DOGOVOR SVE BLIŽE

Gotov sastanak HDZ-a i DP-a, Radić: ‘Optimistični smo, sutra nastavljamo, imamo obrise većine‘; Oglasio se i Milić

Tko će sve činiti novu vladajuću većinu i kakva će unutar nje biti ravnoteža moći trebalo bi biti poznato do kraja dana

Mario Radić

 Goran Mehkek/Cropix

Ključni događaji:

- održan je sastanak HDZ-a i DP-a, Radić i Milić su poručili da su blizu "obrisa većine"

- održan je sastanak zastupnika nacionalnih manjina s Andrejem Plenkovićem u Banskim dvorima, čini se da SDSS neće biti dio većine

- Domovinski pokret traži četiri ministarstva


NOVO 18:15 - Završio je sastanak HDZ-a i DP-a, novinarima se obraća Mario Radić (DP) koji je rekao da se pregovori nastavljaju sutra.

- Dogovor mora biti kompletan i sveobuhvatan. Sutra krećemo prije podne- Optimistični smo, poručio je i dodao da "imaju obrise većine".

image

Mario Radić

Goran Mehkek/Cropix

- Neki dio je dogovoren, približili smo stavove. Mi se moramo prilagoditi programu s druge stranke ali i oni našem, dodao je.

O poziciji SDSS-a kaže da SDSS i manjine nisu isto.

- Sam SDSS je dobio možda 20 posto glasova Srba. Manjine moraju imati sva prava kao i prije, rekao je.

image

Mario Radić

Goran Mehkek/Cropix

- Milić i Bilek su jasno rekli tko je dio većine i SDSS nije dio toga, odgovorio je na pitanje statusa SDSS-a pa opet krenuo o toj stranci.

- Nemojte brkati financiranje SNV-a i financiranje Novosti. gledajte to kroz rad DP-a u Vukovaru gdje Srbi imaju sva prava i neki su na našim listama. Mi mislimo da ta vrsta novina ne treba biti financirana iz proračuna, oni se ne bave manjinama nego istraživačkim novinarstvom. Nama to nije prihvatljivo, rekao je i otkrio da sastanak sutra počinje u 10.30 sati. Više pročitajte OVDJE.

image

Mario Radić

Goran Mehkek/Cropix

Nakon njega govorio je Marko Milić iz HDZ-a koji je također rekao kako misli da će ovaj tjedan imati "obrise većine".

- Sutra su razgovori o strukturi i programu vlade. Oko nekih stvari imamo podudarna mišljenja, oko nekih i ne, ali vjerujem da ćemo se dogovoriti, poručio je Milić.

- Nismo razgovarali ni o kakvim resorima. Važno je da naši partneri podržavaju smjer politike koji vodi Andrej Plenković. Dolazi novi politički partner u Vladu, naravno da su oni dali prijedloge onih resora u kojima oni misle da mogu dati doprinos. Mi smo o tome raspravili i nastavit ćemo razgovore sutra. Vjerujem da ćemo uspjeti dogovoriti 76 potpisa. Vjerujem da ćete sutra čuti za što su oni zainteresirani, rekao je Milić.


14:42 - Nakon ‘manjinaca‘ u Banske dvore stižu i predstavnici DP-a u 16 sati. Iako čelnik te stranke koja raspolaže s 13 osvojenih mandata, Ivan Penava, ne očekuje da će današnji sastanak značiti i kraj pregovora, kako je dan ranije kazao, moguće je da bi konačno mogli dogovoriti barem neke obrise buduće Vlade.


14:32 - Vladimir Bilek, zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu, potvrdio je da SDSS neće dati potpise potpore Plenkoviću, ali je naglasio da će manjine dati više od jednog potpisa tehničkom premijeru. Zanimljivo, Bilek iz nepoznatih razloga nije htio otkriti koliko će manjinci dati potpisa Plenkoviću.

Novinarima se prvo obratio Marko Milić.

- U vezi potpore novoj većini model potpore za koji su se oni odlučili s jedne strane omogućava formiranje većine na čelu s HDZ-om, potporu Plenkoviću za mandatara i političku stabilnost. S druge strane, omogućuje nastavak zaštite manjinskih prava i demokratskih standarda u društvu. Više o modelu za koji su se odlučili predstavnici manjina će reći Vladimir Bilek, rekao je Milić, nakon čega se obratio Bilek.

