MINISTAR FINANCIJA

ZDRAVKO MARIĆ NIJE ZABORAVIO NA IDEJU O SMANJENJU STOPE PDV-a 'Do kraja mandata vodit ćemo računa o tome, znamo koliko to košta, vidjet ćemo...'

Ministar financija Zdravko Marić
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Ministar financija Zdravko Marić gostovao je kod Mislava Bage u Dnevniku Nove TV gdje je govorio o rastu hrvatskog gospodarstva, odgodi poreza na nekretnine, ali i o mogućnosti smanjenju stope PDV-a.

Prva tema je bio rast BDP-a. Danas je Državni zavod za statistiku objavio da je BDP u ovom kvartalu porastao za 2,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

- Osobna potrošnja je povijesno glavni generator rasta, a i generator svih investicija. U drugom tromjesječju imamo rast izvoza roba i usluga - rekao je Zdravko Marić koji kaže da ostaje pri procjeni da rast BDP-a za ovu godinu ostaje 3,2 posto.

- Nitko ne može biti siguran hoćemo li osjetiti efekt Agrokora. Mi smo apostrofirali koji su rizici restrukturiranja. Uzevši sve u obzir, ostajemo na našoj projekciji - rekao je Marić osvrnuvši se i na odgodu poreza na nekretnine.

- Porez na nekretnine sastavni je dio porezne reforme. Premijer i ja napravit ćemo javnu prezentaciju. Nekoliko sam puta govorio da tri nameta objedinjujemo u jedan. Sve porezne oblike smo obuhvatili. Oni koji će imati nekretnine izrađene prije 1981. plaćat će manje. Koeficijent jedan imaju oni koji žive u nekretninama izgrađenima od 1981. do 1987.

Marić tvrdi da je u poreznoj reformi porezno rasterećenje preko 2 milijarde kuna.

- Postigli smo sporazum sa sindikatima. U prvih 6 mjeseci ove godine smo u blagom suficitu. Što se tiče viška prohoda gledam za smanjenje duga. Moramo voditi računa o našim učiteljima i liječnicima. Imamo 720 milijuna na raspolaganju, sindikatima smo predložili model, državni službenici su prihvatili, javni ne.

Za kraj je došla i tema o smanjenju PDV-a.

- I dalje stoji smanjenje PDV-a. Sav višak prihoda ide u smanjenje deficita i duga te poreznog opterećenja. Do kraja mandata vodit ćemo računa o smanjenju PDV-a. Znamo koliko to košta pa ćemo voditi računa o mogućnostima - rekao je Marić za Dnevnik Nove TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:26