ISTRAŽIVANJE

INFOGRAFIKA Kako žive tinejdžeri u Hrvatskoj: Svaka druga djevojčica misli da je predebela

 Arhiva

ZAGREB - Svaka druga djevojčica u dobi od 13 do 15 godina u Hrvatskoj nezadovoljna je svojim izgledom jer misli da je predebela. Njih 40 posto misli da bi trebale na dijetu kako bi smršavile. Govore to podaci iz međunarodnog istraživanja “Ponašanje u vezi sa zdavljem školske djece” prema kojem je udio debele djece u dobi od 11 do 15 godina u zadnje četiri godine u Hrvatskoj u porastu.

Internet i igrice

Tako se 23 posto dječaka u toj dobi i 10 posto djevojčica smatra debelima. Među zemljama koje su sudjelovale u istraživanju najviše je djece s viškom kilograma u SAD-u, Grčkoj, Kanadi, Irskoj, Poljskoj i Portugalu, dok problema s kilogramima najmanje imaju djeca u Švicarskoj, Danskoj, Nizozemskoj i Luksemburgu.

Istodobno, u Hrvatskoj pada broj djece koja svakodnevno doručkuju, a voće i povrće nije im omiljena hrana. Čak i umjerena tjelesna aktivnost teško prolazi, posebice kod djevojčica, ali su zato “esemesanje”, konverzacija internetom i igranje igrica omiljena zabava čak i češća nego druženje s prijateljima.

Svakodnevno pušenje

Hrvatskim školarcima škola nije baš obljubljeno mjesto boravka i po tome smo na samom začelju ljestvice anketiranih zemalja. Na vrhu su Armenija, Norveška, Irska, Mađarska... dok Hrvatskoj društvo čine Estonija, Italija i Grčka.

Ipak, bolji smo u odnosu na zlostavljanje među vršnjacima. Tako je 82 posto dječaka i 84 posto djevojčica izjavilo da nikad nije bilo zlostavljano i po tim smo brojkama na dnu ljestvice žrtava nasilja među vršnjacima. U samom su vrhu Rumunjska, Litva i Latvija. S puše-njem je stvar puno lošija i prva cigareta već u 13. ili svakodnevno pušenje u 15. svrstava hrvatsku djecu među prvih pet ili deset zemalja u kojima je ovisnost o duhanu među djecom zabrinjavajuća.

Najmanje piju u Finskoj

Po broju 13-godišnjaka i 15-godišnjaka koji su “prošlog vikenda” konzumirali alkohol u samomo smo vrhu, odmah iza Češke, Ukrajine i Grčke!

Najmanje alkohola konzumiraju mladi na Islandu, u Portugalu, Švedskoj i Finskoj.

Ponašanje djece

To je samo dio podataka iz projekta “Ponašanje u vezi sa zdravljem” koji se svake četiri godine provodi pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije, a uključeno je 30-ak europskih i sjevernoameričkih država. Nastoje se dobiti podaci o ponašanju djece koje onda može imati direktni ili indirektni utjecaj na njihovo zdravlje.

Tjelesna težina

Udio djece s prekomjernom težinom ili čak debele povećava se zadnjih deset godina. Hrvatska su djeca u dobi od 13 godina 2002. bila na 25. mjestu, 2006. na 11., a u ovom posljednjem istraživanju na 7. mjestu. Slično se sa 13-godišnjacima i 15-godišnjacima događalo 2010., kada su zauzeli neslavno peto mjesto. Zbog toga ne čudi da je čak polovica djevojaka nezadovoljna svojim tijelom, a 15 posto odlučilo se za dijetu.

Prehrambene navike: 66% djece ne jede voće i povrće svaki dan

Premda je doručak najvažniji obrok, posebice za djecu, u Hrvatskoj radnim danom redovito doručkuje samo 59 posto učenika i 54 posto učenica. Nije obljubljeno ni voće i povrće. Tako je 66 posto učenika izjavilo da ne jede voće i povrće svaki dan, a stručnjaci kažu da bi u toj dobi djeca trebala jesti tri porcije povrća i dvije voća. Primjer je Danska, gdje djeca u dobi od 15 godina svaki dan jedu voće. No, u Hrvatskoj zato tridesetak posto djece svaki dan pije slatka pića, a slično je i sa slatkišima, čija konzumacija raste.

Ne vole školu: 5% učenika između 13 i 15 godina voli školu

Samo 5 posto učenika i 7 posto učenica u dobi od 13 do 15 godina kaže da voli školu i po ljubavi prema školi drže neslavno zadnje mjesto među 39 zemalja zajedno s Estonijom. Za razliku od hrvatske djece, barem polovica učenika u Makedoniji ili Armeniji voli školu. No, druženje s kolegama u školi nešto je posve drugo jer ih gotovo 60 posto tvrdi da vole biti zajedno u razredu. No, svaki treći učenik smatra da su mu školske obaveze preveliko opterećenje.

Prijateljstvo: 68% djevojčica prijateljstva održava preko mobitela

Hrvatska su djeca po ovom istraživanju vrlo druželjubiva. Pa tako 64 posto djevojčica ima tri ili više prijatelja, a 81 posto tri ili više prijateljica. 87 posto dječaka ima tri ili više bliskih prijatelja te 74 posto tri i više prijateljica. No, svoja prijateljstva u čak 68 posto slučajeva djevojčice i 47 posto dječaci održavaju najčešće preko telefona, mobitela ili e-maila.

Nasilje među mladima: 82% dječaka nisu bili žrtve zlostavljanja

Istraživanje je pokazalo da nasilje među učenicima ipak nije toliko često kako se to čini jer je čak 82 posto dječaka i 84 posto djevojčica izjavilo da ih nikad nisu zlostavljali njihovi vršnjaci, a 11 posto dječaka i 10 posto djevojčica zlostavljano je jedanput ili dvaput u zadnjih par mjeseci, dok je 4 posto dječaka i 3 posto djevojčica bilo zlostavljano više puta u tjedan dana.

Tjelesna aktivnost

Mladi su u Hrvatskoj umjereno tjelesno aktivni 4,2 dana u tjednu, i to 4,6 dana dječaci, a 3,8 dana djevojčice. U odnosu na istraživanje iz 2006., tjelesna aktivnost mladih pada, kažu istraživači koji smatraju da značajnu ulogu u tome ima tjelesni odgoj. No, upozoravaju da pretrpana satnica ostavlja premalo vremena baš za tjelesnu kulturu, inače vrlo važnu za ukupno zdravlje mladih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:23