- Svi zastupnici su svjesni situacije u kojoj se RH nalazi, izbornih rezultata i kako su glasali građani. Svih nas osam zajedno ostajemo i dalje u klubu zastupnika. Dajemo potporu Andreju Plenkoviću, s time da jedan dio kluba zastupnika nacionalnih manjina će dati potpise Plenkoviću kao mandataru buduće vlade RH. Nastavljamo suradnju zajedno i donijeli smo zaključke koje smo predstavili Plenkoviću. Oni su prihvaćeni...Što se tiče samih potpisa za mandatara, i SDSS je sudjelovao na današnjem sastanku i razgovoru kod Plenkovića. Njihovi zastupnici neće potpisati Plenkoviću za mandatara Vlade. Više nego dovoljno je potpisa za formiranje buduće većine.

Novinari su Bileka upitali koliko će zastupnika manjina potpisati za Plenkovića.

- Dovoljno je zastupnika koji će potpisati za Plenkovića, u njima neće biti SDSS-a, a bit će to više nego jedan zastupnik manjina. Dozvolite da relativni pobjednici izbora odrade svoj dio, nastavio je.

Na daljnje pitanje o tome tko će staviti svoj potpis od kluba zastupnika nacionalnih manjina, Bilek kaže:

- Bit će dovoljno, bit će sve na vrijeme...

Na pitanje hoće li i on dati potpis, Bilek kaže:

- Podržat ćemo ga za mandatara, bit će više nego jedan zastupnik, SDSS kao takav neće dati potpise Plenkoviću, a dalje ovisi o današnjim razgovora HDZ-a i DP-a..., dodao je Bilek.

Je li DP izgurao SDSS iz Vlade?

- Nije. Klub zastupnika nacionalnih manjina u Saboru će djelovati kao do sada, svih osam zastupnika. Ni do sada nisu sve odluke bile jedinstvene...

Bilek je dodao da vjeruje da će se konstituirajuća sjednica Sabora održati u idućih 10-12 dana.

- Što se tiče ministarstava, ljudi i slično, dozvolimo Andreju Plenkoviću i DP-u da danas odrade svoj dio pregovora, rekao je i dodao da će potpisa biti dovoljno i bez Vesne Vučemilović.

Marko Milić se osvrnuo na konstataciju da je Plenković poražen od DP-a:

- On nije poražen, poraženi su oni koji su kršili Ustav... Realnost izbora je da nismo u prigodi sami formirati većinu. Jedina politička realnost je bila formiranje Vlade HDZ-a i DP-a. Logika stvari nalaže da razgovaramo s predstavnicima manjina s kojima smo imali izvrsnu suradnju ovih osam godina...

Dodao je da će se manjine o broju potpisa odlučiti u trenutku prikupljanja potpisa.

- Mi kao Vlada nikoga nećemo ugroziti, poniziti, izbaciti. Svi potezi će biti usmjereni na zaštitu prava manjina, demokratskih standarda u RH...

- Ne bih rekao da je klub manjina razbijen. Ova odluka nije stvar ničijeg pritiska ni ucjene. Niti je plod pritiska, niti slučajnosti. To je rezultat povjerenja koje predstavnici manjina imaju prema Andreju Plenkoviću, dodao je Milić.

Hoće li SDSS imati svog člana u Vladi?

- Govorimo o potpisima za mandatara u kojima neće biti predstavnika SDSS-a kako bi se oformila koalicija HDZ-a i DP-a s dijelovima manjina. Nitko nikome u Saboru ne može priječiti da glasa kako želi.

Hoće li SDSS imati ministra u idućoj Vladi?

- Nismo još u fazi da biramo ministre, kaže Milić.


13:58 - Informacije iz teksta novinara Jutarnjeg lista Nikole Patkovića da Domovinski pokret u najdelikatniju fazu pregovara s HDZ-om (onoj o podjeli ministarstava) ulazi sa zahtjevom da dobiju kontrolu nad četiri resora u novoj Vladi - demografiju, energetiku, poljoprivredu i kulturu - upravo nam je potvrdio i izvor iz vodstva HDZ-a!

A otkrio nam je i formulu prema kojoj je DP izračunao da im u novoj državnoj administraciji treba pripasti točno 20 posto svih izvršnih funkcija.

Više pročitajte OVDJE.


