OSPICE

ZARAZA DOLAZI: PRIJETI LI OPASNA EPIDEMIJA Zbog sve lošije procijepljenosti u opasnosti i djeca i odrasli, u Dubrovniku lani cijepljeno samo 55% djece

 
Ilustracija
 Rebecca Naden / REUTERS

Od prošlog petka u Općoj bolnici Dubrovnik hospitaliziran je pacijent za kojeg se sumnja da je obolio od ospica. Riječ je o 31-godišnjaku iz Stona. “Dobrog je općeg stanja i nije bio cijepljen protiv ospica”, doznajemo od ravnatelja dubrovačke bolnice dr. Marija Bekića.

- Pacijent je prije dva tjedna boravio na Kosovu gdje se vjerojatno i zarazio. Ima kliničku sliku ospica, ali se čeka završna laboratorijska potvrda. Međutim, od samog njegovog ulaska u bolnicu držimo da se radi o ospicama. Provedene su epidemiološke mjere za takav slučaj i prema njemu i prema okolini - kaže dr. Bekić. U bolnici smatraju kako je riječ o izoliranom slučaju, međutim, detalji će se znati nakon obrade svih nalaza.

- U tijeku je epidemiološka obrada osoba s kojima je 31-godišnjak bio u kontaktu, a rezultati analize trebali bi se znati u utorak - javljaju iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

- Sve osobe s kojima je pacijent bio kontaktu se provjeravaju, pa će se uskoro znati i jesu li cijepljeni protiv ospica odnosno jesu li preboljeli tu zaraznu bolest. Dio osoba koji je bio u neposrednom kontaktu cijepljen je u roku od 72 sata. Također i zdravstveni djelatnici koji su bili u kontaktu su provjereni - objašnjava voditelj Epidemiološke službe županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Miljenko Ljubić. Iako je, kako se pretpostavlja, riječ o izoliranom slučaju, na pitanje je li opravdan strah od moguće epidemije ospica, dr. Ljubić kaže:

Pripravnost

- Uvijek postoji mogućnost da je osoba još s nekim bila u kontaktu. Mi smo u stanju pripravnosti, a za svaki novi slučaj, ukoliko se javi, poduzet ćemo potrebne mjere.

Iz županijskog ZZJZ pozivaju roditelje da provjere cijepne statuse svoje djece i ako su propustili neko cijepljenje neka se obvezno jave nadležnom školskom liječniku ili pedijatru. Naime, procijepljenost MoPaRu-om, cjepivom protiv ospica, zaušnjaka i rubeole, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji je najniža u Hrvatskoj, oko 55 posto. U Dubrovniku je 54,7 posto kada se gleda prvo cijepljenje, jer MoPaRu se prvi put daje u drugoj godini djetetova života. Pritom je važno znati kako je za stjecanje kolektivnog imuniteta potreban cijepni obuhvat 95 posto djece. Prema statističkim podacima, većina se ipak cijepi prilikom upisa u osnovnu školu, ali opet daleko ispod željenog postotka. Tako je procijepljenost u Dubrovniku i okolici, kada se gleda revakcinacija u predškolskoj/školskoj dobi, 89,8 posto.

Bolji rezultati

Procijepljenost MoPaRu cjepivom u 2017. godini je bila iznimno slaba (88%), no u 2018. situacija se znatno poboljšala. Naime, prošle godine u Hrvatskoj se trebalo cijepiti 38.700 djece, a njih 4270 nije se cijepilo protiv ospica, rubeola i mumpsa. Prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, ne izvrši li roditelj obvezu cijepljenja protiv bolesti utvrđene Programom obveznog cijepljenja djece školske i predškolske dobi, kažnjava se novčanom kaznom u iznosu od 2000 kuna.

- Nakon naših javnih apela, tribina, informacija na internetskoj stranici, u ovoj godini imamo znatno veću procijepljenost. Prošle godine u prva četiri mjeseca cijepili smo 607 osoba, a ove godine 1258, što je gotovo 107 posto više nego u prethodnoj godini. Pedijatri su u prva četiri mjeseca prošle godine cijepili 219 djece, a ove godine 590. Znači da su naši apeli urodili plodom, ali sigurno, dosta je njih potakla i situacija s epidemijom ospica u Srbiji - kaže epidemiolog dr. Ljubić.

Kad je cijepljenje djece u pitanju, roditelji su na pravim mukama prilikom odluke. S obzirom na oprečne stavove u javnosti odnosno utjecaju antivakcinacijskih pokreta o ovom cjepivu, teško je odvagnuti je li ono od veće koristi ili štete za njihovo dijete.

Strah od autizma

- S MoPaRu-om se neargumentirano povezuje strah od autizma kao posljedica cijepljenja. Brojna znanstvena istraživanja koja su pratila pojavnosti autizma u sredinama gdje se djeca cijepe i tamo gdje se ne cijepe opovrgla su ovu hipotezu o uzročno-posljedičnoj vezi, međutim protivnici cijepljenja i dalje se pozivaju na nekakve studije koje nemaju nikakvu znanstvenu dokazivost, a kod nekih studija se i dokazala upletenost u zakonom nedopuštene radnje - tvrdi voditelj Epidemiološke službe dr. Ljubić te ističe kako roditelji trebaju imati povjerenja u liječnike njihove djece koji im nude pravu i točnu informaciju. Roditelji često smatraju, dodaje, kako nije potrebno cijepiti protiv bolesti kojih više nema, ali taj rezultat je postignut upravo zahvaljujući cijepljenju.

Pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece zagrebačke Infektivne klinike “Dr. Fran Mihaljević”, prof. dr. Goran Tešović naglašava kako čak i kad dođe do ‘uvoza’ ospica sve ostaje na tom izoliranom slučaju ako je dobra procijepljenost populacije. No kad ona padne ispod 90 posto, dolazi do ‘rasapa’ bolesti unutar populacije.

Smrtnost

Dodaje kako se upravo to dogodilo u Srbiji gdje je nedostatni obuhvat cijepljenjem bio i iz objektivnih razloga osim antivakcinacijskog pokreta.

“Primjerice, u Srbiji je jedno vrijeme vladala nestašica cjepiva dijelom i zbog sankcija. No, u Hrvatskoj za necijepljenje nema drugog razloga osim antivakcinacijskih ideja neodgovornih”, tvrdi prof. dr. Tešović.

Proteklih 20 godina, u Dubrovniku su se pojavljivali tek sporadični slučajevi ospica, najviše 2010. godine kada je zabilježeno šest prijava oboljelih. Također, 2007. je zabilježena epidemija rubeole, tj. crvenke sa 47 oboljelih. Većina njih nije bila cijepljenja ili odcijepljena. Statistika kaže kako jedan od tisuću oboljelih od ospica umre.

Država bi trebala agresivnije djelovati protiv antivakcinacije

U Hrvatskoj u posljednjih šest godina pada broj procijepljene djece, što otvara put u epidemije dječjih bolesti na koje se zaboravilo. O problemu necijepljenja djece razgovarali smo s prof. dr. Goranom Tešovićem, pročelnikom Zavoda za infektivne bolesti djece u Infektivnoj klinici Dr. Fran Mihaljević.

Koje su posljedice loše procijepljenosti populacije?

- Kad obuhvat cijepljenjem pada ispod 90 posto, mogućnost “rasapa” bolesti na neimunu populaciju je velik. Pokazala je to i epidemija ospica u Hrvatskoj 2015. godine. S druge strane, kad je obuhvat visok, “uvezene” bolesti se neće moći širiti.

Što učiniti da se trendovi promijene?

- Očito je nužan jedan agresivniji pristup jer je antivakcinacijsko raspoloženje sve prisutnije i u Hrvatskoj i ima sve veći utjecaj na roditelje pa je sve teže samo apelima utjecati na promjenu njihova stava. Uvjeren sam da nećemo moći osigurati procijepljenost kakvu smo imali prije deset, odnosno 20 godina ako ne intervenira država, odnosno ako ne bude sankcija za roditelje koji ne žele cijepiti djecu.

Sankcije već postoje i u Hrvatskoj, ali čini se da nisu previše učinkovite?

- Apsolutno ne mislim da su prekršajne sankcije nekim mandatnim kaznama pravi put. One su zapravo neučinkovite. Ima zemalja koje su u sankcijama u uspjele, ali na drugi način. Naprosto uveden je destimulacijski model, a to znači da roditelji koji ne cijepe djecu ne mogu dobiti dječji doplatak ili se djeca ne mogu upisati u vrtić, odnosno školu. Pokazalo se da su te mjere bitno učinkovitije.

Ljudi smatraju da su ospice bezopasna bolest?

- To svakako nije točno. Kad su ospice u Hrvatskoj bile endemična bolest, pokazalo se da mogu biti vrlo opasne. Svake godine bilo je i umrlih, a ponekad i desetak. Uostalom, epidemija u Srbiji pokazala je da mogu biti ugroženi i odrasli koji nisu preboljeli bolest ili nisu cijepljeni jer je čak četiri petine umrlih bilo među odraslim osobama. (G. Jureško)

U Mariboru od ospica obolio jednogodišnji dječak

U Sveučilišnom kliničkom centru u Mariboru liječi se jednogodišnji dječak obolio od ospica, javlja mariborski list Večer. Obolio je zbog kontakta sa zaraženim muškarcem.

Kako navodi Večer, dječak je bio u kontaktu s muškarcem koji je doputovao iz Srbije i koji je prije dva tjedna obolio od ospica.

"Dječak je bio identificiran kao slučaj kontakta sa zaraženom osobom te je tad cijepljen protiv ospica. Prethodno nije bio cijepljen jer prema programu cijepljenja još nije dovoljno star. Cijepljenje nakon kontakta sa zaraženim kod dječaka nije uspostavilo pravodobnu zaštitu" - navode u epidemiološkoj službi Nacionalnog instituta za javno zdravlje u Mariboru.

Dječak ne ide u vrtić. Epidemiolog je identificirao 57 osoba koje su imale kontakt sa zaraženim unutar njegove obitelji i zdravstvene službe, svi su oni pregledani te su poduzete preventivne mjere s čime je mogućnost širenja zaraze ospicama maksimalno ograničena, navode u Nacionalnom institutu za javno zdravlje u Mariboru, prenosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:42