IZABRANI PREDSJEDNIK

ZORAN MILANOVIĆ U SUBOTU NAKON VIŠE OD 20 GODINA IZLAZI IZ SDP-a 'Doći će u središnjicu, obratiti se Glavnom odboru i zahvaliti svima na podršci'

Zoran Milanović
 Boris Kovačev / CROPIX

Izabrani predsjednik Republike Zoran Milanović će se iščlaniti iz SDP-a. Plan je, kako neslužbeno doznajemo, da Milanović dođe u sjedište stranke na Iblerovu trgu i obrati se članovima Glavnog odbora koji će se sastati radi usvajanja programskih smjernica za predstojeće parlamentarne izbore.

Neslužbeni izvori iz stranke navode da će Milanović tom prigodom preko članova Glavnog odbora zahvaliti cijelom SDP-u na podršci u kandidaturi za predsjednika Republike i obavijestiti ih da, kao što to nalaže Ustav, zbog preuzimanja dužnosti predsjednika Republike izlazi iz SDP-a.

Milanović se u SDP učlanio 1999. Godine 2004. izabran je u Glavni odbor SDP-a, a dvije godine poslije nakratko postaje glasnogovornink SDP-a. Godine 2006. bio je izabran za koordinatora rada SDP-a u četvrtoj izbornoj jedinici.

Nakon smrti Ivice Račana prvi je objavio kandidaturu za novog predsjednika SDP-a i pobijedio na izborima. Milanović je bio predsjednik SDP-a sve do gubitka izbora za zastupnike u Saboru 2016. godine. Tada se povukao s funkcije predsjednika stranke i ostao "obični" član.

Sve do ljeta prošle godine Milanović je bio izvan političkog i javnog života. Tada je prekinuo nagađanja o svojim ambicijama da ga zanima dužnost predsjednika i najavio kandidaturu. Istodobno mu je podršku dalo Predsjedništvo SDP-a, a Glavni odbor izglasao mu je podršku sa 70 glasova za, jednim protiv i jednim suzdržanim 6. srpnja prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:20