12:19 - U Banskim dvorima počeo je sastanak tehničkog premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića s osam zastupnika nacionalnih manjina oko njihove odluke o tome podržavaju li ga kao mandatara za sastavljanje nove Vlade, hoće li i na koji način participirati u većini ili će se držati sa SDSS-om.

U Banske dvore su u utorak oko podne stigli Furio Radin, Vladimir Bilek, Robert Jankovics, Amir Hodžić, Veljko Kajtazi te tri zastupnika SDSS-a Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga. Iako su najavljivali kako će se prije toga njihov Klub sastati u Saboru, tamo nisu viđeni pa se ne zna jesu li se na kraju okupili tamo ili na nekoj drugoj lokaciji, a na Markovu trgu prije sastanka s HDZ-om nisu davali izjave.

image

Veljko Kajtazi

Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image

Sastanak predstavnika manjina s premijerom Andrejom Plenkovićem u Banskim dvorima.

Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image

Veljko Kajtazi

Vanesa Pandzic/Cropix

U zgradu Vlade su kao dio pregovaračkog tima HDZ-a ušli i potpredsjednik tehničke Vlade Tomo Medved, glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić te premijerov savjetnik Robert Kopal koji je ubrzo izišao iz zgrade. Manjinci će na ovom sastanku predsjednika HDZ-a i tehničkog premijera Andreja Plenkovića izvijestiti ima li njihovu podršku kao mandatar za sastavljanje nove Vlade. Ključno pitanje je i hoće li sudjelovati, kao prethodnih osam godina, u parlamentarnoj većini s obzirom na to da je glavni uvjet Domovinskog pokreta, glavnog aktera pregovora s HDZ-om, da tri zastupnika SDSS-a ne dolaze u obzir kao partner većine.

I dok su u rijetkim i kratkim izjavama za medije poručivali kako će Klub manjina djelovati jedinstveno, predstavnik mađarske manjine, Robert Jankovics, već je donio odluku koju je i javno iskomunicirao da Plenković njegovu ruku ima.

"Stvari se kreću u dobrom smjeru. Poznato je da mi već sada imamo više od 76 zastupnika koji su nas spremni podržati. U ovim okolnostima formirat ćemo većinu dovoljnu za formiranje Vlade", naglasio je u ponedjeljak nakon sjednice stranačkog Predsjedništva Plenković.

image

Milorad Pupovac, Anja Šimpraga

Vanesa Pandzic/Cropix
image

Furio Radin

Vanesa Pandzic/Cropix
image

Veljko Kajtazi

Vanesa Pandzic/Cropix
image

Furio Radin

Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

Izgledno da većinu neće činiti zastupnici SDSS-a

Najavio je kako će HDZ voditi računa da se prava nacionalnih manjina poštuju jednako kao i danas te da će Vlada usvojiti Operativni program za nacionalne manjine. Inače, taj program je Vlada osvojila i za prethodno razdoblje od 2021. do 2024. "Nalazimo rješenje koje je u kontekstu ovih objektivnih okolnosti", kazao je.

Izgledno je i po njegovoj izjavi, ali i onoj glavnog tajnika DP-a Josipa Dabre, da tu većinu neće činiti zastupnici SDSS-a. "To je bio prvi preduvjet da uopće DP sjedne za stol i razgovara s HDZ-om i po mojoj subjektivnoj procjeni od petka, mislim da je ta točka loma, da je tako nazovemo, prošla i da je prihvaćena", rekao je nakon Plenkovićeve jučerašnje presice Dabro gostujući u Dnevniku Nove TV.

Nakon što su se HDZ-ovci posljednji put sastali s predstavnicima Domovinskog pokreta u petak u Sotinu, nakon svečane sjednice u povodu Dana Vukovara, kada su, isticali su s obje strane, približili stajališta, nova runda pregovora slijedi danas. Pregovarački tim DP-a, također, stiže u Banske dvore nakon ‘manjinaca‘. Sastanak je zakazan u 16 sati.

