TEŠKE OPTUŽBE

'KUNEM SE, NE DILAM DROGU' Velika ispovijed investitora iz Austrije koji tvrdi da ga progone hrvatski političari i policija

Georg List, koji se predstavlja kao igrač pola, jedriličar i svjetski putnik, tvrdi da se našao na udaru zbog projekta u Istri
 CROPIX

Više od pola godine nakon što je prošao detektor laži, a svog suparnika, Ivana Jakovčića, pozvao da učini isto, njemačko-austrijski investitor Georg List još uvijek čeka da Jakovčić to napravi, a u međuvremenu apelira na hrvatske vlasti da mu se omogući početak polo projekta u Motovunu. Otvoreni sukob između austrijskog ulagača i istarskog političara i dalje traje, a kulminirao je zahtjevom za skidanje imuniteta Ivanu Jakovčiću pred Europskim parlamentom.

‘Nisam konzument’

U hrvatskim je medijima nedavno završio kao navodni konzument i diler droge - što List naziva potpunom i besramnom izmišljotinom, demantirajući da ga je policija privodila zbog sumnje na posjedovanje droge. Spreman je na testove i po tom pitanju. Medijsku hajku protiv njega vidi isključivo kroz političku prizmu, povezanu uz njegov polo projekt u Motovunu.

- To nema nikakve veze s istinom. U životu nisam drogu konzumirao, radi se o lažima i izmišljotinama najgore vrste. Pokušava me se prikazati kao lošu osobu, koja se bavi lošim stvarima samo da bi me se diskreditiralo u hrvatskoj javnosti, kao i sve ono što ja radim i što želim napraviti - tvrdi Georg List.

- Očekujem od MUP-a i DORH-a da se očituju u vezi s napisima o mojem navodnom uhićenju i drogom. S obzirom na to da se u tekstu izrijekom optužuju njihove institucije za zataškavanje tobožnjeg slučaja mojeg uhićenja zbog narkotika, kao dio tobožnjeg pritiska državnih institucija na stranku IDS - smatram da ti dužnosnici s apsolutnom jasnoćom trebaju potvrditi da je riječ o potpunoj izmišljotini. Tražim da nadležne institucije u što kraćem roku raščiste ovaj slučaj i da otkriju nalogodavce - kaže List.

Ipak, kaže da ga više ne iznenađuju napadi na njega, ali da ga sve to neće otjerati. Naprotiv, još je odlučniji da ustraje u svojoj namjeri da pokrene projekt u Istri. Kaže da je preko posrednika - i to na Facebooku - netko pokušavao stupiti u kontakt s njim da bi ga se nagovorilo na tajni sastanak s vodstvom IDS-a u Puli, ali na to nije želio pristati.

- Nikakvi tajni sastanci ne dolaze u obzir. Ako su već željeli stupiti sa mnom u kontakt, onda mi je novi predsjednik IDS-a Boris Miletić mogao poslati e-mail i pozvati me na sastanak, objasnivši mi da želi riješiti stvari na transparentan način. To bi bilo normalno. I ja bih pristao. Ali, nisam se želio odazivati na nekakve tajne sastanke ugovorene preko neke treće osobe. Rekao sam da nisam lud i da neću dolaziti bez svog odvjetnika na misteriozno sazvane dogovore s IDS-om. Kada to bude službeno i javno, nema problema, doći ću. No ne želim se naći u istoj situaciji u kojoj sam se našao s Jakovčićem, ne želim da me se dovede u situaciju da se od mene na tajnim sastancima traži novac ili nešto slično - objašnjava List.

U očekivanju vijesti

U svom austrijskom domu, List kaže da još uvijek nije došlo ni do kakvog pomaka, unatoč činjenici što uporno šalje pisma na sve relevantne adrese, s kojih nema odgovora. Pisao je i uredu premijera, ministru poljoprivrede, DORH-u. Dobio je samo jedan odgovor, razgovarao je s ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem.

Susreo se s bivšim predsjednikom Ivom Josipovićem, ali kaže da je tek kasnije saznao da je on u dobrim odnosima s Ivanom Jakovčićem.

Od jeseni do danas pokrenuta je i procedura za skidanje imuniteta eurozastupniku Jakovčiću, temeljem Listova privatnog zahtjeva, o čemu iza zatvorenih vrata raspravlja Odbor za pravna pitanja Europskog parlamenta i s raspravom nastavlja u ponedjeljak. List kaže da ne zna što će se dogoditi. U početku se nadao da će mu se u njegovu zahtjevu za skidanje imuniteta eurozastupniku pridružiti i hrvatske institucije, ali brzo je izgubio tu nadu. “Bilo bi očekivano da mu se skine imunitet, ali teško je reći. Pitanje je koliko je njegov lobi jak. Zasad mislim da je 50:50 šansa. Jakovčić je sam rekao da će skinuti svoj imunitet, ne znam što sad čeka. Rekao je da će me tužiti zbog svega što sam rekao, ali ništa se nije dogodilo, nisam ništa dobio od suda pa i od te najave nije bilo ništa”, dodaje.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:03