VRIJEME TRAJANJA: 17 SATI

ZAVRŠILA MARATONSKA RASPRAVA O IZMJENAMA SABORSKOGA POSLOVNIKA Situacija je u jednom trenutku dovedena do apsurda!

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 02.03.2018. u 18:19

Zagreb, 190917. Markov trg.
Sabor.
Redovita sjednica Sabora.
Na fotografiji: Branimir Bunjac.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Maratonska saborska rasprava o izmjenama saborskoga Poslovnika, koja je započela nešto prije ponoći u četvrtak, završena je u petak poslijepodne oko 16,30 sati, čime je oporba uspjela u svojoj namjeri da do daljnjega odgodi glasovanje o predloženim poslovničkim izmjenama, koje ocjenjuje kao "udar na slobodu govora zastupnika i parlamentarnu demokraciju".

U završnom osvrtu, nakon 17 sati rasprave o izmjenama Poslovnika, zastupnici Mosta, Živoga zida i SNAGA-e te nezavisni Vlaho Orepić istaknuli su da im vladajući planiraju uskratiti slobodu govora, četiri do pet puta smanjiti minutažu te ih onemogućiti da progovore o aktualnostima.

Do kraja rasprave u sabornici je ostalo tek nekoliko najaktivnijih oporbenih zastupnika iz redova Mosta, Živoga zida, SNAGA-e i nezavisni Vlaho Orepić.

Bunjac govorio pred praznom sabornicom, Bulj: Mene se ne može 'ušemiti'

Situacija je u jednom trenutku dovedena do apsurda kad se Branimir Bunjac (Klub Živoga zida i SNAGA-e) sa saborske govornice obraćao potpuno praznoj sabornici.

U pojedinačnoj raspravi, zastupnici Mosta Miro Bulj i Nikola Grmoja opetovano su isticali kako s predloženim izmjenama Poslovnika "Sabor gubi smisao" te da se oporbi uskraćuje pravo da propituje zakonske prijedloge Vlade.

- Ukidanje stanki i ograničavanje broja replika tipično je gaženje manjine od strane većine, što je neshvatljivo za parlamentarnu demokraciju. Većina želi 'ukalupiti' saborskoga zastupnika. Ne može se mene 'ušemiti' po želji HDZ-a i njegovih satelita - poručio je Bulj.

Aleksić: 'Ovako oporba i ne treba'; 'Možemo ostati doma i glasovati elektronički'

Goran Aleksić iz SNAGA-e ocijenio je kako parlamentarna većina izmjenama Poslovnika želi ušutkati oporbu i spriječiti je da predlaže kvalitetne zakonske prijedloge.

- Ovako oporba i ne treba, ako ćemo raspravljati ovako, možemo ostati doma i elektronički glasovati - zaključio je Aleksić.

Prijedloga nije nedostajalo ni na kraju rasprave pa je Aleksić najavio kako će i on predložiti izmjene poslovnika koje će omogućiti formiranje odbora za zaštitu potrošača.

Rasprave su ponovno prekidane stankama, koje je oporba tražila kako bi progovorila o različitim problemima - od situacije na Hvaru do stanja u trogirskome brodogradilištu.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković najavio je nastavak zasjedanja u utorak, kad će Sabor raspravljati o Prijedlogu zakona o uvjetima za pružanje usluga carinskoga zastupanja.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo