BANDIĆEVA OFENZIVA

ZAŠTO BANDIĆ SVAKI DAN KRITIZIRA VLADU I SAZIVA KONFERENCIJE ZA NOVINARE 'Hoću li se kandidirati na predsjedničkim izborima? Nikad ne reci nikad'

 
 Željko Puhovski / CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić spretno koristi ljetnu stanku Sabora, kao i dvotjedni odmor premijera Andreja Plenkovića i ostalih članova Vlade, te iz dana u dan saziva konferencije za novinare.

Prvo je najavio da odustaje od Plavog vulkana na Kajzerici i da će se nacionalni stadion graditi u Blatu kraj nikad dovršene Sveučilišne bolnice, zatim je pred kamerama otvarao radove na sanaciji divljeg odlagališta otpada na Kozari putu, a u srijedu je napao Plenkovićevu vladu zbog najavljene porezne reforme.

Tenzije

Posebno je zanimljiva tema njegove jučerašnje konferencije za medije na kojoj je govorio o potrebi smanjivanja tenzija između Zagreba i Beograda. Predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću zamjera preteške riječi (usporedba Hrvatske s Hitlerovom Njemačkom), a hrvatskom državnom vrhu to što nije na odgovarajući način odgovorio Beogradu, no unatoč inzistiranju novinara, nije jasno odgovorio kako bi on odgovorio Vučiću.

Za saborsku zastupnicu i čelnicu GLAS-a Anku Mrak Taritaš dvojbe nema - Bandić je u svojoj drugoj kampanji za predsjednika države.

- Bandić se priprema za predsjedničku utrku. Tu nemam nikakvih dilema, on to radi od kraja prošle godine - rekla je za Jutarnji list čelnica GLAS-a, koja je na prošlim gradonačelničkim izborima izgubila od Bandića u drugom krugu.

Kaže da Bandić upravlja Zagrebom “bahato i bezobrazno”.

- On je, kao, već svladao gradonačelnički posao i nema više što učiniti te ga uopće ne zanima što misle građani Zagreba. On radi što god hoće. Očito svoju priliku vidi na predsjedničkim izborima na kojima predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović više neće imati efekt iz prve kampanje kad se i ljudima koji inače ne glasaju za HDZ činila kao pristojna političarka koja govori jezike i koja je uspješna jer je bila pomoćnica NATO-ova tajnika. To u idućoj kampanji više neće biti tako - smatra Mrak-Taritaš.

U središnjici svoje Stranke rada i solidarnosti zagrebački gradonačelnik osudio je jučer i “mitomaniju” Beograda, kao i reakciju Zagreba, a potom je “spustio” i srbijanskom i hrvatskom državnom vrhu, poručivši da se služe nacionalističkom retorikom zato što su neuspješni u upravljanju svojim državama.

Što bi on učinio

- Znate gdje je ‘catch’? U prosječnoj penziji od 200 eura u Srbiji i u iseljavanju dvjesto tisuća ljudi iz Hrvatske. I onda im nije preostalo ništa drugo osim ratnih truba i povratka u rovove - rekao je Milan Bandić.

Zagrebački gradonačelnik jučer novinarima nije želio otkriti kako bi se on da je hrvatski premijer ili predsjednik postavio prema Vučićevoj usporedbi nacističke Njemačke i današnje Hrvatske, nego je predsjedniku Srbije, ali i hrvatskom državnom vrhu, citirao riječi poznatog srpskog pjesnika Branka Miljkovića: “Kada bi samo mogao pobeći od onoga što sam rekao. Poraz ne može biti pobeda, ma koliko veliki bio. Ko ne ume da sluša pesmu, slušaće oluju. Hoće li sloboda umeti da peva kao što su sužnji pevali o njoj”.

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da su predsjednički izbori (zima 2019./2020.) ipak predaleko da bi se Bandićevi napadi na poreznu reformu Vlade i jučerašnju kritiku odnosa službenog Zagreba i Beograda mogli tumačiti samo u tom kontekstu, kaže da Bandić napada premijera Andreja Plenkovića kako bi učvrstio svoju poziciju i u Saboru i u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Jača poziciju

- Bandić kritizira Vladu i želi da se uvede porez na nekretnine, što je čista besmislica - gradonačelnik to ne bi trebao raditi jer čak i njegovi najsiromašniji birači iz Kozari boka imaju nekretninu u vlasništvu. Dakle, Bandić to sada radi kako bi Plenkovića natjerao da mu osigura mir i da mu zagrebački HDZ-ovci uvijek drže većinu u Gradskoj skupštini.

Mislim da je Bandić shvatio da postoji široki prostor u biračkom tijelu koji je SDP izgubio, da više ne može rasti Živi zid, i on već posljednjih petnaest dana vrlo promišljeno pozicionira svoju stranku kako bi privukla neke nezadovoljne SDP-ove zastupnike, a pritiskom na Plenkovića, ujedno si želi ojačati i poziciju u samom Zagrebu. Pritišće ga kako bi šef HDZ-a natjerao zagrebačke HDZ-ovce da mu ne rade probleme u Skupštini - zaključuje Žarko Puhovski.

Bandić: Nikad ne reci nikad

Novinari su danas prilikom sanacije divljeg odlagališta otpada kod Kozari puta upitali zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića je li, s obzirom na njegovu veliku aktivnost tijekom posljednjih dana, možda već u kampanji.

'Ja sam u kampanji 365 dana godišnje, neka se svi ti političari vrate s mora i dođu u Kozari bok', rekao je Bandić, a na pitanje hoće li se kandidirati na predsjedničkim izborima odgovorio je : 'Nikad ne reci nikad', javlja N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:55