ZBOG SUKOBA INTERESA

'ZDRAVKO MARIĆ JE LAŽOV, MORA OTIĆI' Kompletna oporba na nogama nakon presude Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, stigao odgovor iz HDZ-a

 
Zdravko Marić
 Dragan Matic / CROPIX

ZAGREB - Komentirajući odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je presudilo da su bivša ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić i ministar financija Zdravko Marić povrijedili načelo obnašanja javne dužnosti u slučaju Agrokor, oporbeni čelnici u utorak su zatražili ostavku ministra Marića. Čelnik Živog zida Ivan Sinčić poručio je na konferenciji za novinare: "Ovog trenutka tražimo ostavku ministra Marića“.

"On je davno moralno pao, kada je bio prvi pokušaj njegove smjene i glasanje je bilo 71:75, a sada tražimo i formalno da podnese ostavku, napusti Vladu i prestane sramotiti funkciju ministra financija i cijelu Hrvatsku“, rekao je Sinčić.

Dodao je kako očekuju da Povjerenstvo bude jednako oštro i prema premijeru Andreju Plenkoviću i prema čelniku Mosta Boži Petrovu koji su tada bili u koaliciji, tim više što su oni kolovođe i upravljali su koalicijom koja je postavila Antu Ramljaka: - Potrudit ćemo se da svi oni koji su odgovorni za događanja oko Agrokora i kazneno odgovaraju jer želimo da Hrvatska postane pravna država, najavio je Sinčić.

Ocijenio je da je do odluke Povjerenstva došlo velikim dijelom i zbog angažmana Živog zida jer je on podnio prijavu Povjerenstvu: - Ali, to nije kraj, nego tek početak jer u pripremi imamo još nekoliko prijava, dodao je Sinčić.

Branimir Bunjac naglasio je da očekuju da ministar Marić do kraja dana podnese ostavku te je dodao: "On za nas nije nikakav ministar nego običan lažov“.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u izjavi novinarima ocijenio je da je „ovo Vlada sukoba interesa“: - Nakon jučerašnjeg priznanja ministra Marića da je na tajnim sastancima bio kao predstavnik Vlade, jasno je da je premijer Plenković itekako upoznat sa svime što se događalo u Agrokoru i da je u grupi Borg Plenković broj 1, a Marić broj 2, rekao je Bernardić. Ustvrdio je da Marić pod hitno mora otići i izrazio uvjerenje da će vrijediti isti kriteriji kao što su vrijedili za odlazak Martine Dalić.

"Nakon svih dokaza koje smo vidjeli, pozivam glavnog državnog odvjetnika da poduzme nešto, ne da se skriva, jer je situacija jasna i maske su pale. Plenkovića pozivam da smijeni Marića, a ako ga ne smijeni, to će biti jasan dokaz da ova Vlada štiti kriminal i korupciju“, poručio je Bernardić.

Bačić: Zakon ne predviđa sankcije, to dovoljno govori

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u utorak je kazao da je Povjerenstvo u predmetima Martine Dalić i Zdravka Marića „utvrdilo da tu nije bilo sukoba interesa“ te je zahtjeve oporbe da Marić zbog toga napusti Vladu prokomentirao riječima „što se babi htilo, to se babi snilo“, uz poruku da ministar neće dati ostavku.

"I u prijašnjim vladama puno je puta bilo sličnih situacija, povreda načela obnašanja dužnosti, a nikome nije palo na pamet da bi podnio ostavku. A sada je traže. Nema nikakvog razloga za podnošenje ostavke", rekao je Bačić.

Zagreb, 031218. 
Markov trg.
Sabor glasuje o Drzavnom proracunu za 2019. godinu
Na fotografiji: Branko Bacic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Branko Bačić

Na kraju krajeva, dodao je, zakon u ovakvim odlukama ne predviđa sankcije, pa to dovoljno govori koliko je u takvim slučajevima povrijeđen zakon. Bačić je ocijenio da ova odluka predstavlja jedno široko tumačenje Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

"Tu nema govora o sukobu interesa, pa nema potrebe tražiti ostavku niti će je ministar dati", istaknuo je Bačić dodavši kako je sukob interesa pogodovanje vlastitom interesu, a da ga nitko nije uvjerio, najmanje Povjerenstvo, da je Marić obnašanjem javne dužnosti na bilo koji način pogodovao svom interesu.

"Kad bi to bio slučaj, prvi bih tražio ministrovu ostavku. Ali, on se niti jednim svojim postupkom u procesu donošenja i provedbe zakona o izvanrednoj upravi nije ogriješio o zakon niti je pogodovao svom interesu. Nitko me ne može uvjeriti da je donio sebi korist, imovinsku ili neku drugu“, rekao je Bačić.

Smatra da je Povjerenstvo dosta široko tumačilo zakon, ali ni na taj način nije bilo moguće izreći bilo kakvu sankciju, pa ministar ne može ni snositi političku odgovornost. "U ovom slučaju nema nikakve političke odgovornosti zbog koje bi ministar Marić trebao podnijeti ostavku. Ponavljam, u Vladi Zorana Milanovića nije bilo ministra koji nije povrijedio načelo obnašanja dužnosti, ali niti jedan nije dao ostavku“, rekao je Bačić.

