NOVA AKUMULACIJA

ZBOGOM MUTNOJ VODI? Potpisan sporazum za smanjenje štetnog utjecaja HE Lešće na rijeku Dobru, iz HEP-a otkrili kako će to postići

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 02.09.2019. u 19:35

Novigrad na Dobri, Karlovac, 041118.
Novigrad, stari grad Frankopana, utvrda na povisenom polozaju iznad rijeke i mosta preko Dobre podignuta u XIV st. U povijesti utvrda je opljackana i devastirana, a projekt obnove nekadasnjeg omiljenog izletista Karlovcana poceo je jos 1999. godine te jos uvijek traje.
Na fotografiji: rijeka Dobra
Foto: Ivana Nobilo / CROPIX
Ivana Nobilo / CROPIX

Dobra

Hrvatske vode, Hrvatska elektroprivreda (HEP) i Karlovačka županija potpisali su u ponedjeljak u Karlovcu sporazum o suradnji na projektu poboljšanja vodnog režima uslijed rada hidroelektrane Lešće na rijeci Donjoj Dobri.

Predstavnik HEP-a Robert Krklec rekao je kako je plan da se nizvodno od brane i akumulacije sagradi manja akumulacija koja bi ublažila eroziju i smanjila brzinu vode, valove i mutnoću Dobre.

Glavni direktor Hrvatskih voda Zoran Đurović rekao je da se ranijih godina nisu mogli predvidjeti hidrološki ekstremi kakvi se događaju u posljednje vrijeme.

U Hrvatskim vodama se kroz trogodišnje planove vrti oko 700 milijuna kuna za održavanje vodotokova i 200 milijuna za dogradnje i projektiranje objekata protiv štetnog djelovanja voda, što podrazumijeva održavanje 4100 kilometara nasipa i 60 tisuća kilometara vodenih tokova i kanala.

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić naglasio je da se u sadašnjem petogodišnjem ciklusu u HEP-u radi na zadovoljavanju smjernica Europske unije za obnovljive izvore energije.

Tako se primjerice u stotinjak općina radi na instaliraju proizvodnih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije, posebice solarnih.

Na potpisivanju sporazuma bio je i ministar zaštite prirode i energetike Tomislav Ćorić koji je izrazio uvjerenje da će HEP proizvodnja, Hrvatske Vode i Karlovačka županija naći rješenje da se smanji utjecaj rada HE Lešće na okoliš i na stanovništvo.

Više na Jutarnjem...


Tagovi

Izdvajamo