata. Čak je provedeno i vještačenje koje je pokazalo da smo u pravu. Samo za 4000 liječnika koji su tužili, (bez kamata), sudski troškovi su oko 40 milijuna kuna”, upozorava Čulinović Čaić. Dodaje da svako prolongiranje samo povećava problem.

Činjenica je također da sve o čemu je odlučio Vrhovni sud od prije dva dana na temu plaćanja prekovremenih sati jasno piše na njegovim internetskim stranicama. Drugim riječima, ta se odluka mora primijeniti od trenutka kad je Vrhovni sud zauzeo takvo pravno shvaćanje prema kojem su liječnici u pravu. To u praksi znači da se to pravno shvaćanje ubuduće mora primjenjivati u svim predmetima s istom problematikom bez traženja “obrazloženja” o kojima govore u Ministarstvu. Novi sastanak na tu temu trebao bi se održati za desetak dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:15