TEŠKE SITUACIJE

ŽIVOT UZ SUSJEDE IZ PAKLA Gospođa koja kroz prozor nebodera baca noževe nije jedini slučaj: 'Postoji način kako se legalno riješiti takvih ljudi'

Vijenac Ivana Meštrovića, Osijek (arhivska fotografija)
 Vlado Kos / CROPIX

Kako je živjeti pokraj problematičnog susjeda, najbolje znaju stanari Vijenca Ivana Meštrovića 48 u Osijeku, koji godinama trpe ponašanje svoje susjede s 11. kata. Problemi su eskalirali do te mjere da zbog njezina ponašanja stanar koji živi na istome katu godinama nije mogao prodati svoj stan! Taj slučaj nije jedini u gradu, građani koji žive u neposrednoj blizini "susjeda iz pakla" gotovo nikako ne mogu prodati svoju nekretninu, piše Glas Slavonije.

- Imam nekretninu za prodaju u kojoj se dogodilo ubojstvo i čak dvije trećine potencijalnih kupaca ne želi ni pogledati prostor. Takvi događaji, ali i problematični susjedi, mogu utjecati na prodaju. Ne toliko sama cijena nekretnine koliko okolina - posvjedočio je stručnjak za nekretnine Zoran Barišić, dodavši da potencijalnom kupcu on kao posrednik mora predočiti cjelokupnu situaciju oko nekretnine. Isto godinama prolazi i Duško Grgur, koji potvrđuje da ljudi ne žele kupiti stanove u višestambenim zgradama u kojima netko stvara probleme. Obično ga kupci pitaju kakvi su susjedi, jesu li dobri i slično, a dužnost je prodavatelja, kaže, predočiti stvarnu situaciju.

- Vjerujem da je razlog što me ovo pitate gospođa s Vijenca Ivana Meštrovića. Slične je probleme, koliko znam, pravila i na Sjenjaku, gdje je prolaznike zalijevala vrelom vodom. No mišljenja sam da takvim ljudima treba pomoći, bar da je predstavnik stanara prijavi i da ode na liječenje. Nitko ne zna što ga sutra čeka i ona osobno nije kriva, jer, očito, ima nekakav problem, koji je ipak nužno riješiti - zaključuje Grgur.

A mogu li se ostali stanari riješiti "susjeda iz pakla"? Mogu, ali na vrlo težak način, i to isključenjem iz zajednice. Potvrđuje to Vlasta Auguštin, predsjednica Udruženja stanara grada Osijeka, dodajući da je prethodno potrebno prikupiti stopostotnu suglasnost svih suvlasnika, i to nakon što isključenje zatraži policija preko suda. Auguštin kaže da je takvih ekstremnih situacija u Osijeku bilo, no naglašava da nitko osim policije ne smije djelovati protiv problematičnog susjeda.

- Mi u Udruženju apeliramo da se u Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima uključi odredba prema kojoj su kazne i sankcije za takvo ponašanje u suvlasništvu puno veće nego što trenutno jesu. Ako se netko kazni s 500 kuna, neće biti efekta, no ako mu odrežu 10.000 kuna, teško će se odvažiti na ponovno maltretiranje - smatra Auguštin. Dodaje kako se s pritužbama na problematične susjede u Udruženju susreću gotovo svakodnevno. Predsjednica Udruženja smatra da je jedino rješenje policijsko privođenje i kaže kako nema te ustanove koja osim policije može djelovati u takvoj situaciji.

- Policija može izići na teren, potom provesti sudski postupak, zatražiti liječenje, odnosno vještačenje, a sljedeći je korak isključenje iz zajednice. Nažalost, problematičnih susjeda koji remete suživot u zgradama, pa i u kućama, ima poprilično - zaključuje Auguštin.

U konkretnom slučaju, na Vijencu Ivana Meštrovića, kako doznaje Glas Slavonije, situacija se ni nakon dolaska policije nije promijenila. Stanarka s 11. kata još uvijek s balkona baca razne predmete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:57