SAMOPROZVANI 'BOG'

'Zoran je uništio mnoge obitelji. Sljedbenici su toliko izmanipulirani da pristaju na sve. Samo na meni je zaradio barem 122.000 eura...'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 13.10.2017. u 11:33

Provjereno/Nova TV

Zoran Krneta

 

Zoran Krneta je dugogodišnji učitelj meditacije i joge, no prema navodima njegovih bivših polaznika, riječ je o manipulatoru zbog kojeg su uništene mnoge obitelji i životi. Optužuju ga za psihološku manipulaciju, sumnjajući da iza svega stoje financijske malverzacije, piše Dnevnik.hr.

Mnogima se predstavljao kao liječnik, svećenik, seksualni terapeut za djecu. A služio se i imenom Đan Karašan Devačarija, što u prijevodu znači, onaj koji pruža utočište i božanski učitelj. Vrbovao je uglavnom udane imućne žene i kasnije ih ucjenjivao.

Majka jednog djeteta koje je postalo ovisno o njemu govori kako njezino dijete nakon svega jede samo 5 namirnica, meditira satima zatvoreno u sobi, ne razgovara s roditeljima i odlazi u siromaštvo.

"Radio je i provodio načela koja su gledala na muškarca kao na boga. Smatrao je da ga moram poštovati kao boga, ljubiti mu stopala kad se probudim... Sve sam to i radila u početku, a vjerujem da njegovi sljedbenici i dalje to rade", govori Ines Indu Nikšić.

Ona je s njim bila 11 godina u braku. Surađivali su i poslovno. Danas je pod dijagnozom zbog sustavnog psihičkog i fizičkog zlostavljanja. Baš kao i zajednička djeca koju je branio cijepiti. Po odluci suda, njima se ne smije približiti.

Znak odanosti

Najodaniji nose crvenu narukvicu od konca na ruci kao znak odanosti svom učitelju. I ogrlicu oko vrata.

Zora Maštrović ga zna već godinama. Krnetu su, priča novinarima Provjerenog, iz transcedentalne meditacije zbog nepravilnosti izbacili davno. Ona vjeruje da su u ovoj slučaju, financijske malverzacije vrlo vjerojatne.

Njegovi polaznici nisu neobrazovani i zatvoreni ljudi, to nije slučaj. Mahom je tu riječ o visokoobrazovanim ljudima. Djelatnicima banke, čak i ministarstava, ljudima na visokim pozicijama. Jer sektama je cilj infiltrirati se u Vladu i javna poduzeća.

Branka Dujmić Delcourt je najpoznatija hrvatska aktivistica protiv sekti i kultova. Potpredsjednica europske federacije. Žena koja najbolje zna koliko je vrbovanje organizirana disciplina.

Ona smatra da su polaznici toliko izmanipulirani da su prešli u sferu koja je čovjeku koji živi normalan i svakodnevan život neprihvatljiva i nerazumljiva.

No neki polaznici, poput mladića koji je u tome već dvije godine, ne vide probleme. Osim javnih predavanja, kaže kako su često organizirani višednevni izleti po Visu, Velebitu ali i ostalim dijelovima Hrvatske.

Suicidalne namjere

Drugi, bivši polaznici, javljaju su se Ines s žalbama. Da se loše osjećaju, da su suicidalni od njegovih uputa, da se moraju rastati od svojih partnera ako su žene, i njemu služiti, ako su maloljetnici i mladi ljudi koji su punoljetni moraju prekinuti sve kontakte s roditeljima.

Tragom njegovog facebook profila, ekipa Provjerenog je krenula u Split, na njegovo predavanje o jogi. Kad je ono završilo, novinarka se predstavila imenom i prezimenom i navela stvaran razlog svojeg posjeta. Dva dana za redom na razgovor nije pristao, no poslao je poruku: "Hvala ne bih. Uostalom na putu sam doma. Nisam više u Splitu. Sretno".

Na prvom predavanju nije se ništa dogodilo. Prisniji kontakti tek se stvaraju kasnije, na individualnim tečajevima. Njihova cijena ovisi o statusu osobe, priča Ines. Od 1500 kuna za učenike i studente, 2300 za zaposlene, 3500 za obitelj, 6 tisuća kuna stoji tečaj koji traje dva vikenda gdje ih uči levitaciji.

"Znao je izvući i po 50 tisuća kuna u mjesec-dva. Na meni je zaradio barem 122 tisuće eura", govori Ines.

Iako je sekta stvar slobodnog izbora, Vijeće Europe 2001. godine izdalo je jasne preporuke za svaku članicu Europske unije kako se ponašati i spriječiti sektaško ponašanje.

Tagovi

Izdvajamo