BIZARAN INCIDENT U KOTORIBI

ŽUPNIK SE POSVAĐAO S VJERNICIMA PA IM REKAO DA NAPUSTE CRKVU 'Znao je zaspati i kasniti na misu, sukobio se s vjeroučiteljicom, a sad je pretjerao'

Ilustracija
 Ilustracija / Profimedia, Alamy

Nedjeljna misa u Kotoribi i danas je predmet rasprava među tamošnjim vjernicima. Iako nitko ne želi govoriti javno, dobar dio onih koji su bili u crkvi neugodno je iznenađen ponašanjem župnika Marinka Prsteca. Prema njihovim riječima, velečasni Prstec već je na jutarnjoj misi prozivao pojedine vjernike koji nisu bili prisutni, da bi na glavnoj nedjeljnoj misi župnikove kritike i pokude dovele do otvorenog verbalnog sukoba, piše portal eMeđimurje.hr.

- Sve je počelo na jutarnjoj misi prozivanjem pojedinih vjernika koji nisu bili prisutni, dok je na glavnoj misi nakon samo desetak minuta sišao s oltara i posvađao se, praktički, s cijelom crkvom. Sukob je došao do ruba fizičkog incidenta, nakon čega nam je velečasni rekao da mu je svejedno hoćemo li ostati na misi i da možemo napustiti crkvu, što smo i učinili - kaže jedan župljanin.

- Znamo da je i velečasni samo čovjek, k tome još i mlad, sa svim ljudskim vrlinama i manama, ali preko nekih riječi i uvreda koje je izgovorio jednostavno nismo mogli prijeći, koliko god je kršćanski opraštati - dodaje.

Velečasni Prstec preuzeo je župničku službu u crkvi Sedam žalosti Blažene Djevice Marije i Svetog Križa u Kotoribi u kolovozu 2014. godine, zamijenivši dotadašnjeg župnika Marijana Horvata. Tad je rekao kako se raduje ponovnom dolasku među Kotoripčane gdje je već bio na zamjeni. Zaželio je napredak i prosperitet župe, a župljane pozvao na suradnju te međusobno uvažavanje, a sve u cilju služenja Bogu.

- Na početku je sve bilo u redu, ali s vremenom su počeli problemi. Župnik je znao kasniti na misu ili se dogodilo da bi zaspao pa ga je trebalo buditi. U posljednje vrijeme sukobio se i s vjeroučiteljicom kojoj je branio čitati na misi i pripremati djecu za Prvu pričest. Sve to znali su biskup i dekan, ali se ništa nije poduzimalo, međutim, sad je krajnje vrijeme da se nešto učini, jer je ovakvo ponašanje prevršilo svaku mjeru - zaključio je sugovornik eMeđimurje.hr-a.

Čini se da se to i dogodilo. Naime, nakon što se u redakciju međimurskog portala javilo nekoliko vjernika prepričavši nedjeljni incident, novinari su pokušali stupiti u kontakt s velečasnim Prstecom. Na njihove telefonske pozive nije odgovarao, a u srijedu ujutro stigla je informacija da je on napustio župu i više se neće vratiti.

Iz dobro upućenih crkvenih izvora doznaje se kako bi do kraja tjedna župa u Kotoribi trebala dobiti novog svećenika. Obrazloženje je zatraženo i od Varaždinske biskupije koja bi trebala detaljnije rasvijetliti cijeli ovaj slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:32