INTERVJU: STJEPAN KOVAČ

'Živi zid je opasan, ali SDP ne smije koalirati s HDZ-om'

 Goran Mehkek / CROPIX

U Čakovcu se danas održava druga po redu IT konferencija ČIPS, koja će okupiti stručnjake i poduzetnike iz IT sektora. Tim smo povodom razgovarali sa SDP-ovim gradonačelnikom Stjepanom Kovačem, koji grad vodi već drugi mandat.

Kakve investicije u Čakovcu očekujete nakon druge IT konferencije ČIPS, i imate li već neke konkretne upite vezane uz IT industriju?

- Uvijek smo otvoreni za sve investicije i mogućnosti za ulaganja, nevezano uz ČIPS. No, smisao ove konferencije je zainteresirati poduzetnike, ali i mlade za ovaj dio gospodarstva. On u Čakovcu ubrzano raste, inkubirano je dvadesetak startupova, no imamo i svjetski relevantnih softverskih tvrtki koje posluju u gradu već niz godina.

Želite da Čakovec postane smart city, što to znači i na čemu sada radite?

- Koristimo nove tehnologije kako bismo građanima olakšali svakodnevicu. Primjerice, jedini smo grad u Hrvatskoj koji je dobio sredstva za uvođenje dinamički upravljane LED javne rasvjete. Vrijednost projekta je 800.000 kuna, a taj smo novac dobili iz europskih fondova, kao i za mnoge druge projekte.

Pametnim rješenjima postigli smo 54 posto u odvajanju otpada što prema europskoj direktivi Hrvatska treba doseći 2020., a Zagreb je daleko od tog prosjeka. Sad nam predstoji projekt WiFi4EU čiji je cilj da stanovnici cijelog EU imaju brzi bežični pristup internetu u općinama i gradovima. Program za naredne dvije godine osigurava 120 milijuna eura bespovratnih sredstava za nabavu i ugradnju opreme potrebne za bežične pristupne točke, što definitivno ne želimo propustiti.

U fokusu vašeg djelovanja je i razvoj kontinentalnog turizma, što možete ponuditi turistima i kakve se investicije u tom segmentu planiraju?

- Naše su manifestacije iz godine u godinu sve posjećenije. Porcijunkulovo je prošle godine posjetilo 300.000 ljudi i to u jeku turističke sezone na Jadranu, što dovoljno govori o kvaliteti sadržaja. Krajem svibnja očekuje nas i Festival cvijeća, jagoda i tradicije, u sklopu Dana Grada Čakovca, koji će sigurno privući velik broj ljudi. Porast potražnje za turističkim smještajem potaknuo je i obnovu Hotela Park, kao i gradnju Castelluma, prvog čakovečkog business&city break hotela visoke kategorije.

Kako gledate na odnose u stranci i na stalni pad rejtinga? Je li za to zaslužan predsjednik i treba li ga mijenjati?

- Socijaldemokracija nije u padu samo u Hrvatskoj, mnoge se europske zemlje bore s porastom populističkih, euroskeptičnih i nacionalističkih opcija u parlamentima. Naravno, nitko ne može nijekati da je u stranci bilo trzavica i neslaganja. Građanima treba prvenstveno omogućiti bolji standard, stoga se SDP mora dodatno modernizirati.

Kako gledate na rast Živog zida i na mogućnost suradnje SDP-a i HDZ-a nakon izbora ako se nastave ovakvi trendovi?

- Ne vidim nikakvu mogućnost da se jedna stranka europskih socijalnih vrijednosti udruži sa strankom koja niže afere češće nego reformske uspjehe. SDP ne bi smio koalirati sa strankom čiji su istaknuti ljudi, pa i bivši šefovi, naštetili Hrvatskoj i zbog koje je HDZ postao sinonim za korupciju. Iz primjera HNS-a možemo vidjeti koliko su oni ostvarili u toj suradnji, i reforma obrazovanja je očito bila samo paravan stvarnih interesa.

Što se tiče Živog zida - riječ je o stranci koja daje obećanja koja su u najmanju ruku neizvediva, ali i opasna po budućnost Hrvatske. Živi zid ne nudi konkretna rješenja i svoj rast grade na konstantnom kritiziranju. Svi koji smatraju drugačije, neka pogledaju njihov program. Ako žele da Hrvatska bude marginalizirana i dovedena na rub financijske propasti, onda će dati glas za Živi zid.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:27