"Kada bi ta povreda načela obnašanja dužnosti bila u mjeri koja bi podrazumijevala klasičan sukob interesa u kojem bi taj dužnosnik sebi priskrbio bilo kakvu korist, ja bih onda bio sklon tražiti političku odgovornost. U ovom slučaju je nema“, smatra.

Na novinarsku primjedbu da HDZ opet nije zadovoljan radom Povjerenstva i da ga konstantno kritizira, Bačić je uzvratio da njegov rad svatko može komentirati, pa i on kao zastupnik ima pravo komentirati odluke tijela koje je proizašlo iz Sabora.

"Ako ćete zastupnicima zabraniti komentiranje odluka Povjerenstva, onda mi o tome niti nemojte postavljati pitanja. A kad ste mi ga već postavili, vrlo sam vam jasno dao svoj stav. I ubuduće ću, kad god to ocijenim potrebnim, komentirati rad Povjerenstva. Nitko, pa ni oni, nije sveta krava, pa da se o tome ne bi trebalo izjašnjavati“, poručio je Bačić.

Zagreb, 301118.
Nastavak 10. sjednice Hrvatskog sabora raspravom o amandmanima na Prijedlog zakona o proracunu za 2019. godinu.
Na fotografiji: Anka Mrak Taritas.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matic / CROPIX

GLAS: Bitno je donijeti zakon koji regulira sukob interesa

I čelnici Amsterdamske koalicije: GLAS-a, HSS-a i IDS-a i HSS-a te vjerojatno budućeg člana HSU-a u utorak su na konferenciji za novinare poručili da će se ministar financija Zdravko Marić nakon jučerašnje odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa "mora zahvaliti i otići".

"Marić se mora zahvaliti i otići. No, vrlo je bitno i donijeti novi zakon koji regulira sukob interesa, ali ne onako kako to želi ministar Kuščević. Ne mogu sve institucije biti ovisne o HDZ-u“, poručila je čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

"Povjerenstvo je u drugom pokušaju odlučivalo, kad radite posao, onda recite zašto ste ga odradili, ako ste pisali zakon, recite da jeste i zašto ste to napravili. Što se tiče Marića, već se jednom u Saboru odlučivalo o povjerenju ministru financija i rezultat je bio 75 glasova za njegov ostanak i 75 glasova protiv, što je pokazalo što mislimo o njemu“, rekla je, napomenuvši da se već nagađa da ministar ide iz Vlade od Nove godine te da je već pokazao da ima rezervno radno mjesto.

"Puni je naziv tog tijela Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, a u odluci nije bilo ni riječi o sukobu interesa“, upozorio je lider HSS-a Krešo Beljak.

"Oni ne znaju bi li piškili ili kakili. Ako su Marić i Dalić bili u sukobu interesa, onda su to trebali reći, pa to povlači političke posljedice kao što su ostavka, ali i uključivanje DORH-a u cijelu priču“, poručio je Beljak. „Problem države je što institucije nisu neovisne pa imamo ovako mlake odluke, umjesto da se jasno reklo da su Marić i Dalić bili u sukobu interesa“, zaključio je.

Čuraj (HNS): Pričekat ćemo da čujemo što će nam reći naši partneri

HNS-ov saborski zastupnik Stjepan Čuraj u utorak je, povodom odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da je ministar financija Zdravko Marić povrijedio načela obnašanja javne dužnosti, poručio kako Marić svoju vjerodostojnost prije svega mora objasniti svojim biračima i građanima, ali ne misli da treba podnijeti ostavku.

"Želimo da se naše povjerenje u rad ministara bazira na kvaliteti zakona, provedbi i konsolidaciji, a ako govorimo o ministru financija, onda se to odnosi na konsolidaciju javnih financija i, naravno, ne daj Bože, nekim protuzakonitim radnjama. Tu smo vrlo jasni, a što se tiče ministra Marića pričekat ćemo da čujemo što će nam naši partneri reći, kakva su njihova stajališta. Legalisti smo i tu je pitanje ministrove vjerodostojnosti koju on mora, prije svega, objasniti svojim biračima i građanima“, izjavio je Čuraj novinarima.

"Mi smo legalisti, iako je ovo sad novi moment što se tiče definicije povreda načela u obnašanju javne dužnosti i propuštanja zaštite vlastite vjerodostojnosti. Pričekao bih obrazloženje i očitovanje premijera Andreja Plenkovića i HDZ-a", rekao je Čuraj.

Na opasku novinara da oporba traži Marićevu ostavku, napomenuo je kako je bilo puno saborskih zastupnika koji su bili ili su još uvijek pred Povjerenstvom, poput čelnika Mosta i SDP-a Bože Petrova ili Davora Bernardića, "pa ne znam hoće li i oni podnositi ostavke budu li kod njih pronađene kakve nepravilnosti ili prekršaji".

"Imamo niz saborskih zastupnika kojima su nađeni prekršaji i platili su kazne. Ovdje sada govorimo o nekim moralnim vrijednostima, a kako nitko od njih nije podnio ostavku, mislim da bi bilo malo licemjerno tražiti od nekog drugog ono za što niste sami spremni“, zaključio je Čuraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:11