OPASNA BAKTERIJA

ZATAŠKALI SALMONELU U MESU! Pileće i pačje meso iz jednog trgovačkog lanca možda je opasno po život, a službe o tome nisu informirale potrošače

Ministarstvo poljoprivrede Jutarnjem listu je pojasnilo zašto nije bilo obavijesti
Ilustracija
 Hanza Media

Jesu li hrvatske službe nadležne za kontrolu hrane zakazale kad javnost nisu upozorile da je u pilećim fileima, uvezenima iz Poljske, izolirana Sallmonela enteriditis?

Naime, samo na europskim stranicama RASFF 11. studenoga objavljeno je da su pileći filei koji su bili na tržištu u Hrvatskoj zaraženi salmonelom. Također, vidljivo je da je analiza provedena čak 20 dana ranije, 21. listopada.

Stoga se postavljaju logična pitanja: zašto je nalaz poslan sa 20 dana zakašnjenja i zašto o tome nije obaviještena hrvatska javnost!?

Objašnjenje smo zatražili od Ministarstva poljoprivrede koje je zaduženo za obavještavanje građana o eventualnim povlačenjima robe s tržišta.

U utorak poslijepodne pojasnili su nam kako je Hrvatska, koja je članica RASFF sustava, dostavila obavijest da je jedan trgovački lanac proveo uzorkovanje piletine iz Poljske (dana 21. listopada 2016. godine) te je u njoj utvrđena prisutnost salmonele.

- Toj piletini je i prije dobivanja laboratorijskog izvješća prošao rok valjanosti te se iz tog razloga više nije nalazila na tržištu, a informacija je zbog toga u RASFF sustavu klasificirana samo kao ‘obavijest za informaciju’ (information for attention), a ne kao ‘alert’. Dakle, ta piletina se ne nalazi na tržištu u Hrvatskoj - kažu u Ministarstvu.

Sporni rokovi

No, u ovom dopisu piše kako javnost nije obaviještena jer je u trenutku kada je nalaz bio gotov već prošao rok trajanja piletini i ona više nije bila na tržištu. Iz ovog odgovora čini se da je piletina ipak bila na tržištu dok se čekao nalaz, što realno znači da i danas netko može u svom zamrzivaču imati zaraženu piletinu koju je u tom trgovačkom lancu kupio u listopadu.

Naši sugovornici kažu kako analize za dokazivanje salmonele traju oko pet dana, što ovu pretpostavku čini i više nego realnom.

U Ministarstvu poljoprivrede navode kako o svakom povlačenju proizvoda s tržišta obavještavaju javnost istog trenutka - putem priopćenja medijima i obavijesti na web stranici Ministarstva.

- Nadalje, preko RASFF sustava Švedska je prijavila prisutnost salmonele u kobasicama iz Italije. Utvrđeno je da je proizvod distribuiran u Belgiju i Nizozemsku, a ne u Hrvatsku. Naši timovi u sklopu RASFF sustava svakodnevno prate objave i informiraju nadležne o novostima - to je dio redovne procedure - zaključuju.

Iz HAH-a (Hrvatske agencije za hranu) za konkretan slučaj kažu da je za pitanja kontrole i poduzimanja eventualnih potrebnih mjera nadležno isključivo Ministarstvo poljoprivrede, a ne HAH.

Zanimljivo je da se uzimanje uzoraka koji su doveli do otrkića salmonele u piletini odvijao u jeku afere zbog salmonele u uvezenim jajima.

Stoga je zabrinjavajuće da ta obavijest nije službeno objavljena ni na stranicama Ministarstva poljoprivrede niti na stranicama HAH-a (Hrvatska agencija za hranu).

Smrt zbog jaja

Naime, prošlo je samo nešto više od mjesec dana otkako je dječak iz Bregane Mirko Vidović umro nakon konzumacije jaja koja su bila zaražena Salmonellom enteriditis. Iako obdukcija još nije završena, pa točan uzrok smrti dječaka nije poznat, poznato je da je u jajima kupljenima u samoborskom Kauflandu, koja su izuzeta iz kuće obitelji Vidović, izolirana salmonela. Taj slučaj zgrozio je hrvatsku javnost, a nalazi jaja s prodajnih mjesta (uvoznik je tvrtka Mesna industrija braća Pivac) pokazali su da u testiranom uzorcima nije bilo salmonele.

Unatoč tome jaja su povučena iz prodaje. Odmah nakon što je Hrvatska slučaj prijavila u RASFF-u, konci su se u EU povezali. U to vrijeme već je zabilježena pojava salmonele u Europi, ali se nije mogao detektirati izvor. Sumnja je pala na pogon za pakiranje u Poljskoj otkud su stigla i jaja kupljena u Hrvatskoj. Čak 12 europskih zemalja prijavilo je zarazu, i to redom: Nizozemska, Francuska, Njemačka, Belgija, Danska, Finska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Luksemburg, Švedska, Norveška, Poljska te Hrvatska. Prošli je tjedan pak objavljeno kako u uzorcima uzetim iz tog pogona nije pronađena salmonela.

Gledamo li kronološki, priča sa Salmonellom enteriditis izgleda ovako: dječak iz Samobora preminuo je 11. listopada, a analize koje su dokazale prisutnost salmonele u jajima izuzetima iz obiteljske kuće završene su 15. listopada. Jutarnji list ekskluzivno je objavio priču o tragičnom slučaju 17. listopada. Nalaz koji je detektirao salmonelu u pilećem fileu bio je gotov 21. listopada. Istog dana su uzeti uzorci piletine koji su prošlog tjedna završili na EU listi upozorenja.

-------------------------------

Jutarnji je najnoviji skandal sa zaraženom hranom prvi otkrio u svojem sutrašnjem tiskanom izdanju, čiju smo naslovnicu objavili večeras u 19 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:52