SUMNJIVE NOVČANE ISPLATE

Župan Ivan Anušić pod istragom zbog isplate dvostrukih naknada u iznosu od 225 tisuća kuna

 
Ivan Anušić
 Dragan Matić / CROPIX

Protiv HDZ-ova osječko-baranjskog župana Ivana Anušića pokrenut je postupak za odlučivanje o sukobu interesa, i to na temelju anonimne prijave otprije dvije godine, kada je bio načelnik Općine Antunovac.

U prijavi se navodi da je “dužnosnik u podnesenim izvješćima o imovinskom stanju prikazao da u povodu obnašanja dužnosti načelnika Općine Antunovac i saborskog zastupnika ostvaruje relativno skromne prihode u odnosu na životne troškove dužnosnika i imovinu koju je stjecao tijekom mandata”.

Novac za volontiranje

Prošli saziv Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, pod vodstvom Dalije Orešković, zatražio je potrebne podatke od Porezne uprave te od Općine Antunovac, te 8. prosinca 2017. odlučio pokrenuti postupak protiv Anušića smatrajući da nije imao pravo istodobno primati i volontersku naknadu za obnašanje dužnost načelnika Antunovca i dodatne naknade iz općinskog proračuna.

Anušić je, kako stoji u izvješću Povjerenstva, od ožujka 2011. do studenoga 2016. godine primao volontersku naknadu, najprije u iznosu od 3024 kuna mjesečno, a potom od 5950 kuna. U isto vrijeme primao je i prvo 1200, a onda 2000 kuna mjesečno temeljem Pravilnika o korištenju automobila i mobitela za potrebe Općine. Također, u razdoblju od ožujka 2011. do lipnja 2017. plaćani su mu troškovi realiziranih putnih naloga. Riječ je o ukupno nešto više od 225.000 kuna, što je u prosjeku oko 3000 kuna mjesečno.

“Iz prikupljenih podataka proizlazi da je Općina, pored naknade putnih troškova sukladno putnim nalozima, Anušiću isplaćivala i redoviti mjesečni iznos dodatne naknade temeljem svog pravilnika. No, Zakonom o sprječavanju sukoba interesa propisano je da je dužnosniku zabranjeno primati dodatnu naknadu za poslove obnašanja javnih dužnosti.

Fiksna naknada

Povjerenstvo tumači kako primitak redovite mjesečne naknade za korištenje osobnog automobila u unaprijed definiranom iznosu, neovisno o stvarnom obračunu putnih troškova, predstavlja primitak dodatne naknade za poslove obnašanja javnih dužnosti. Budući da je zabrana primitka dodatnih naknada propisana Zakonom, okolnost isplate temeljem podzakonskog akta Općine ne otklanja moguću povredu Zakona”, navodi se u izvješću Povjerenstva, koje problematizira i visinu fiksne naknade za korištenje osobnog automobila u službene svrhe koju je Općina isplaćivala načelniku.

Naime, Pravilnik je propisao “kako, pored prava na naknadu za korištenje privatnog automobila u službene svrhe u iznosu od 2 kune po prijeđenom kilometru, općinski načelnik ostvaruje pravo na mjesečnu naknadu za korištenje osobnog automobila u službene svrhe”. Ta je naknada najprije iznosila 600, a onda 1000 kuna mjesečno, a Anušiću je isplaćivano 1200, odnosno 2000 kuna mjesečno.

Nalozi za isplatu

“Iz prikupljenih saznanja proizlazi da je u postupanju dužnosnika Anušića došlo do moguće povrede zakona koja proizlazi iz istovremenog primanja volonterske naknade i dodatnih naknada za korištenje osobnog automobila u službene svrhe i pored naknade stvarnih putnih troškova”, navodi Povjerenstvo, ističući da je potrebno “nedvojbeno utvrditi iznose i osnove isplata te po čijem su nalogu one izvršene”.

“U prijavi je niz netočnih podataka, nisam prekršio ni jedan zakon ili propis”

„Držim da je posao Povjerenstva preispitivanje svih prijava koje dobiju, pa tako i anonimnih, kakvu je netko podnio protiv mene. Međutim, odmah smo uočili da u samoj Odluci o pokretanju postupka postoji niz nelogičnosti, ali i netočnih podataka. U jednom dijelu tako stoji ime dužnosnik Ivan Anušić, u drugom dužnosnik Damir Rukavina, a da apsurd bude veći, malo kasnije se čak i Općina Antunovac naziva Općina Anušić. Nadalje, u dijelu dokumenta slučajno ili ne, ali činjenica je da su zamijenjeni termini kune i kilometri, a upravo to je predmet i suština ovog postupka. Naglašavam, načelnik Općine Antunovac bio sam puna tri mandata.

Kako bi uštedjeli na troškovima općinskog proračuna, koristio sam privatni automobil u službene svrhe, a Općina mi je paušalno, sukladno Pravilniku, isplaćivala naknadu od 1.200, odnosno nešto kasnije od 2.000 kuna,“ odgovorio nam je Anušić, pojasnivši kako je točno da je Pravilnikom o korištenju automobila i mobitela za potrebe Općine Antunovac za korištenje osobnog automobila u službene svrhe predviđena naknada u visini od 600 kuna mjesečno, a od 2013. godine 1.200 kuna mjesečno.

„No, kilometar u toj situaciji, sukladno zakonu iznosi 2 kune. Računica je jasna, što smo i odgovorili Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa. Dostavom mog očitovanja, kao i očitovanja Općine Antunovac, Povjerenstvo je tek sada prikupilo sve potrebne informacije te sam siguran da će u nastavku postupka potvrditi kako nisam bio u sukobu interesa niti sam prekršio bilo koji propis,“ poručio je župan Anušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:29