Plenković se, sastao jučer i s dosadašnjim koalicijskim partnerima iz HSLS-a, HNS-a, HSU-a, HDS-a te nezavisnom Marijanom Petir i to nakon što je čelnik HSLS-a Dario Hrebak javno izrazio nezadovoljstvo načinom slaganja vladajuće većine i što se njih za stajalište o tome ništa ne pita, no nakon sastanka su mu svih šest partnera dali podršku.

image

Krunoslav Katičić

Vanesa Pandzic/Cropix
image

Milorad Pupovac, Anja Šimpraga

Vanesa Pandzic/Cropix
image

Milorad Pupovac, Furio Radin

Vanesa Pandzic/Cropix
image

Veljko Kajtazi

Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

12:15 - Mislav Kolakušić je u svojoj današnjoj objavi kritizirao Stipu Mlinarića Ćipu (Domovinski pokret) zbog vjerojatne suradnje s HDZ-om pri sastavljanju nove Vlade.

Kolakušić je podsjetio da je Ćipe prije izibora govorio o ‘zlim ljudima na vlasti koji će otići‘.

- "Kad, uskoro, zli ljudi s vlasti odu, ljudi će se čuditi kako im se mogao dogoditi takav pogrešan tip. Kako je mogao dospjeti ondje onako neautentičan Hrvat, lažni demokrat, prikriveni grubijan i nasilnik skriven iza finih manira, čovjek bez ljubavi za narod koji je vodio; zatirač slobode umjesto donositelj slobode. Ali, kad jednom ode, svi ćemo reći isto: Kako pogrešan tip!

Ali, kad Plenković – i njegova sjena Milanović – odu, a s njima konačno zadnji dašak komunističkog mentaliteta, napokon ćemo - vrlo brzo početi podizati našu Hrvatsku. Oslobađati je konačno od stega, jarmova, podlosti, zloća, jada, laganja, zatiranja svega hrvatskog… Ekonomija će sama uzletjeti, državne institucije će ozariti susretljivost, ljudskost, pristupačnost… "

Ovako je 2 dana prije izbora pisao Stipo Mlinarić, jedan od najistaknutijih ljudi DP-a. Iz ove objave može se iščitati opravdani i najdublji prijezir prema Andreju Plenkoviću. Unatoč tomu, Domovinski pokret već danima pregovara s tim istim Andrejem Plenkovićem kao budućim mandatarom i postavljaju mu se smješni uvjeti, ali njegova pozicija se ne dovodi u pitanje. Ova retorika osvojila je mandate i umjesto da smo otišli na nove izbore, oni su odlučili pregovarati s neautentičnim Hrvatom, lažnim demokratom, čovjekom bez ljubavi za narod, zatiračom slobode i pregovarati uvjete pod kojim su ipak spremni dići ruku za njega. Za što? Za dvije godine vlasti u kojima neće napraviti apsolutno ništa osim se kompromitirati i nestati kao što su nestali svi prije njih koji su pružili ruku spasa HDZ-u, napisao je Kolakušić.


12:06 - Demografija, energetika, poljoprivreda i kultura, četiri su resora za koja je DP ozbiljni zainteresiran preuzeti ih pod svoje okrilje u novoj Vladi RH, a o čemu će tek sada početi ozbiljno pregovarati s HDZ-om, nakon što je postalo izvjesno da će se relativni pobjednik izbora odreći SDSS-a i ispuniti jedini preduvjet kojeg je pred njih postavio DP da bi uopće počeli pregovarati o programskim detaljima, odnosno podjeli resora.

Više pročitajte OVDJE.


11:48 - HDZ-ov Branko Bačić je za HRT rekao da smatra da je dogovor o formiranju vladajuće većine pri kraju.

- Već danas ćemo izaći s okvirnim konceptom našeg sporazuma i dogovora oko formiranja vladajuće većine, nakon čega bi slijedilo i imenovanje Vlade Republike Hrvatske. Ono što je važno za reći jest da je nama glavni koalicijski partner Domovinski pokret, ali Hrvatska demokratska zajednica će, kao što je to radila u proteklih osam godina, nastaviti i surađivati s klubom zastupnika nacionalnih manjina, poručio je Bačić.


11:27 - U tijeku je sastanak predstavnika zastupnika nacionalnih manjina na kojem bi trebala pasti konačna odluka hoće li Vladu HDZ-a i Domovinskog pokreta podržavati svih osam zastupnika nacionalnih manjina ili će troje zastupnika SDSS-a ostati po strani.

Nakon toga bi se predstavnici nacionalnih manjina trebali sastati i s premijerom Andrejom Plenkovićem.


11:14 - Politički analitičar Anđelko Milardović je u programu N1 televizije govorio o pregovorima o sastavljanju Vlade.

- Postoji niz pitanja. Prvo je prekomjerno verbalno granatiranje u kampanji. Takva količina sa strane HDZ-a i DP-a nije viđena, takve uvrede nisu viđene i sad se postavlja političko i etičko pitanje – je li politika samo tehnika osvajnja i održavanja vlasti ili mora imati neki etički minimum, kaže Milardović i dodaje da postoji nekoliko scenarija. Prvi podrazumijeva da zbog ideološkog sukoba nije moguće sastaviti Vladu.

- Drugi koji dolazi iz sfere bordela – većina će biti složena, sve grube riječi, bombe koje smo čuli će biti zaboravljene i dolazimo u područje politike shvaćene kao borbe za vlast bez etičkog minimuma. Jedan dio birača je već prevaren i izdan i nikoga to ne zabrinjava. Dovest ćemo u pitanje članak 1 Ustava koji kaže da je Republika Hrvatska socijalna, demokratska, pravna država, kaže Milardović za N1.

Ističe da se većina koju bi činili HDZ i DP mogla raspasti zbog bilo kojeg pitanja.

- DP je pokret, akcija, ali ima dvojnu strukturu, jedna slijedi svjetonazor, a druga je poslovna. Unutar same strukture je konfliktna linija, dodaje Milardović.


10:09 - Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta se uSplitu obratio novinarima vezano uz pregovore o slaganju većine.

- Pomak je učinjen u odnosu na prošli tjedan i mislim da smo bliže većini, rekao je Bartulica, prenosi N1.


09:49 - Prema neslužbenim informacijama koje prenosi Index, Domovinski pokret u roku od 10 dana očekuje konstituirajuću sjednicu Sabora.


09:47 - SDP-ov Neven Bosilj je u programu N1 televizije rekao da je potrebno ‘ozbiljno provjetravanje Iblera‘.

- Treba ozbiljno provjetravanje Iblera. Vjerujem da će se to i dogoditi. Proći će izbori za EP, rekao je i dodao kako se “ova ekipa nije pokazala i da priča ‘oni su lopovi’ ne prolazi kod ljudi.

- Za ovo je odgovorno rukovodstvo stranke koje nije uspjelo dobiti centrističke birače. Zaista me strah kako će ovo izgledati ako HDZ ode s DP-om. Mi ne trebamo biti stranka ljevice, nego lijevog centra, moramo biti prihvatljivi većem broju ljudi, rekao je Bosilj za N1.


09:44 - Mislav Kolakušić je još jednom prozvao HDZ rekavši da ‘oni i trenutno vodstvo EU vode Hrvatsku u nestanak‘.

- HDZ i trenutno vodstvo EU vode Hrvatsku u nestanak, u demografski slom, u kompletnu, prislinu izmjenu strukture stanovništva, ogromni dijelovi Hrvatske se prazne, plaće su zbog neograničenog uvoza robovske radne snage za mnoge poslove svedene na minimum, priuštivo stanovanje nestaje i stvaraju se pretpostavke za nove masovne valove iseljavanja građana, rekao je Kolakušić.


09:43 - Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković jučer je poručio da već sada ima 76 zastupnika koji su spremni podržati HDZ.

- Mi ćemo se pobrinuti da se prava manjina poštuju i da Vlada usvoji program za nacionale manjine, rekao je Plenković.


Prema najavama visokih dužnosnika vladajuće stranke, šef HDZ-a Andrej Plenković na korak je do sastavljanja nove vlade.

Tko će sve činiti novu vladajuću većinu i kakva će unutar nje biti ravnoteža moći trebalo bi biti poznato do kraja dana - nakon što se održe tri ključna sastanka.

Prvo će se - prema neslužbenim najavama u 11 sati - sastati Klub nacionalnih manjina, gdje bi trebala pasti konačna odluka hoće li Vladu HDZ-a i Domovinskog pokreta podržavati svih osam zastupnika nacionalnih manjina ili će troje zastupnika SDSS-a ostati po strani.

Nakon toga bi se predstavnici nacionalnih manjina trebali sastati i s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Potom bi oko 16 sati u Banskim dvorima trebao biti održan i ključni sastanak pregovarača HDZ-a i Domovinskog pokreta na kojemu će se razgovarati o programu rada nove Vlade te podjeli resora među novim koalicijskim partnerima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 07:56